28 / 04 / 2024

Uluslararası Seramik Banyo Mutfak Fuarı açıldı

Uluslararası Seramik Banyo Mutfak Fuarı açıldı

Beylikdüzü TÜYAP'ta düzenlenen 21. Uluslararası Seramik Banyo Mutfak Fuarı (UNICERA) açıldı



Fuarın açılışında konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, küresel krizi çok iyi tanımlamak gerektiğini söyledi. Kriz olmasına rağmen Türkiye'nin GSMH'sının 780 milyar dolara ulaştığını, kişi başına milli gelirin 10 bin 500 dolara yaklaştığını ifade eden Çağlayan, bunun Türk özel sektörünün dinamizmi sayesinde olduğunu kaydetti. 132 milyar dolarlık ihracatın yüzde 90'ını sanayi mamüllerinin oluşturduğuna işaret eden Çağlayan, "Bundan gurur duyuyoruz. Dünyaya, Avrupa'ya mal satmak her babayiğidin harcı değildir" dedi. 

Çağlayan, Türkiye'nin en büyük ihracat yaptığı Avrupa ve ABD pazarlarının çöktüğünü, Avrupa'da onlarca bankanın battığı böylesi bir ortamda Türkiye'deki bankaların "burnunun bile kanamadığını" vurguladı. Bakan Çağlayan, "ABD Merkez bankası 24 saat dolar basıyor. Bugün Avrupa Merkez Bankası avro basıyor. Tabii ki böylesine bir ortamda bizim alacağımız tedbirlerde doları, avroyu basamayacağımıza göre bütçe açığı vermek durumundayız. Bunda utanılacak bir şey yok. Bugün öncelik reel sektörün yaşamını devam ettirmesidir, ihracatçının yeni pazarlara girmesidir, benim istihdam ettiğim milyonlarca çalışanın işini aşını kaybetmemesidir" dedi. Şu ana kadar 5 paket açıklandığını, bu 5 pakette toplam 36 milyar dolarlık bir finansman ortaya çıktığını belirten Çağlayan, çalışmaların devam ettiğini, kredi garanti fonuna hazinenin 1 milyarlık bir kaynak aktaracağını söyledi. Türkiye'yi dünyadan farklı kılan olaylar olduğunu, Türkiye'nin dünyada yıldızı en fazla parlayacak ülkelerin başında geldiğini ifade eden Çağlayan, "Otomotivdeki ÖTV indirimi ile sektör 24 saat çalışır duruma geldi. Otomobil alanların dörtte üçü kendi tasarrufları ile alıyorlar. Türkiye doymamış aç bir pazara sahip. Psikolojik faktör çok önemli. Sürekli ülke gündemine kriz pompalandığında özel sektör bundan zarar görür" diye konuştu.

YENİ YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

Yeni bir yatırım teşvik sistemi hazırladıklarına ve Bakanlar Kuruluna sunulacağına işaret eden Çağlayan, burada yüksek rekabet gücü, yüksek katma değer ve yüksek teknoloji olmak üzere 3Y'ye önem verdiklerini vurguladı. Çağlayan, "3Y'yi bir araya koyunca teşvik sistemi sektörel, bölgesel ve proje bazlı teşvik sisteminde her sektör hak ettiği yeni yatırım desteğini alacak. " dedi. Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Çağlayan, yeni teşvik sistemiyle ilgili şunları kaydetti: "3Y bakanlar kurulunda görüşülecek. Bu ay zannediyorum ki Bakanlar Kurulunda sunumunu yaparız. Bakanlar Kurulundaki sunumdan sonra sayın Başbakanımızın, bakan arkadaşlarımızın konu üzerindeki görüşlerinin netleşmesiyle yeni teşvik sistemini açıklayacağız. Bekleyin hep beraber sonuçlarını göreceğiz. Çünkü daha üzerinde tartışılacak konular var. 4 bölgeye ayırıyoruz. Birbirinden farklı teşvik yoğunluğu olan 4 bölge olacak. Sektörlerimiz yüksek katma değere, yüksek teknoloji ve yüksek rekabet gücüne sahip sektörler olacak. Bir de proje bazlı dediğimiz, Türkiye için hayatiyet arz eden, istihdamıyla, teknolojisiyle yabancı sermayesiyle, sektörlerin yatırım cinslerine, miktarlarına göre farklılık arz eden bir yapımız olacak. Bekleyin hep beraber göreceğiz inşallah." Bakan Çağlayan ihracattaki düşüşe ilişkin bir soruya karşılık da Türkiye'nin 132 milyar dolar ihracat yaptığını ve bunun ağırlıklı olarak Avrupa ve ABD'ye yapıldığını ifade ederek, "Şu anda gerek Avrupa gerek Amerika pazarlarında ciddi bir çöküş yaşanıyor. Bizim ihracatımızın daralması kadar normal bir şey olabilir mi? Şu ana ne yapıyoruz? Bir taraftan iç pazar bir taraftan da yeni pazar arayışları noktasında ihracatçılarımıza gerek Eximbank gerek KOSGEB noktasında çok önemli destekler veriyoruz. Daralmayı yaşayacağız" yanıtını verdi.


Geri Dön