Kira

Üniversiteyi kazanan öğrenciler ev kiralarken bunlara dikkat! 

Üniversite kayıtlarının tamamlanmasıyla beraber il dışında yaşayacak öğrencilerin barınma telaşları da başladı. Peki ev arayışına giren öğrenciler ev kiralarken nelere dikkat etmeli? 

Merakla beklenen üniversite sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte öğrencilerin barınma telaşları da başladı. Sabah’tan Seda Tabak imzalı habere göre yurtlara yerleşemeyen öğrenciler, konut arayışına girdi. Peki, öğrenci şehirlerindekonut kiraları geçen yıla kıyasla nasıl değişti?

Endeksa, ülkemizde en fazla öğrenci olan 10 şehirdeki kiralık konut değerlerlerini masaya yatırdı. Söz konusu bu verilere göre, 2024 yılının Temmuz ayında  bu şehirlerin çoğunda kiralar, yıllık olarak enflasyona kıyasla daha az artış gösterdi. Fakat öğrenciler tek başıma ev tutmak isterse, en az 14 bin TL’lik bütçe ayırmak zorunda kalacak.


İSTANBUL'DA 23 BİN TL

Öğrencilerin üniversite seçerken hayat pahalılığı sebebiyle büyük çekince yaşadığı mega kent İstanbul'da Temmuz 2024 itibarıyla kiralar geçen yılın aynı ayına göre yüzde 46 artış gösterdi.

Fakat reel (enflasyondan arındırılmış) şekilde yüzde 13 düşüş var. Buna rağmen, Endeksa'nın masaya yatırdığı 11 şehir arasında en yüksek ortalama kira bedeli İstanbul'da. İstanbul’da ortalama birim kira 234 TL/ metrekare, ortalama kira ise 23 bin 373 Türk Lirası seviyelerinde.

Öğrenci şehri olarak anılan Eskişehir'de kiralar bu yılın Temmuz ayı itibarıyla yıllık bazda nominal şekilde yüzde 69 artış gösterirken, reel artış yüzde 1 ile sınırlı kalıyor. Söz konusu kentte ortalama birim kira 161 TL/metrekare, ortalama kira bedeli ise 15 bin 900 Türk Lirası. 6 kamu, 3 vakıf üniversitesi ile öğrenciler için cazip bir eğitim süreci vaat eden İzmir'de kiralar bu sene, enflasyona göre azaldı.

Temmuz 2024 verilerine göre İzmir'de kira bedelleri geçen senenin aynı ayına göre nominal şekilde yüzde 61 artış gösterdi, reel olarak yüzde 3 azalma gösterdi. Ortalama birim kira 207 TL/metrekare olurken, ortalama kira ise 21 bin 903 Türk Lirası şeklinde oldu.


ANTALYA'DA DÜŞÜŞ VAR



Yüksek yabancı talebi sebebiyle son senelerde ciddi bir fiyat artışıyla karşı karşıya olan tatilcilerin gözdesi Antalya'da konut kira bedelleri normalleşme dönemine girdi. Bu yılın Temmuz ayı itibarıyla Antalya'da kiralar senelik bazda nominal olarak yüzde 23 arttı ancak reel şekilde yüzde 26 azalma gösterdi.

Tüm bunlar dışında diğer bir taraftan Antalya, araştırmaya konu 10 şehir içerisinde enflasyona karşı en fazla değer kaybeden şehir oldu ve ortalama birim kira 172 TL/metrekare, ortalama kira da 18 bin 749 Türk Lirası şeklinde tespit edildi.

EN UYGUN SAKARYA'DA



Memur şehri olarak bilinen başkent Ankara'da kiralar geçen seneye göre yüzde 63 nominal arttı, reel kiralar da yüzde 2 düştü. Ülkemizin 2. büyük kentinde ortalama birim kira 176 TL/metrekare, ortalama kira ise 20 bin 965 Türk Lirası oldu. Mega kent İstanbul'a yakın konumu nedeniyle öğrencilerin tercih sebebi olan Kocaeli'de kiralar, yüzde 63 artış gösterirken, reelde yüzde 2 düşüş gösterdi.

Şehirde ortalama birim kira 161 TL/ metrekare, ortalama kira ise 18 bin 248 Türk Lirası. Endeksa'nın masaya yatırdığı şehirler arasında öğrencilerin kiraları kolay karşılayabileceği kentler olarak Sakarya ve Erzurum ön plana çıkıyor. Sakarya'da ortalama kira 14 bin 168 Türk Lirası, Erzurum'da 14 bin 339 Türk Lirası, Bursa'da 16 bin 44 Türk Lirası, Konya'da ise 17 bin 309 Türk Lirası seviyelerinde  kaldı.

EVE ÇIKMAK BÜYÜK LÜKS



ENDEKSA Genel Müdürü ve Kurucu Ortağı Görkem Öğüt konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada geçtiğimiz dönemlerdeki yüksek artışlar sebebiyle fiyatların hâlâ yüksek olduğunu dile getirerek, "Özellikle ailesinden ayrı yaşamak zorunda kalan öğrenciler için tek başına bir eve çıkmak büyük bir lüks olmayı sürdürüyor. Kiralık konutların alım gücünü yakalayabilmesi için bu sene başından beri gözlemlenen reel düşüşün sürmesi gerekiyor" dedi.

ZOR BİR YIL OLACAK



TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya da konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada konutta arz ve talep dengesinin henüz sağlanamamış olması sebebiyle kira bedellerinde artışın devam ettiğini dile getirdi. 2022 yılının Haziran ayunda devreye alınmış olan yüzde 25 zam sınırının 2 Temmuz itibarıyla sona erdiğini anımsatan Maya, zam sınırının sona erdiği dönemin, talebin yüksek olduğu sürece denk geldiğini kaydetti.

Öğrenciler, evlenenler sebebiyle yaz aylarında talebin artacağını dile getiren Maya, bunun da kira bedellerine yansıyacağını dile getirdi. Makbule Yönel Maya, deprem sebebiyle azalan stokun, yeni konuta olan talebin de kira artışında etkili olduğunu, bu sebeple bu sene öğrencilerin daha çok zorlanabileceklerini söyledi.


SÖZLEŞMEYE DİKKAT!



Kiralama yapılırken öncelikle sözlü anlaşmalara itibar edilmemesi gerekiyor ve mutlaka yazılı kira sözleşmesi yapılması gerekiyor.. Öğrenciler ekonomik nedenlerle çoğunlukla tek başına ev kiralamıyor, 2-3 kişi ev arkadaşı oluyor. Böyle bir durumda  tek kişi yaşayacakmış gibi bir sözleşme imzalamak riskli. Sözleşmeyi tek kişi yaparak  evde 3 kişi yaşanırsa konut sahibi bu durumu kullanıp tahliye isteyebilir.

'Sözleşmeye aykırı davranıldı' diyerek öncelikle ihtar çeker ve 30 gün süre verir. Daha sonra söz konusu bu durum değişmezse tahliye davası açar. Bu sebeple öğrenciler birlikte sözleşme yapıp imzalamalı. Eğer farklı şehirlerde  olan arkadaşları varsa bir kişi sözleşme yapmalı fakat diğer arkadaşlarının da o konutta yaşayacağını isimleri ile sözleşmeye eklemeli.


YÜKSEK KIRA ZORLAYACAK

K

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı da konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada "Konut arzının olmadığı, kiralık konut bulunamayan şehirlerimizde, aileler için en büyük yük kira bedelleri olacak" diye konuştu. Bu yılın 2. çeyreğindeki yapı izin istatistikleri ile ilgili de önemli detaylar değinen Özelmacıklı "Konut arzının yavaşlamış olduğu bir dönem içindeyiz. Yapı ruhsatı verilmiş olan binaların yüzölçümü yüzde 30.9 azalma gösterirken, yapı kullanma izin belgesi verimiş olan binaların yüzölçümü de yüzde 14.7 azaldı. Bu kapsamda deprem sonrası yeni konutlara olan talep, kentsel dönüşüm sebebiyle artış gösteren kiralık konut ihtiyacı arzı gittikçe de sınırlı hale getiriyor.

Evlenme ve boşanma sayılarında yaşanan artışlar ve tayinler sonrasında öğrenciler için kiralık konut bulunamaz duruma geldi. Bu sebeple kendi kentleri dışında öğrenim görecek pek çok öğrenci için barınma en önemli sorun haline gelecek.


Hatta bazı veliler kiralık daire bulunmaması sebebiyle konut almayı düşünüyor. Söz konusu bu durum hem yüksek kira ödememesine hem de yatırım olarak görülüyor" ifadelerini kullandı. 

 

Yurtdışına yapılan yatırımların yüzde 45'i gayrimenkul! 

İstanbul’da ortalama kiralar 19 bin TL’ye çıktı!

Emeklilik hayali kuranlar dikkat! Prim gün sayısında değişiklik