Üniversitelerde ikinci öğretim programları kapatıldı: Kira fiyatları etkilenebilir
Yüksek Öğretim Kurumu tarafından alınan kararlar devlet üniversitelerdeki ikinci öğretim programları kapatıldı. Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam ikinci öğretim programlarının kapatılmasıyla bu şehirlerdeki kira fiyatlarının da etkileneceğini söyledi.
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamayla devlet üniversitelerinde ikinci öğretim programlarının kaldırıldığını duyurdu. Geçen yıl 1308 ikinci öğretim programına 80 bin öğrenci yerleştirilmişti.
Gazetepencere.com’da yer alan habere göre, YÖK tarafından alınan ikincii ğretimlerin kapatılmasına ilişkin kararın kira fiyatlarını düşüreceğini belirten ATEM Başkanı Hakan Akçam, bu kararın öğrenciler açısından olumlu bir gelişme olduğunu ifade etti.
Başkan Akçam İstanbul gibi büyükşehirlerin de bu durumda etkileneceğini dikkat çekerek, “Öğrenciler için ev kiraları çok yüksek tutuluyordu. Bu anlamda öğrenciler açısından iyi haber” diye konuştu.
KİRA FİYATLARI ÖĞRENCİ EVLERİ İÇİN DAHA YÜKSEK TUTULUYOR
Günümüz şartlarında ev kiralarının bir hayli yüksek olduğunu kaydeden Akçam, 1 Temmuz itibariyle kiralara uygulanan yüzde 25 zam sınırlamasının kaldırılmasıyla kiralarda neredeyse yüzde 20 artış yaşandığını ifade etti. Bu durumun öğrenci evlerini de ilgilendirdiğini vurgulayan Hakan Akçam, ”Birçok şehirde yurtlarda kalmayan ya da kalamayan öğrenciler mecburen kiralık evleri tercih ediyor. Ne yazık ki ev sahipleri hem zar zor öğrencilere ev kiralıyorlar hem de kira fiyatlarını öğrencilere daha yüksek tutuyorlar” şeklinde konuştu.
KİRALIK KONUTLARDA FİYATLARI AŞAĞIYA ÇEKER
Türkiye’de yaklaşık 7 milyon hanenin kiralık ev olduğunu belirten ATEM Başkanı Hakan Akçam, bu sayının ciddi bir kısmını da öğrencilerin oluşturduğunu söyledi. Geçen hafta YÖK’ün ikinci öğretimlerle ilgili aldığı kararın kiraları etkileyeceğini söyllen Akçam sözlerini şöyle tamamladı: “En azından öğrenci yoğunluğunun fazla olduğu bölgelerde kira fiyatlarına etkisinin olacağını düşünüyoruz. Çünkü ikinci öğretimlerin kapatılması demek öğrenci sayısının azalacağı anlamına gelmektedir. Elindeki evi kiralayamayan ev sahibi de bir süre sonra fiyatı düşürmeye gidecektir.”
YÖK Başkanı tarafından yapılan açıklamada bu ikinci öğretim programının devlet üniversitelerinde bu öğretim yılı itibariyle kalkacağı belirtilirken, vakıf üniversitelerinin de gelecek yıl için bu hazırlığı yapmaları istendi.
Gayrimenkul piyasasını neler bekliyor?
Tahliye taahhütnamesinde ‘boş tarih’ kiracıların baş belası oldu! Aman bunlara dikkat!
Bina tamamlama sigortasıyla müteahhit firma iflas etse bile evinizi sigorta şirketiniz tamamlıyor!