11 / 05 / 2024

Uluslararası yatırım pozisyonu Mayıs'ta 294,6 milyar dolar oldu

Uluslararası yatırım pozisyonu Mayıs'ta 294,6 milyar dolar oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2023 Mayıs’a dair Uluslararası Yatırım Pozisyonu (UYP) verisini yayımladı. Bu kapsamda Uluslararası yatırım pozisyonu açığı Mayıs'ta 294,6 milyar dolar oldu.



KUR DOĞRUDAN YATIRIMLARI ETKİLEDİ

Yükümlülükler alt kalemleri bakıldığında, doğrudan yatırımlar (sermaye ve diğer sermaye) piyasa değeri ile döviz kurlarındaki değişimlerin de etkisiyle geçen sene yıl sonuna göre yüzde 22,7 oranında inişle 146,5 milyar dolara geriledi.

Portföy yatırımları geçen sene yıl sonuna göre yüzde 6,3 oranında düşüşle 87,4 milyar dolar oldu.

Yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi stoku geçen yıol sonuna göre yüzde 20,5 oranında düşüşle 22,9 milyar dolar olurken, yurt dışı yerleşiklerin mülkiyetindeki DİBS stoku yüzde 12,4 oranında düşüşle 1,1 milyar dolar, Hazine'nin tahvil stoku (yurt içi yerleşiklerce alınan tahvil stoku düşüldükten sonra) ise yüzde 7,0 yükselişle 44,9 milyar dolar seviyesinde oldu.

Söz konusu dönemde, diğer yatırımlar geçen sene sonuna göre yüzde 5,6 oranında yükselerek 345,9 milyar dolar oldu.

BANKALARIN KREDİ STOKU YÜZDE 3,8 YÜKSELDİ

Yurt dışı yerleşiklerin yurt içi yerleşik bankalardaki Yabancı Para mevduatı, geçen sene yıl sonuna göre yüzde 2 oranında gerileyerek 40,8 milyar dolar olurken, Türk Lirası mevduatı yüzde 22,6 oranında yükselerek 17,3 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Bankaların toplam kredi stoku yüzde 3,8 oranında yükselerek 59,2 milyar dolar olurken, diğer sektörlerin toplam kredi stoku ise yüzde 0,8 oranında yükselerek 101,0 milyar dolar düzeyinde takip edildi.

Yatırımcılar dikkat! Borsa İstanbul'dan rekor açılış!

TOKİ Mersin Silifke 2023 projesinde son dakika! Tam 447 yeni konut için beklenen tarih geldi!

Aile Bakanlığından son dakika müjdesi! Sosyal destek ödemesine yüzde 17,55 zam geldi...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön