02 / 05 / 2024

Ümit Boyner: Tek tip yapılar kent kimliğini bozuyor!

Ümit Boyner: Tek tip yapılar kent kimliğini bozuyor!

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, kentleşme konusuna dikkat çekerek, kentsel dokuların göz ardı edildiği, her ilde aynı tip yapıların yükseldiği, kentlerin kimliklerinin bozulduğu uyarısını yaptı



Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği(TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, Türkiyenin değişik illerinden gelerek Orduda buluşan işadamlarına kentleşme konusunda uyarılarda bulundu. Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonunun (TÜRKONFED) Orduda gerçekleştirilen Başkanlar Konseyi toplantısının açılış konuşmasını yapan Boyner, hızlı nüfus artışından çevresel tahribata kadar pek çok soruna değinirken, kentsel dokulardaki bozulmaya da dikkat çekti.

Her ilde aynı tip yapı

Kentleşme sürecinde, yapılaşma ihtiyacının hızla karşılanmasında, kentlerin kültürel dokularının göz ardı edilebildiğini belirten Boyner, bu konuda şöyle konuştu: Bugün ülkemizin farklı illerini ziyaret ettiğimizde, yeni yapılaşmalara baktığımda, bölgelerin, illerin, kültürel, mimari mirası, tarihsel birikimle meydana gelen kentsel dokusu göz ardı edilerek, her ilde aynı tip yapıların yükseldiğini, kentlerin kimliklerinin yavaş yavaş bozulduğunu görüyoruz.

Tasarım kentsel dokuya uymalı

Zaten yılların getirdiği bir bozulma var diyen Boyner, sözlerine şöyle devam etti: Bugün artık çok ileri teknolojilerin, iletişim kanallarının elimizin altında olduğu bir çağda yaşıyoruz. Kültürel sürdürülebilirlik açısından farklı yerel yapıların şehirleşmeye yansımasını önemsiyoruz. Bu yüzden, planlama yapılırken tasarım ve tasarımın kentsel doku ile uyumu boyutunun da göz önünde bulundurulması gereğini düşünüyorum.

Akıllı şehir fırsatı

TÜSİADın yayımladığı Vizyon 2050 Türkiye raporunda yer alan saptamaları hatırlatan Boyner, bu vizyonun iş dünyasına da önemli fırsatlar sunduğunu vurguladı. Boyner, akıllı ekonolojik şehirlerin planlanması için sürdürülebilir planlama ve tasarım hedefleri öngördüklerini belirtti.

Paylaşma sorunu ciddi mesele

Boyner ayrıca, büyüme kadar paylaşma sorununun da ciddi bir mesele olduğuna dikkat çekerek, bölgelerin ve vatandaşların büyümeden adil pay almaları için de gerekli adımların atılması, bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılması gerektiğini vurguladı.

Tehdit daha hızlı yaklaşıyor

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, hızlı nüfus artışının hızlı tüketimi körüklediğine dikkat çekerken, şunları söyledi: Eskiden çevreye yaptığımız ve geri dönüşü çok zor olan tahribatın vebalini çocuklarımızın ödeyecek olmasından endişe duyarken ve açıkça söylemek gerekirse bunu biraz uzak görüp çok da ciddiye almazken, bugün artık yoğunluğun artmasıyla, doğrudan bizler ağır bedeller ödemek durumundayız. Yani tehdit aslında düşündüğümüzden çok daha hızlı bir şekilde bize yaklaşıyor.


Geri Dön