27 / 09 / 2024

Ünlü ekonomist dolar kurunun yıl sonunda ne kadar olacağını açıkladı!

Ünlü ekonomist dolar kurunun yıl sonunda ne kadar olacağını açıkladı!

Gedik Yatırım Başekonomisti Serkan Gönençler, dolar kurunun yıl sonunda ne kadar olacağını açıkladı. İşte Gönençler’in o tahmini…




Gedik Yatırım Başekonomisti Serkan Gönençler, sene sonu dolar kuru tahminini açıkladı.  Yeniçağ’dan Büşra Kapan imzalı habere göre Ekonomist Gönençler, altın fiyatlarının faiz indirimleri ve jeopolitik risklerin etkisiyle zirveyi göreceği kaydederken, altın ve doların yıl sonunda ne kadar olacağını söyledi.


DOLAR/TL YIL SONUNDA NE KADAR OLACAK?

Gedik Yatırım Başekonomisti Serkan Gönençler’in açıklamaları şu şekilde: “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası enflasyonla mücadele stratejisinde TL’nin reel değerlenmesini önemli bir parametre olarak görüyor. Bu sebeple, küresel risk iştahında bozulma gibi dışsal bir faktör veya yurtiçi kaynaklı şekilde (örneğin politik gelişmeler) kurda sert yükseliş potansiyeli oluşsa bile, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın enflasyon hedeflerini gözeterek TL’de çok fazla değer kaybına izin vermeyeceğini düşünüyoruz, ki döviz rezervlerinde son dönemdeki artışların TCMB’ye bu konuda önemli bir alan yarattığını söyleyebiliriz. Bununla birlikte, TL’de reel değerlenme devam etmekle beraber jeopolitik riskler, küresel risk görünümü, mevsimsel faktörler ve dış ticaret dinamiklerini göz önünde bulunarak, kurlardaki tedrici artış eğiliminin son çeyrekte de sürmesini bekliyoruz. Baz senaryomuzda, sene sonu $/TL kurunu 38,00 şeklinde öngörüyoruz. Bununla birlikte, reel değerlenme sürecinin 2024 yılının geri kalanında daha güçlü bir şekilde sürdürülmesi ihtimalini de göz ardı etmiyoruz. Bu durumda, sene sonu ve yıllık ortalama tahminlerimizde aşağı yönlü bazı risklerin olduğunu (örneğin $/TL’nin 37,00 civarında kalması) söyleyebiliriz.

Ünlü ekonomist dolar kurunun yıl sonunda ne kadar olacağını açıkladı!

ONS VE GRAM ALTIN NE KADAR OLACAK?

Gelişmiş ülke merkez bankalarının faiz indirim döngüleri altın fiyatları için destekleyici olmayı sürdürecek. Yatırımcıların gündemden düşmeyen altın fiyatlarını destekleyen bir diğer unsur da artan jeopolitik risk ortamında altına “güvenli liman” algısıyla oluşan talep. Jeopolitik gerginliklerin yüksek kaldığı ve ülkeler arası güvensizliğin artış gösterdiği bir ortamda merkez bankalarının rezervlerini çeşitlendirmek amacıyla altın alımlarına fazlasıyla ağırlık vermesi de altın fiyatlarını destekliyor. Bununla birlikte, FED’in faiz indirim döngüsünün önden satın alınmış olması ihtimali sebebiyle, faiz indirimleriyle beraber altın fiyatlarında bir düzeltme ihtimali de göz ardı edilmemeli. Fakat bu durumda da, devam eden ve son çeyrekte daha da kötüleşmesi muhtemel jeopolitik problemler potansiyel düşüşleri sınırlar. Yani biz  özetle, ons ve gram altında yukarı yönlü eğilimin korunduğunu düşünüyoruz."

 

3 defa iptal edilmişti: AVM ve otelin de olduğu Kaş Yat Limanı imar planı yeniden gündemde! 

Yalı Çapkınıʼnın çekildiği Sakıp Sabancı Yalısı 1 milyar 250 milyon TL'ye satılıyor!

Milli Emlak’tan Bursa ve Kayseri’de kiralık araziler!


Geri Dön