27 / 04 / 2024

Ümraniye Finans Merkezi olma yolunda!

Ümraniye Finans Merkezi olma yolunda!

Emlak Konut GYO'ya ait olan Batı Ataşehir'deki arazi üzerinde inşa edileceği bilinen Finans Merkezi projesinin Ümraniye'de olduğu ortaya çıktı



Gayrimenkul piyasalarında merakla beklenen Finans Merkezi projesinin Anadolu Yakası'nda, Emlak Konut GYO'ya ait olan Batı Ataşehir'deki arazi üzerinde inşa edileceği biliniyordu. Meğer bu arazi Ataşehir'de değil, Ümraniye'deymiş.  'Olur mu canım, araziyi taşımadılar ya!' diyeceksiniz. Hayır, araziyi taşımadan yerini değiştirmişler: 2008 yılında kabul edilen 5747 sayılı kanunla birlikte 0-4 ve 0-80 otoyollarının kuzeyinde bulunan finans merkezinin üzerinde inşa edileceği arazi... Ümraniye Belediyesi sınırları içinde bırakılmış.

Bu bilgiyi doğrulayan, Ümraniye Belediyesi Teknik Başkan Yardımcısı Ejder Batur, "Finans merkezi yapılması düşünülen arazi, Ataşehir ile Ümraniye ilçe sınırı olan O-4 ve O-80 otoyollarının kuzeyinde bulunmasıyla, Ümraniye Belediyesi sınırları içinde kalmış oldu." diyor. "2008 yılında Ataşehir belediye olduğu zamandan beri böyle. Büyükşehir Belediyesi plan değişikliği yaparken, Ataşehir planları olarak geçirmişti o bölgeyi. Belki yanılsama ordan kaynaklanmış oldu. Çünkü bu proje sadece kuzeyde kalan kısımla alakalı değil. Ataşehir'de de bir kısım sınırın kapsadığı alan var. 5747 sayılı kanunla birlikte otoyolları Ataşehir'le bizim sınırımız oldu. Nitekim Namık Kemal Mahallesi, Mustafa Kemal Mahallesi ve Yeni Çamlıca Mahallesi otoyolların güneyinde kaldığı için Ataşehir Belediyesi'ne katılmış oldu. Ama kuzey kısım Ümraniye Belediyesi'ne ait."

Niye böyle bir değişiklik yapıldı? Bu siyasi bir soru, bir kenara bırakalım. Ama şu soruyu sormak hakkımız değil mi: Neden iki yıldır bu değişiklik kimsenin dikkatini çekmedi? Niye hiç dillendirilmedi? Acaba ATAŞEHİR adı, ÜMRANİYE'den daha mı 'satıcı'?

Finans Merkezi ne aşamada?
TOKİ tarafından finans merkezi olarak ilan edilen bölgede, bankaların ve finans kuruluşlarının merkezlerinin taşınacağı arazilerin tahsisleri geçtiğimiz aylarda yapıldı. Vakıfbank ile Halk Bankası müştereken 76 dönüm arsayı 228 milyon TL + KDV, Ziraat Bankası 54 dönümlük alan için 163 milyon TL + KDV, BDDK ise 45 dönümlük arazi için 122 milyon TL + KDV TOKİ'ye ödeme yaparak satın aldı. Projenin ne zaman başlayacağı konusunun net olmadığını söyleyen Ümraniye Belediyesi Teknik Başkan Yardımcısı Ejder Batur, "Merkez Bankası ile SPK genel merkez binalarını yapacakları arazi için  TOKİ  ile görüşmeleri sürdürüyor. Henüz netleşmiş bir durum ve bize gelen bir bilgi yok." dedi. Finans merkezi bölgesinde Çimentocular Birliği'nin bağış olarak yaptığı okulun 2-3 ay önce iskanını verdiklerini belirten Batur, bölgede bir de dini tesis alanı olduğunu ve onun iskanının da Emlak Konut GYO tarafından alındığını söyledi.

Önce ticaret merkezi yapılıyor
Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, İstanbul Finans Merkezi'ne komşu parselde yer alan Ümraniye Site Mahallesi'ndeki 20 bin 714 metrekare arsaya satış karşılığı iş alanı yaptıracak. Emlak Konut GYO, bu ihale ile İstanbul Finans Merkezi kurulmadan alışveriş ve ticaret merkezinin temelini atmış olacak.

Üzerine ticaret merkezi yapılacak olan arsanın 2.5 emsal değeri olduğu için üzerine 51 bin 786 metrekare inşaat yapma izni bulunuyor. İnşaatın yüksekliği serbest olmakla beraber bölgede uygulanacak olan avan projeye göre hareket edilecek. İhale 22 Haziran 2010 tarihinde saat 14.30'de Emlak Konut GYO'nun Atatürk Mah. Turgut Özal Bulvarı Gardenya Plaza No:11/B Kat:1 Ataşehir / İSTANBUL adresinde gerçekleştirilecek.
Hürriyet Emlak/Seda Tabak


Geri Dön