23 / 12 / 2024

Uluslararası Tarihi Yarımada Sempozyumu başladı!

Uluslararası Tarihi Yarımada Sempozyumu başladı!

İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, "Tarihi Yarımada turizm açısından da İstanbul'un mücevheri. Tarihi Yarımada artık özel bir yasa ile yönetilmelidir" diye konuştu...





İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, Tarihi Yarımada'nın korunması için işin hem yönetimsel hem de sosyolojik boyutunun birlikte ele alınması gerektiğini belirterek, "Tarihi Yarımada turizm açısından da İstanbul'un mücevheri. Tarihi Yarımada artık özel bir yasa ile yönetilmelidir" dedi. 


Fatih Belediyesi ile Yıldız Teknik Üniversitesi İstanbul Tarihi Yarımada Uygulama ve Araştırma Merkezi (İSTYAM) işbirliğiyle düzenlenen "Uluslararası Tarihi Yarımada Sefnpozyumu" başladı. 


Sempozyumun açılışında konuşan Bilgili, Tarihi Yarımada'nın önemli olduğunu söyledi. 


Bilgili, Tarihi Yarımada ile ilgili asıl sorunun onu yaşayarak ve yaşatarak korumak olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: 


"Bunu nasıl başarabiliriz? Bu ana çerçeveden baktığımızda Tarihi Yarımadada yönetime dair ve sosyolojik boyutu olan iki sorunla karşılaşıyoruz. İkisi de birbirinden aynlamaz. Dolayısıyla Tarihi Yarımada'yı korumak ve yaşatmak istiyorsak hem işin yönetimsel hem de işin sosyolojik boyutunu birlikte ele almamız gerekir. Tarihi Yarımada turizm açısından da İstanbul'un mücevheri. Tarihi Yarımada artık özel bir yasa ile yönetilmelidir." 


"Geçmişle mukayese edildiğinde Tarihi Yanmada kontrol altında" 


Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir de Tarihi Yanmada'nın UNESCO'nun kültürel mirası kapsamında korunduğunu söyledi. 


Demir, geçmişte Tarihi Yanmada'nın bütününü ilgilendiren bir yönetim planı olması konusunda bir önerilerinin olduğunu dile getirerek, "2010 yılında bütçesi karşılanmak üzere de üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler, odalar ve belediyelerle yapılan toplantılardan sonra kabul edilmiş ve onaylanmış Tarihi Yarımada Yönetim Planımız var. Yani bundan sonra Tarihi Yarımada'ya hizmet etmek isteyen insanlarımızın adeta başvuracağı ve yol göstereceği bir yönetim planı var" diye konuştu. 

Açılışın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Demir, Tarihi Yarımada'nın ayrı bir yasayla yönetilmesi teklifine ilişkin soru üzerine, "Tarihi Yarımada'nın bütçesinin güçlendirilmesi yeter" dedi.  Demir, eski bir şehrin ihtiyaçlarının çok olduğunu belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü: "En büyük problem, ulaşım sorunu. Fatih'e araçsız ulaşabilirlik önemli. Yapı stokunun eski olması nedeniyle depreme karşı sıkıntılı bir bölge. Geçmişle mukayese edildiğinde ise Tarihi Yarımada kontrol altında. Koruma amaçlı imar planlan var. Yollan, cepheleri, alt yapısı, yeşil alanları ve meydanlarında yapılan çalışmalarla İstanbul'un en büyük metropol hizmetlerine katkıda bulunacak çalışmalar yapıyoruz. Tarihi surlarla da ilgili Büyükşehir Belediyesi, surların rölevelerinin çıkarılması ve projelerinin yapılmasıyla ilgili çalışmalar başlattı. Anıtlar Kurulu ile konuşuyoruz. Tarihi surların restorasyonundan çok surlann fonksiyonlandırılması son derece önemli. Surlan yeniden yapmanın bir anlamı yok. Modern bir şehrin etrafını surlarla örmenin bir anlamı yok. 

Dünyada bu düşüncelerden vazgeçiliyor, bunun yerine mevcutlar ne ise onların geleceğe sağlıklı bir şekilde taşınması gerekiyor." "İstanbul hakettiği hizmetlere kavuşuyor" Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Bozlağan, İstanbul'un, fethinin 600. yılında dünyanın tekrar lider şehri haline gelecek bir vizyona ihtiyacı olduğunu söyledi. 

Bozlağan, bu vizyonun da İstanbul'u yönetenlere bağlı olduğunu ifade ederek, "Bugün İstanbul'a dair çok ciddi projeler gündeme getirildi ve uygulanmaya başlandı?Kanal İstanbul, 3. havalimanı, tarihi ve kültürel mekanlann dönüştürülmesi projeleri gibi. Bunlar İstanbul'u tekrar dünyanın zirvesine taşımayı hedefleyen projeler. Dolayısıyla İstanbul hakettiği hizmetlere kavuşuyor" değerlendirmesinde bulundu. 

Sempozyumda, İtalya, Hollanda, İran ve Azerbaycan gibi çok sayıda ülkeden akademisyenin katılımıyla Tarihi Yarımada'nın geleceği masaya yatırılacak. Sempozyum kapsamında, 1 .Tarihi Yanmada Deneysel Araştırmalar Çalıştayı, İstanbul Tarihi Yarımada Öğrenci Çalışmalan Sergisi, Şehirli Atölyesi, Tezhip ve Minyatür Sanatıyla İstanbul Tarihi Yarımada Sergisi gibi etkinlikler gerçekleştirilecek. 

Sempozyum, 5 Ekim'e kadar Yıldız Teknik Üniversitesi Yedikule Kampüsü'ndeki İstanbul Tarihi Yarımada Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde devam edecek. 



Bizim Anadolu

 


Geri Dön