Genel

Ulaşımda nostalji turu 6!

Çok eskiden Karadeniz'den Bartın'a, Mudanya'dan Ayvalık'a kadar Türkiye'nin pek çok noktasına vapurlar işliyordu. Denizlerle çevrili Türkiye'de artık o seferler tarihin derin sularına gömülü.


Ulaşımda nostalji turunun 6. serisinde, 7 Şubat 1944 tarihli Denizyolları İşletmesi'ne ait ilan dikkatimizi çekiyor. Vapur hatlarının detaylarını resmeden ilana göre, o yıllarda Türkiye'nin birçok yerine vapur seferleri düzenlenerek ulaşım sağlanıyormuş. Bugün ise o seferlerin çoğu ortada yok. Eski zamanların ulaşımını gözler önüne serdiğimiz ulaşımda nostalji turuna devam ediyoruz. (Haberde Eski İstanbul Belgeleri isimli Facebook grubunun içeriklerinden yararlanıldı)... 




Yenikapı – Mecidiyeköy arası metro – 1954 

4 Mayıs 1954 tarihli gazete haberinde, Yenikapı – Mecidiyeköy arasına yapılacak metro hattının ilk kuyusunun törenle açıldığı duyuruluyor. 15 istasyonlu metro hattı 180 milyon liraya mal olacakmış. Metronun uzunluğu ise 10.5 kilometreyi bulacakmış. 




Vapur seferleri (Artık yoklar!) – 1944 

7 Şubat 1944 tarihli bu ilanda, Denizyolları İşletmesi'nin Türkiye'nin çeşitli bölgelerine işleyen vapur hatlarını gösteriyor. Buna göre, Karadeniz, Bartın, Mudanya, Bandırma, İzmir, Ayvalık, Karabiga, Alanya gibi birçok yere vapurlar işliyor. Günümüzde ise bu vapur hatlarının çoğu yok. 




Galata Köprüsü Taksim'e bağlanıyor – 1938 

Nisan 1938'deki Son Posta Gazetesi, Mimar Prost'un İstanbul için tasarladığı planlara yer vermiş. Mimar Prost, o yıllarda Galata Köprüsü'nün bir hatla Taksim'e bağlanmasını önermiş. 




Beyazıd – Mecidiyeköy Tünel'ine Fransızlardan teklif – 1953 

Yukarıdaki kareden, 1953 yılında Fransızların Beyazıd – Mecidiyeköy arasına 14 istasyonlu bir metropolitan inşası için teklifte bulunduklarını okuyoruz. 




Aksaray Geçidi açıldı – 1972 

31 Ocak 1972 tarihli Tercüman Gazetesi'nde Aksaray Geçidi'nin hizmete açıldığının müjdesi veriliyor. 




Tophane'ye yeni yol – 1958 

6 Mayıs 1958'deki gazete haberinden, Tophane'deki yeni yolu görüyoruz. Yol darlığından sebep trafik sıkışıklığının yaşandığı Tophane ile Necatibey Caddesi, yeni açılan yol ile rahatlayacakmış. 


 


Eminönü'nde yaya köprüsü inşaatı – 1967 

12 Ekim 1967 tarihli Tercüman Gazetesi ise Eminönü Meydanı'nda yapılan yaya köprülerine yer vermiş. Habere göre, trafik sıkışıklığına neden olan yayalara özel köprülerin inşaasına başlanmış.




Haydarpaşa Limanı'nın temel atma töreni – 1954 

19 Nisan 1954 tarihli gazetede, Haydarpaşa Liman'ının temel atma töreni gösterilmiş. Törende Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın bir konuşma gerçekleştirdiğini görüyoruz. 




Kabataş Araba Vapuru denizde – 1954 

29 Nisan 1954 yılında Kabataş Araba Vapuru seferlerine başlamak üzere denize indirildi. Yukarıdaki kare, Haliç Tersanesi'nde inşaatı tamamlanmış olan Kabataş Araba Vapuru'nun denize indirildiğini gösteriyor. 


 


İstanbul'un tayyarelerine isim – 1934 

1934 tarihli Milliyet Gazetesi'nde İstanbul'un 3 tayyaresine isimlerinin verileceği yazılı. Bu sebeple tüm İstanbullular Yeşilköy Havaalanı'na davet edilmiş. 


 


Boğaziçi Köprüsü inşaatı – 1970 

Yukarıda, gazeteci Yüksel Hançerli'nin İstanbul'u resmeden karelerini içeren kitabın kapağını görüyorsunuz. Emekli gazeteci 1970 yılında Boğaziçi Köprüsü'nün inşaatını bile çekmiş. 




Dünyanın en büyüğü Marmara sularında – 1966 

26 Mart 1966 tarihli gazete, Türk sularına demir atmış dünyanın en büyük gemisini resmetmiş. Haberde, dünyanın en büyük transatlantiği olan 'France'ın İstanbul'a geldiği duyuruluyor. 




Otobüs ve tramvay hatları 

İ.E.T.T'ye ait olan bu fotoğraf ise İstanbul'daki otobüs ve tramvay hatlarını gösteriyor. 




Otomobil öğretim kursu 

Yukarıdaki tarihi kare, eski zamanlardaki sürücü kurslarına bir örnek. 



Şebnem BER/Emlakkulisi.com