22 / 11 / 2024
fuzul

UNICERA 27. Seramik Banyo Mutfak Fuarı açıldı!

UNICERA 27. Seramik Banyo Mutfak Fuarı açıldı!

UNICERA Uluslararası Seramik Banyo Mutfak Fuarı, resmi açılış töreni öncesinde Tüyap Palas’ta düzenlenen basın toplantısında konuşan Türkiye Seramik Federasyonu Başkanı Ahmet Tahsin Yamaner, seramik sektörünün gelişimini değerlendirdi.




Türkiye Seramik Federasyonu (TSF) ve Tesisat İnşaat Malzemecileri Derneği (TİMDER) işbirliğiyle Tüyap tarafından organize edilen UNICERA Uluslararası Seramik Banyo Mutfak Fuarı, 24 Şubat Salı günü kapılarını açtı. Resmi açılış töreni öncesinde Tüyap Palas’ta düzenlenen basın toplantısında konuşan Türkiye Seramik Federasyonu Başkanı Ahmet Tahsin Yamaner, seramik sektörünün gelişimini değerlendirerek mimarlar ve iç mimarlar tarafından büyük metrajlı projelerde sağlamlığın, tasarımın ve prestijin sembolü olarak tercih edilen porselen karolardan bahsetti.

 

Kendi sektöründe dünyanın en büyük ikinci fuarı olan UNICERA Uluslararası Seramik Banyo Mutfak Fuarı, 24-28 Şubat 2015 tarihleri arasında Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde 27. kez ziyaretçilerini karşılıyor. Bu sene kapsamını genişleterek katılımcı ve ziyaretçilerini 11 salon ve 98.000 m2 kapalı sergileme alanında bir araya getirmeyi hedefleyen UNICERA, her yıl mimarlar, iç mimarlar, müteahhitler ve tasarımcılar başta olmak üzere pek çok sektör profesyonelini banyo ve mutfak sektörünün önde gelen firmaları ve ürünleriyle buluşturuyor. Resmi açılış töreni öncesinde Tüyap Palas’ta düzenlenen basın toplantısında konuşan Türkiye Seramik Federasyonu (TSF) ve Seramik Kaplama Malzemeleri Üreticileri Derneği (SERKAP) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tahsin Yamaner, UNICERA’ya katılan ve seramik sektöründe hizmet veren yerli firmaların, inşaat ve gayrimenkul sektörlerinde son yıllarda yaşanan ivmelenmeyle iç pazardaki payını ve doğal taşla rekabet gücünü artıran porselen karoya ayrı bir önem vermelerini beklediklerini dile getirdi. Yamaner, “Zengin doku, renk ve desen çeşitliliği, estetik görünümleri, dayanıklılıkları, sürdürülebilir ve ekonomik olma avantajlarıyla mimarlar ve iç mimarlar tarafından özellikle büyük metrajlı kamusal projelerde tercih edilen porselen karoların yıldızının, 2015’te de Türk seramik sektörünü yeni pazarlara ulaştırmayı ve yeni alıcılarla buluşturmayı hedefleyen UNICERA’da daha da parlayacağını düşünüyoruz. Mimarları ve iç mimarları, porselen karolar başta olmak üzere, banyo ve mutfak sektöründeki tüm yeniliklere hakim olabilmeleri için 24-28 Şubat tarihleri arasında UNICERA’ya davet ediyoruz” dedi.

 

“Porselen Karolar Kaymazlık ve Kolay Temizlenebilme Özellikleriyle Fonksiyonel Çözümler Sunuyor…”

 

Porselen karoların renk çeşitliliği ve görünümleriyle doğal taşa oldukça benzediğini; sağlam, ekonomik ve kullanışlı olma özellikleriyle de doğal taştan daha üstün avantajlara sahip olduğunu dile getiren Türkiye Seramik Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tahsin Yamaner, toplu kullanım alanlarının iç ve dış zeminlerine en uygun zemin kaplama malzemesinin porselen karo olduğunu belirtti. Kaymazlık ve kolay temizlenebilme özelliğiyle porselen karoların fonksiyonel çözümler sunduğuna değinen Yamaner, “Üretiminde kullanılan killerin, özellikle de seramik yer ve duvar karolarına oranla çok daha saf olması ve tane boyutlarının da çok daha ince olması, bu ürünleri oldukça dayanıklı kılıyor. Porselen karolar bünyelerine neredeyse hiç su emmezler. Doğru standartlarda üretilen bir porselen karonun su emme değeri %0.05’in altındadır. Porselen karolar, seramik sektörünün üst segment ürünüdür” dedi.

 

“Esas olarak zemin ve dış kaplama malzemesi olarak üretilen porselen karolar, konutlarda doğal dokuları nedeniyle iç mekan duvar kaplaması olarak da tercih edilebiliyor” diyen Yamaner, sözlerine şöyle devam etti:

“Ortak kullanım alanlarında çok yoğun yaya trafiğine maruz kalındığı için, alışveriş merkezleri, otel, okul, havaalanı gibi kamuya açık alanlarda, özellikle aşınmalara, çizilmelere ve darbe dayanımına dayanıklı yüksek mukavemetli malzemeler kullanılmak gerekir. Porselen karo yüzeylerine yapılan farklı aplikasyonlarla ürünlere antibakteriyel ve antigraffiti özellikleri de eklenebilir.”

 

“Seramik Sektörünü Yeni Pazarlara Ulaştırmalı, Rakabet Gücünü Arttırmalıyız…”

 

Basın toplantısında seramik sektörünün gelişimini de değerlendiren Ahmet Tahsin Yamaner, porselen karoların yeni pazarlara ulaştırılması gerektiğine değindi. Türkiye seramik sektörünün 2014 yılında iç piyasada inşaat sektöründeki canlılığa paralel olarak hareketli bir yıl geçirdiğini belirten Yamaner, “Geçtiğimiz yıl seramik kaplama malzemesi karolarda iç pazarda 200 milyon m2, ihracatta 88 milyon m2 olmak üzere toplamda yaklaşık 290 milyon m2 satış gerçekleşti. Bu yıl da iç pazardaki hareketlilikle geçen senenin rakamlarına benzer bir oran yakalamayı hedefliyoruz. Karo ihracatı ise geçen yıla göre metrakare bazında %3-5 oranda geriden geliyor. Dolar bazında tutar olarak bakıldığında ise geçen yıla göre aynı… Seramik sağlık gereçlerinde geçen yıl 144,500 ton, yaklaşık 9,5 milyon adet iç piyasa satışına karşılık 119,800 ton, yaklaşık 7,6 milyon adet de ihracat gerçekleşti. Bu yıl iç piyasa daha hızlı olup, geçen seneki rakamların bir miktar üzerinde bir gelişme bekliyoruz. İhracatta miktar ton olarak %6, dolar tutar olarak %12 daha yukarıda seyrediyor. Yılsonunda gerçekleşmenin geçen yıla göre miktar ton olarak %5, dolar tutar olarak %10 fazla olmasını bekliyoruz. 2015 yılı için ihracatta da benzer bir beklenti var. Ancak inşaat sektörünün senenin ikinci yarısındaki olumlu ya da olumsuz hareketi bizi de aynı şekilde etkileyecektir. Seramik sektörünü yeni pazarlara ulaştırmalı, rekabet gücünü arttırmalıyız” şeklinde konuştu.

 

Ahmet Tahsin Yamaner Hakkında:

 

Türkiye Seramik Federasyonu (TSF) ve Seramik Kaplama Malzemeleri Üreticileri Derneği (SERKAP) Yönetim Kurulu Başkanı ve Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu Başkan Yardımcısı Ahmet Tahsin Yamaner, lisans eğitimini 1969 yılında Batı Almanya’da Fachhochschule für Keramik’te tamamladı. 1971 yılında Eczacıbaşı Seramik bünyesinde Eczacıbaşı Topluluğu’na katıldı. 1981 – 1982 yılları arasında Orta Anadolu Seramik A.Ş. Genel Müdürü, 1982 – 1988 yılları arasında Toprak Seramik A.Ş. Grup Genel Müdürü olarak görev yaptı. 1988 yılında Yapı Grubu Koordinatör Yardımcısı olarak Eczacıbaşı Topluluğu’na dönen Yamaner, 1991-2009 yılları arasında VitrA Karo Genel Müdürlüğü görevini yürüttü. Halen Seramik Kaplama Malzemeleri Üreticileri Derneği Başkanlığı, Türkiye Seramik Federasyonu Başkanlığı ve Avrupa Seramik Karo Üreticileri Federasyonu yönetim kurulu üyeliği görevlerini sürdüren Yamaner, Eczacıbaşı Yapı Grubu’nun ise hâlihazırda başkan yardımcılığına devam etmektedir.

 

SERKAP Hakkında:

 

Merkezi İstanbul'da olan SERKAP, 1996 yılında, Türk seramik sektöründeki her türlü seramik kaplama malzemeleri üreten kuruluşları aynı çatı altında toplama gayesiyle kurulmuştur. SERKAP'ın amacı, Türk seramik kaplama malzemeleri alt sektöründeki üretici kuruluşları bir araya getirmek; üreticiler ve çalışanlarına mesleki, sosyal ve ekonomik yönlerden rehberlik etmek; küresel rekabetin getirdiği koşullarda üyelerinin rekabetçi şekilde yapılanmalarına yönelik ortak işbirliği alanları yaratmak ve sinerjik sonuçlara yönelik ortak eylemler organize etmek olarak açıklanabilir.



Geri Dön