Kentsel Dönüşüm

Ümraniye Topağacı'nda dönüşüm krizi: 'Evlerin ne zaman verileceği belli değil, Cumhurbaşkanımızdan yardım istiyoruz!

Ümraniye’nin Topağacı Mahallesi’nde kentsel dönüşüm krizi yaşanıyor. Hak gaspına uğradıklarını söyleyen mahalleli, konutların ne zaman teslim edileceğini bilmediklerine, ellerinde belge olmadığına dikkat çekiyor. İşte ayrıntılar...

Ümraniye Belediyesi, 2B arazisi üzerinde yer alan Topağacı Mahallesi’nde tapu harçlarını ödeyen mahalle sakinlerine, mahallenin rezerv alan ilan edildiği ve evlerini boşaltmaları gerektiğini belirten tebligatlar yolladı. 

Tebligatta 29 gün içinde yapının tahliye edilmesi ve yıktırılması gerektiği belirtiliyor. Medya Scope'tan  Ayşegül Karagöz'ün haberine göre; evlerin boşaltılmaması durumunda altyapı hizmetlerinin duracağı, tahliye ve yıkımın resmî makamlar tarafından yapılacağı da tebligatta yer alıyor. 

Mahalle sakinleri bu durumu yetkililerle konuşmak istiyor fakat herhangi bir muhatap bulamıyorlar. Ümraniye Belediyesi de soruları yanıtsız bırakıyor. 

Mahalle sakinleri uzun zamandır belediye başkanı veya yetkili birileriyle görüşmeyi istiyordu. Fakat kendilerine bilgi verecek yetkiliye ulaşamadılar, gittikleri resmî kurumlardan dönüş yapılmadığını belirttiler. 

Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım, 13 Ekim günü Kazım Karabekir Spor Kulübü’nün sezon açılışı nedeniyle mahalleye gitti. Kendisiyle görüşmek isteyen mahalle sakinlerinin sorularını cevaplamadı. “Rezerv alan istemiyoruz” pankartı ile Yıldırım’ı bekleyen vatandaşlar, soruların cevaplanmamasına tepki gösterdi. 

Mahalle sakinleri, iki buçuk sene önce sözleşme imzaladıklarına dikkat çekti. Fakat, belediyenin projeyi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devretmesiyle yeniden sözleşme imzalamak zorunda olduklarını anımsatan mahalleliler, yeni sözleşmedeki imzaların usulsüz bir şekilde toplandığını ileri sürüyor. 

Necati Hızar, kentsel dönüşüme karşı olmadıklarına, fakat hak kaybına uğradıkları için güvencesiz hissettiklerine dikkat çekti. Hızar, “Evimiz ne zaman verilecek, ne zaman tamamlanacak? Bilmiyoruz” diyerek, süreç hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıklarının ve belediye yetkililerinden sağlıklı bir iletişim kurulmadığının altını çizdi. 

Hanife Hızar, İsmet Yıldırım’ın hileli imza topladığını ve insanları tehdit ederek kandırdığını ileri sürerek, "Telefonla arayarak tehdit ettiler, ‘Eviniz rayiç bedelle satılacak, kırsal bölgelere gönderileceksiniz’ dediler. İnsanlar da korkudan gidip imzaladı" diye konuştu. 

Oktay Kutlu, ne bir sözleşme ne de bir projenin olduğuna vurgu yaparak "Beş senelik bir süre veriyorlar. Ama bu insanlar 30 bin TL'lik kirayı nasıl verecek?" dedi ve mahallelinin evlerinden atılmasının haksızlık olduğunun altını çizdi. 

Mahallede yaşayanların çoğunun emekli veya asgari ücretle geçinenler olduğuna dikkat çeken Kutlu, "İnsanları bezdirip, kırsal bölgelere uzaklaştırarak İstanbul’u başkalarına peşkeş çekmeye çalışıyorlar. İnsanları korkutarak imza aldılar. Bir şekilde mobbing uyguladılar, baskı yaptılar. 70 yaşında okuma yazma bilmeyen insana 13-14 adet kâğıt imzalattılar ve ne yazdığını okuma fırsatı bile tanımadılar" diye konuştu. 

5 bin TL ile nasıl geçineceklerini soran mahalle sakini, bu şekilde kanunsuz bir iş olmayacağının altını çizdi ve  şimdi çok mağdur edildiklerine dikkat çekerek "Cumhurbaşkanımızdan yardım istiyoruz. Sesimizi duysun, bize yardım etsin" ifadelerini kullandı. 

Mahalle sakini bir başka vatandaş da kentsel dönüşüm sürecinde hiçbir resmî belge almadıklarına vurgu yaparak birçok kağıda imza attıklarını ancak ellerinde belge olmadığını dile getirdi. Kendisine teslim edilecek evin 100 metrekare olacağı söylenmesine rağmen, belgelenmediği için ileride 70 metrekarelik bir konutun da verilme ihtimali olduğu için endişe taşıdığını belirten mahalleli, hiçbir belge olmadığının altını çizdi. 

Mahalle sakini, 14 bin lira emekli maaşıyla geçinmeye çalıştığını ve kalp hastası olduğunu vurguladı. 5 bin beş yüz lira kira yardımıyla birlikte aldığı 13 bin lira maaşın yetersiz olduğunu ifade etti, “Buraya siyasi rant sağlamak için çökmeye çalışıyorlar” dedi ve burada bulunan insanların yüzde 99’unun okuma yazma bilmediğini belirtti. Mahalleli, “Haklarını gerçekten savunacak kapasitede değiller” diye ekledi.

“Yerlerimizden ayrılmayacağız, sonuna kadar direneceğiz” diyen mahalle sakinleri, özellikle yetkililerin, seslerine kulak vermesi gerektiğini vurguluyor.

Konya ve Malatya’da arsa, dükkan ve arazi satılıyor. Belediyeler o tarihleri açıkladı

Elimizdeki altınları bozduralım mı, bekleyelim mi? İslam Memiş'ten net açıklama geldi!

Fikirtepe’de dönüşüm süreci yine çıkmazda! 3 yılda teslim sözü verilen projeler 4. yıl biterken de tamamlanamadı

Maliye Bakanı Şimşek'ten vergi isyanı: 32 dairesi olan bir kişinin vergi kaydı yok, hiç beyanname vermemiş!!