17 / 05 / 2024

Ünlü bankadan inanılmaz açıklama: Seçim öncesi ekonomide zorlu dönem! Cari açık ve para politikaları ön planda!

Ünlü bankadan inanılmaz açıklama: Seçim öncesi ekonomide zorlu dönem! Cari açık ve para politikaları ön planda!

Türkiye ekonomisindeki endişeler artıyor. Sürdürülemez para politikaları ve yüksek cari açık sorunu nedeniyle Türk Lirası zayıflama riskiyle karşı karşıya. Cari açığı finanse etmek için kaynak bulmak zor, azalan döviz rezervleri sorunu daha da karmaşıklaştırıyor.



Fitch Ratings'ten kıdemli müdür Erich Arsipe'nin görüşlerine göre, Türkiye'nin artan açığını finanse etmek için döviz rezervlerinden yararlanabileceği belirtiliyor. Ancak merkez bankası verilerine göre, Türkiye'nin döviz rezervleri son bir yılda önemli ölçüde azalmış ve eksi 13 milyar dolara düşmüş durumda. Bu durum, Türkiye'nin cari açığı kapatmak için yerel bankalardan milyarlarca dolarlık fonlara başvurduğunu gösteriyor.

Analizde ayrıca HSBC ve Barclays gibi bankaların da Türkiye'nin sürdürülemez cari açığını ve Türk Lirası'nın değer kaybına yol açabileceğini ifade ettikleri belirtiliyor. HSBC'nin açıklamasında, bu kadar büyük bir açığın sadece rezervlerin azaltılmasıyla finanse edilmesinin sürdürülemez olduğu ve Türk Lirası'nın zayıflamasına yol açabileceği vurgulanıyor.

Barclays'ten analist Ercan Ergüzel ise önümüzdeki 12 ayda Türkiye'nin cari açığının 40 milyar doları aşabileceğini öngörüyor. Analiste göre, Türkiye'nin bu açığı kapatmak için yaklaşık 30 milyar dolarlık kaynağa ihtiyacı olacak. Ancak bu dengeyi sağlamanın zor olabileceği ve altın rezervlerinin kullanılması veya dost ülkelerden ekstra yardım almanın bile zorluklarına dikkat çekiliyor.


Geri Dön