22 / 12 / 2024

Ülkelere göre kira düzenlemesi ve sosyal konutların kiralık konut pazarındaki yeri!

Ülkelere göre kira düzenlemesi ve sosyal konutların kiralık konut pazarındaki yeri!

OECD verilerine göre sosyal konutların toplam kiralık konut pazarı içindeki payı yüzde 84 ile en yüksek oranla Hollanda'da yer alırken, onu yüzde 52 ile İngiltere ve yüzde 50 ile Avusturya takip ediyor. İşte ülke ülke sosyal konutların toplam kiralık konut pazarı içindeki payı...



Ülkelerdeki sosyal konutların toplam kiralık konut pazarı içindeki payı belli oldu. OECD verilerine göre, kiralık konut pazarı içindeki payı yüzde 84 ile en yüksek oranla Hollanda'da yer alıyor.   Kira düzenlemelerinde ise en katı uygulama İsviçre'de yer alıyor. İşte ülkelere göre kira düzenlemeleri ve sosyal konut sayısı...

Kira düzenlemesi, bir şehir veya ülke çapında kira artış oranlarını sınırlamayı amaçlarken, söz konusu  bu düzenlemeler ülkeden ülkeye farklılık gösteririyor. 

Kira düzenlemesi genellikle bir konut ünitesi için talep edilebilecek kira miktarına üst sınır getirir ve yıllık kira artışını sınırlar. Aynı zamanda kira düzenlemeleri, kiralık konut piyasasındaki dalgalanmaları düzenlemek için de kullanılmakta. 

İSVİÇRE, EN YÜKSEK KİRALIK KONUT YÜZDESİNE SAHİP 

İsveç'teki kira düzenlemeleri en katı olanı olarak değerlendiriliyor. Öte yandan, İsviçre, OECD ülkeleri arasında toplam konut stoğu içerisinde en yüksek kiralık konut yüzdesine sahip ülkelerden biri. 

AB'NİN KONUT STOĞUNUN YÜZDE 8'İ SOSYAL KONUTLARDAN OLUŞUYOR

Sosyal konut, düşük gelirli veya dezavantajlı grupların uygun fiyatlı konut ihtiyacını karşılamak amacıyla genellikle kamu kurumları tarafından sağlanan kiralık konutlar olarak tanımlanmakta. 

SOSYAL KONUTLARIN TOPLAM KONUT STOKUNA ORANI EN YÜKSEK OLAN ÜLKE: HOLLANDA!

AB içinde sosyal konut, ulusal konut stoğunun ortalama yüzde 8'ini oluşturuyor. AB ülkeleri arasında
sosyal konutların toplam konut stoğuna oranının en yüksek olduğu ülke, yüzde 34 ile Hollanda.


KİRA DÜZENLEMESİNDE ÜLKELERE GÖRE ÖRNEKLER!

Ülkelere göre her biri farklı özelliklere sahip kira Düzenlemelerine ilişkin bazı örnekler;

Almanya: Mietspiegel kiralık konut pazarında kira artışlarını sınırlayan, taban ve tavan kiraları gösteren önemli bir kira düzenlemesi.

Mietspiegel’in kelime karşılığı olan “Kira Aynası”, uygulamanın işleyişiyle ilgili bilgi veriyor.  Mietspiegel sayesinde kiralar, aynı bölgedeki diğer benzer konutların kiralarını yansıtmalı. Bu yöntemde son dört yıl içerisinde gerçekleşen yeni kira sözleşmeleri ve mevcut kira sözleşmeleri kullanılarak istatistiki bir hesaplama ile piyasada oluşması gereken taban ve tavan fiyatları belirlenir.

İsveç: Müzakere Edilmiş Kiralar (Negotiated Rents), ev sahiplerinin kira artışlarını kiracılarla müzakere etmelerine olanak tanır. Uygulamada, müzakereler Kiracılar Birliği ve Ev Sahipleri Derneği arasında ulusal düzeyde gerçekleştirilir.Herhangi bir anlaşmazlık, benzer konumlardaki benzer dairelerin kira seviyelerini göz önünde bulunduran konut mahkemesi tarafından çözülür.

New York City, ABD: En  çok bilinen kira düzenlemelerinden biri.  Kira Kontrolü (Rent Control) ve Kira Sabitleme (Rent Stabilization) sistemleri, Kira Kontrolü sistemi, 1947'den önce inşa edilen binalar için geçerli olup, uzun süreli kiracılar için kira artışlarını sınırlar. Kira Sabitleme sistemi ise 1947 ile 1974 yılları arasında inşa edilen altı veya daha fazla birime sahip binalar için geçerli.  Kira artışları, Kira Kurulu tarafından yıllık olarak belirleniyor. 

Birleşik Krallık: 1977 tarihli Kira Yasası (The Rent Act), kiraların adil olmasını sağlamak amacıyla, kiraların bağımsız bir kira memuru tarafından (Rent Officer) belirlendiği bir sistem olup,  bu uygulama öncelikle 15 Ocak 1989'dan önce başlayan kiracılıklar için geçerli olmakta. Öte yandan Birleşik Krallık'taki kiralamalar, piyasa tarafından belirleniyor.

ALMANYA EN BÜYÜK KİRALIK KONUT PAZARINA SAHİP ÜLKE

Almanya, 24,1 milyon kiralık konutla Avrupa'nın açık ara en büyük kiralık konut pazarına sahip ülke olarak kaydedildi.  Alman konut sektörü uzun yıllardır sıkı kira düzenlemeleri ile kurumsal yatırımcılar arasında dikkatleri üzerine çekiyor.

Almanya'daki tüm konut stoğunun yaklaşık yüzde 55'i kiralık konutlardan oluşuyor. Berlin, Hamburg ve Münih gibi özyönetim statüsüne sahip şehirler (city-states) daha yüksek bir kiralık pazarına sahip olma eğiliminde; bu şehirlerde konutların ortalama yüzde 65'i kiralık konutlardan oluşuyor. 

Küçük kiralık konut pazarları yalnızca Batı Almanya'nın kırsal bölgelerinde bulunuyor. Almanya’da en yüksek kiralık konut stoğuna sahip şirketleri; yaklaşık 489 bin kiralık konut ünitesi ile Vonovia ve yaklaşık 155 bin  kiralık konuta sahip Deutsche Wohnen.

Deutsche Wohnen’ın konut stoğunun yaklaşık yüzde 71'i Berlin’de yer almakta. Berlin kiralık konut pazarında mülkiyet dağılımı ise şu şekilde;


Amerika'da konut başlangıçları beklentilerin üzerine çıktı! 

ABD’de mortgage faizleri 4 ayın en düşük seviyesine kadar indi

Geri Dön