06 / 05 / 2024

Ümraniye'de 2b satışları durduruldu!

Ümraniye'de 2b satışları durduruldu!

İnkilap,Topağacı,Kazım Karabekir, Dumlupınar,Elmalıkent mahallelerinde bulunan ve dava konusu olan alanda yer alan 6 bine yakın 2/B parseline ilişkin olarak derdest dava nedeniyle 2/B arazilerinin üzerindeki vatandaşlara satış işlemleri durduruldu.




Milli Emlak İdaresince Ümraniye  İnkilap,Topağacı,Kazım Karabekir, Dumlupınar,Elmalıkent mahallelerinde bulunan ve dava konusu olan alanda yer alan 6.000'e yakın 2/B parseline ilişkin olarak derdest dava nedeniyle 2/B arazilerinin üzerindeki vatandaşlara satış işlemleri durduruldu.

 

Eski tapu kayıtlarında 3 harita nolu taşınmaz olarak geçen alanda Toplu Konut Holding ( Eczacıbaşı ortaklığı) tarafından hazine aleyhine açılan ve Maraş Mutasarrıfı Abdullah Paşa Vakfı Vakıf evlatlarının da müdahil olarak katıldığı davada tapu kayıtlarına konulan davalıdır şerhine rağmen bu taşınmazlar Milli Emlak İdaresince üzerindeki vatandaşlara satışa açılmıştı.

 

Bu nedenle bazı vatandaşlar bedel ödeyerek tapu almışlar, bazı vatandaşlar müteahhitle anlaşarak yerlerini kat karşılığı vermişler, devlete ödenecek bedeli müteahite yatırtmışlar,  bazı vatandaşlar ise haklarını üçüncü şahıslara satmışlardı. Ancak vatandaşların büyük kısmı da derdest davadan haberdar oldukları için Maliyeye para yatırmamışlardı.

 

Milli Emlak Genel Müdürlüğü yapılan bu hatanın  ( taşınmazların üzerinde bulunan davalıdır şerhine ve derdest davaya rağmen taşınmazların satışa açılması) farkına varınca 15 Ocak 2015 tarihinde İstanbul Defterdarlığına bir yazı göndererek satış işlemlerinin durdurulmasını talep etti.

 

İstanbul Defterdarlığı şu anda henüz para yatırmamış olan vatandaşlara tebligat yaparak satış işlemlerinin dava nedeniyle durdurulduğunu bildiriyor, Defterdarlık  muhtemelen de para yatıran vatandaşlara da paralarını iade ederek tapu işlemlerini iptal edecek. Taşınmazların davalı olması nedeniyle bu alanın mülkiyetine ilişkin son kararı Sayın Mahkeme verecek


Davaya konu alanda yer alan taşınmazların genel dağılımı şu şekilde;

 

Mahalle adı                          Parsel Sayısı                         Yüzölçüm

İnkilap                                         1080                             300.524.m2

Topağacı                                       345                             105.170.m2

Kazımkarabekir                          1632                             418.799.m2

Dumlupınar                                 1004                            306.975.m2

Elmalıkent                                   1843                            543.919.m2

Genel toplam                          5.904 parsel                    1.675.387.m2

 

Satışların durdurulması tamamen dava nedeniyle özel bir uygulama olup, davalı kısım dışında kalan vatandaşları etkilemeyecek.  Aşağıda dava konusu 3 harita nolu taşınmazda yer alan ancak 5831 sayılı yasa kapsamında yapılan kadastro uygulaması sonucu muhtelif ada ve parsellere ifraz edilen taşınmazların tam listesi yer alıyor.



Parsellere ifraz edilen taşınmazların tam listesi için tıklayın




Cihangir Dönmez



Geri Dön