23 / 11 / 2024

Ümraniye Kazım Karabekir Cemevi davasında keşif yapıldı!

Ümraniye Kazım Karabekir Cemevi davasında keşif yapıldı!

Ümraniye Kazım Karabekir Cemevi arazisi üzerinde, "Orman alanlarının işgali, ormandan faydalanma ve orman içinde yerleşilmesi" gerekçesiyle açılan davaya ilişkin keşif yapıldı.




Ümraniye Kazım Karabekir Cemevi arazisi üzerinde, "Orman alanlarının işgali, ormandan faydalanma ve orman içinde yerleşilmesi" gerekçesiyle açılan davaya ilişkin keşif yapıldı.


Kanlıca Orman İşletme Müdürlüğü'nün şikayetiyle Ümraniye Kazım Karabekir Cemevi ve Başkanı Ebamüslim Karataş'a, "Orman alanlarının işgali, ormandan faydalanma ve orman içinde yerleşilmesi" gerekçesiyle açılan dava kapsamında keşif yapıldı.


Cemevi alanında gerçekleştirilen keşfe bir hakim ile Kanlıca Orman İşletme Müdürlüğü'nde görevli bir memur ve Kazım Karabekir Cemevi avukatı İlkay Orhan katıldı.


Kazım Karabekir Cemevi Başkanı Karataş keşif öncesinde yaptığı açıklamada, yasalara aykırı bir şekilde orman arazisini işgal ettiği gerekçesiyle cemevi ve kendisi adına dava açıldığını söyledi.


Amaçlarının asla bir yerleri işgal etmek olmadığını belirten Karataş, şunları kaydetti:


"Bizler hiç kimsenin ibadetine ve ibadethanesine karşı olmadık bundan sonra da olmayacağız. Fakat Ümraniye'de 139 tane cami, bunların dışında onlarca imam hatip okulları varken ve bunlar Hazine arazileri üzerine yapılırken devletin her türlü imkanlarından yararlanılıyor. Ama 670 bin nüfusun yüzde 30'u Alevi olan bir ilçede iki tane cemevini kabul etmeyen zihniyet nasıl adalet dağıtacak."


Karataş, mahalle sakinlerinin 1987 yılındaki çabaları sonucu alanın cemevi yeri olarak belirlendiğini ifade etti.


O günün şartlarında maddi imkansızlıklar nedeniyle bir çalışma yapılamadığını dile getiren Karataş, şunları anlattı:


"Bundan sonraki süreçte adeta bir yıldırma politikası uygulanmıştır. Bizler bu ülkenin yurttaşları olarak üzerimize düşen görevleri fazlasıyla yerine getirmekteyiz. Ülkemizde bulunan camilerin, kiliselerin, havraların, sinagogların tüm giderleri ve çalışanlarının maaşları 25 milyon Alevinin de vermiş olduğu vergilerle devlet tarafından karşılanırken bizlerin haklarını yemiş olmuyor musunuz?"


Kazım Karabekir Cemevi avukatı İlkay Orhan da, dava konusu taşınmazın 1987 yılından beri Ümraniye Kazım Karabekir Cemevi tarafından ibadet amaçlı kullanıldığını ifade etti.


Bu yıl cemevinin sınırını belirleyen tel çitin duvara dönüştürülmesiyle Kanlıca Orman İşletme Müdürlüğü tarafından Anadolu 63. Asliye Ceza Mahkemesi'nce dava süreci başlatıldığını aktaran Orhan, şöyle konuştu: 


"Cemevinin toplam alanı 40 bin metrekaredir. Bu alan içerisinde, ibadethane, yemekhane, dershane bulunmaktadır. Alanın geriye kalan diğer kısımları, yeşil alan ve sosyal faaliyetler için ayrılmıştır. Bu alana bunlardan hariç hiçbir yapılaşmada bulunulmayacaktır."


CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel de ayakta duran bir yapının yok edilmeye çalışıldığını öne sürerek, "Biz CHP olarak, hem Kazım Karabekir Cemevi Derneği'nin hem de buradaki Alevi yurttaşlarımızın dini vazifelerini yerine getirebilmeleri için elimizden geleni yapacağız. TBMM'de de konunun takipçisi olacağım" dedi.


AA


Geri Dön