28 / 12 / 2024

Ulucanlar Cezaevi'nin, aslına uygun restore edilmediği düşünülüyor!

Ulucanlar Cezaevi'nin, aslına uygun restore edilmediği düşünülüyor!

Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idamıyla anılan Ulucanlar Cezaevi'nin aslına uygun olarak restore edilmeden müzeye dönüştürülmesi tepki topluyor



Mimarlar Odası  Ankara  şžube yönetimi ile Ankara 78'liler Derneği yönetimi, işkencelerle, Deniz Gezmiş ve arkadaşlannın idamıyla hafızalarda yerini alan, AKP'li Altındağ Belediyesi'nce müzeye dönüştürülen Ulucanlar Cezaevi'ndeki restorasyonu 'aslına uygun olmadığı' gerekçesiyle eleştiriyor. Cezaevindeki mevcut değerlerin korunmadığı, duvarlardaki yazıların bir kısmının silindiği, hatta Deniz Gezmiş'lerin idam edildiği darağacmm bile boyandığı belirtiliyor.

Ulucanlar Cezaevi 2006 yılında boşaltılmasıyla birlikte Mimarlar Odası Ankara şžubesi tarafından açılan yarışma ve kampanya ile yıkılmaktan kurtulmuş ve korunmaya alınmıştı. Bir süre sonra da cezaevinde AKP'li Altındağ Belediyesi tarafından restorasyon çalışmalarına başlanmıştı. Bunun için bir proje yarışması düzenlenmişti.

Ancak müzeye dönüştürülen cezaevinde projeye uyulmadığı ve tarihi izlerin silindiği belirtiliyor.

'İzler yok edilmiş'

Ankara 78'liler Derneği Başkanı Hüseyin Esentürk, restorasyon sırasında cezaevindeki mevcut hücrelerin yapısının çok değiştirildiğini belirterek şunları kaydetti: 'Yaşananların izleri silinerek müze yapılmaz. Cumhuriyetle yaşıt yapı katledilmiş.'

Mimarlar Odası Ankara şžube yönetimi de restorasyon sırasında projeye uyulmadığını belirtti. Daha önce odaya bağlı mimarların cezaevinde incelemelerde bulunmak amacıyla gittikleri ancak 'restorasyon tamamlanmadı, giremezsiniz' denilerek engellendikleri belirtilen açıklamada 'Görülmüştür ki restorasyon süreçlerini gizli kapaklı yürüten AKP'li Altındağ Belediyesi, siyasi tarih okunmasından rahatsız olmuştur. Bu sürecin en önemli aktörlerinden olan mimarlara cezaevi kapılarını kapatmıştır' denildi.

DARAĞACI GÜNAY'I RAHATSIZ ETTİ

Ulucanlar Cezaevi'nde incelemelerde bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, müze uygulaması kapsamında girişe yerleştirilen darağacından rahatsız oldu. Bir gazetecinin 'İbret alınması için konulmuş' demesi üzerine Günay, 'Kötü şeyler yapılmışsa bütün kötü şeyleri aynen hatırlamak, yazmak olabilir. Ama benim içim karardı' dedi. 'Türkiye'nin demokrasi tarihinin acılarını yaşamış insanların yüreğini özel olarak burkabilir. Bunu da sizin anlayışla karşılamanızı temenni ediyorum' diye konuşan Günay, Madımak ve Yassıada'da da Ulucanlar'daki gibi bir düzenleme yapacakları bilgisini verdi.

EMİNE ERDOĞAN
Kerbela 'ya özel ilgi

Başbakan'ın eşi Emine Erdoğan ile kızı Sümeyye Erdoğan, 18 bakan eşi ile birlikte, Ankara Devlet Tiyatrosu'nun (ADT) yapımı olan, gazetemiz yazan Ayşe Emel Mesci'nin yönettiği 'Kerbela' adlı oyunu izledi. Emine Erdoğan, kızı Sümeyye Erdoğan ve 18 bakan eşi ile birlikte izlediği 'Kerbela' adlı oyunda gözyaşlanm tutamadı. Büyük Tiyatro'da oyunu izlemeye gelen Erdoğan'ı, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'm eşi Gülten Günay ile Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin karşıladı. Oyunu izleyenler arasında Sare Davutoğlu, Zeynep Babacan, Gülten çiçek, Semiha Yıldırım ve Beyhan Bağış da vardı. Erdoğan, oyuncuları tebrik ederek 'çok güzel bir oyun çıkarmışlar' dedi.

Gazetemiz yazan Ayşe Emel Mesci'nin yönettiği oyunun başlıca rollerini, Rengin Samurçay, Aysel çakar Kara, Ötüken Hürnıüzlü, Gül Gökçe, Alpay Ulusoy ve Erdinç Gülener paylaşıyor.
Cumhuriyet/Selda Güneysu


Geri Dön