Kira

ATEM Başkanı Akçam: YÖK kararı kira bedellerini etkileyecek! Öğrenciler için kiralar yüksek tutuluyordu...

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarının kaldırıldığını duyurdu. Bu karar ile şehirlerdeki öğrenci sayısının azalması ise kira bedellerinin düşmesi bekleniyor. 

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam ikinci öğretim programlarının kapatılmasının şehirlerin kira fiyatlarını da etkileyeceğini ifade etti. Öğrenciler açısından olumlu gelişme olduğunu ifade eden Akçam, “Alınan karar ile öğrencilerin kiralık ihtiyaçları bir nebze azalacak. Bu da direkt kira fiyatlarını etkileyecek” dedi.

ÖĞRENCİLER İÇİN KİRALAR YÜKSEK TUTULUYORDU!

Ev kiralarının normal şartlar bir hayli yüksek olduğunu ifade eden Akçam, “1 Temmuz itibarıyla kirada uygulanan yüzde 25 zam sınırı kaldırıldı.  Zam sınırının kaldırılması ile neredeyse kiralarda yüzde 20 artış yaşandı. Bu konu öğrenci evlerini de ilgilendiren bir konu. Birçok şehirde yurtlarda kalmayan ya da kalamayan öğrenciler mecburen kiralık evleri tercih ediyor. Ne yazık ki ev sahipleri hem zar zor öğrencilere ev kiralıyorlar hem de kira fiyatlarını öğrencilere daha yüksek tutuyorlar” dedi.

7 MİLYON HANE KİRALIK!

Türkiye’de yaklaşık 7 milyon hanenin kiralık ev olduğunu ifade eden Akçam, “Bu sayının ciddi bir kısmını da öğrenciler oluşturuyor.

Son süreçte YÖK’ün ikinci öğretimlerle ilgili aldığı kararın en azından öğrenci yoğunluğunun fazla olduğu bölgelerde kira fiyatlarına etkisinin olacağını düşünüyoruz. Çünkü ikinci öğretimlerin kapatılması demek öğrenci sayısının azalacağı anlamına gelmektedir.

Elindeki evi kiralayamayan ev sahibi de bir süre sonra fiyatı düşürmeye gidecektir” diye konuştu. Kiralık evde kalmak durumunda kalan ve ev kirasını ödemekte zorluk yaşayan öğrenciler için çeşitli sosyal yardımların devreye girmesi gerektiğine dikkat çeken Akçam, “Birçok öğrenci ev kirasını ödemeye çalışırken büyük zorluklar yaşıyor.

Çoğu çalışmak zorunda kalıyor. Ne yazık ki ev sahipleri de söz konusu öğrenciler olduğunda kira fiyatlarını daha yüksek tutuyor. Bu noktada gerçekten kirasını ödemekte büyük zorluklar yaşayan öğrenciler için hem yerel yönetimler hem de çeşitli bakanlıklarca sosyal yardımlar artırılmalı” diyerek sözlerini sonlandırdı.

İstanbul'da tek başına kiracı olanların geliri en az 30 bin TL olmalı!

Konut sektörü temsilcileri 'bunu yapmazsak herkes için çok geç olabilir' dedi: 2 yıl boyunca kira artışları durdurulsun!