30 / 04 / 2024

Ulaştırma Bakanlığı, Doğu Anadolu'ya havaalanı yapacak

Ulaştırma Bakanlığı, Doğu Anadolu'ya havaalanı yapacak

Ulaştırma Bakanlığı, terörle gündeme gelen Iğdır, Hakkâri, Bingöl ve Şırnak'a kurulması planlanan havaalanlarının altyapı inşaatı için ihale açıyor



Hükümetin, doğuda yaşanan terör sorununa karşı `demokratik açılım' projesinin ayrıntıları henüz netleşmezken, Ulaştırma Bakanlığı, terör olayları ile sık sık gündeme gelen Iğdır, Hakkari, Bingöl ve Şırnak'a kurulması planlanan havaalanlarının alt yapı inşaatı için ihaleye çıkma kararı aldı.
Ulaştırma Bakanlığı bu sene başında bütçeye ödeneği konulan ancak kriz nedeni ile bir türlü girişimde bulunamadığı ihaleleri bu sene sonunda gerçekleştirerek bir an önce havaalanlarını hizmete sunmayı planlıyor.
Ulaştırma Bakanlığı 2009 yılı ilk 6 aylık bütçe gerçekleşmeleri ve önümüzdeki dönemde gerçekleştireceği projeler hakkında rapor hazırladı. Söz konusu raporda bu yıl içinde gerçekleştirilecek olan ihaleler ve tamamlanması planlanan projelere yer verildi. Bu kapsamda, Iğdır, Hakkari, Bingöl ve Şırnak Havaalanı Altyapı İnşaatı, Adapazarı-Karasu Limanı Demiryolu Bağlantısı, İstanbul Rumeli Feneri  Bal.Bar.İkmal İnşaatı, Balıkesir Ekinlik Adası Balıkçı Barınağı İnşaatı,   Adana  Karataş Balıkçı Barınağı İnşaatı, Sinop Kale Surları Koruma Mendirek İnşaatı, Amasra Limanı Yolcu İskelesi inşaatı ve  İzmir  Karaburun Yolcu İskelesi İnşaatı için ihale gerçekleştireceği açıklandı.

Bingöl yarım kaldı
Bingöl havaalanı 1995 yılında pist, apron ve pist ve apron gibi bölümler arasında gidip gelmeleri için düzenlenmiş standart ölçülerdeki yollara denilen `taksirutu' gibi alt yapı üniteleri inşaatı Bingöl Valiliğince başlanıldı ve yüzde 64 seviyesine ulaştığında 2001 yılında yayımlanan genelge ile durduruldu. 
Ancak Ulaştırma Bakanlığı söz konusu havaalanının tekrar inşaatı için bu senenin başında düğmeye basarken, önümüzdeki günlerde ihaleye çıkarılarak havaalanının tamamlanmasını hedefliyor. 
Ayrıca 2008 yılında Yatırım Programına konulan ancak bir türlü hayata geçirilemeyen projelere de bu yılın sonunda adım atılacağı taahhüdü yer aldı. Bu kapsamda bu yılın sonuna kadar aralarında , Tekirdağ  Muratlı Demiryolu İnşaatı,  Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi Demiryolu Hattı, Marmara Adası Çınarlı Köyü, İzmir Eski Foça, Akçaabat Akçakale ve Zonguldak Kozlu Balıkçı Barınları'nın da bulunduğu inşaat ihaleleri gerçekleştirilecek.
Songül Selvi/Radikal


Geri Dön