27 / 04 / 2024

Ünlü ekonomist önce uyardı sonra rakam verdi! İşte enflasyonun düşeceği tarih

Ünlü ekonomist önce uyardı sonra rakam verdi! İşte enflasyonun düşeceği tarih

TÜİK'in paylaştığı bilgilerin inandırıcı olmadığını söyleyen Ekonomist Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, gelecek ene Türkiye'de tahmin edilen enflasyon rakamını söyledi. Peki, enflasyon düşer mi? Enflasyon ne zaman düşecek? İşte, enflasyonun gerileyeceği tarih



Cumhuriyet gazetesi'nden İrem Karataş'a konuşan ekonomist Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, Türkiye'de her geçen gün büyüyen enflasyon problemini ve seçim sonrası ekonomisini değerlendirdi.

"CARİ AÇIK 70 MİLYAR DOLARI BULABİLİR"

Seçimin arkasından, muhalefetin kazanması durumunda olabileceklere dair tahminde bulunan Kozanoğlu, "Bugün ekonomi idaresinin birinci önceliğini, döviz kurunu sabitlemeye verdi.

 Türkiye'nin SWAP denilen döviz rezervleri, -40 ile -45 arasında gidiyor. Seçim arkasından yapılması gerekenlerden biri döviz rezervlerini kuvvetlendirmek. İktidarın aldığı döviz rezervlerinin önemli bir bölümü, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Çin gibi devletlerden geliyor. Bunlar da siyasi bir baskı unsuru olarak yeni idarenin önünde ciddi bir tehlike olabilir. Var olan cari açık 50 milyar dolar seviyesinde, bu şekilde devam ederse 70 milyar dolara çıkabilir. Döviz yatay seyrini sürdüremezse enflasyon da artabilir" dedi.

Ünlü ekonomist önce uyardı sonra rakam verdi! İşte enflasyonun düşeceği tarih

"ENFLASYON DÜNYADA YÜZDE 2'YE TÜRKİYE'DE YÜZDE 41'E DÜŞÜYOR"

Kozanoğlu, "Yurttaşlar bazen 'enflasyon düşüyor' cümlesini ücretlerin da düşeceği gibi değerlendiriyor, bu doğru değil. 2022 Ekim'de tüketici ücretleri yüzde 85,5 olmuştu, bugün ise yüzde 50 seviyesinde söyşendi. Bu istatistik belki inandırıcı olmayabilir ama yüzde 50 olması bile çok büyük bir oran. OECD bilgilerine göz atıldığında dünyada bir enflasyon gözleniyor olsa da Türkiye'de diğer devletlere göre enflasyonun çıkışının çok daha fazla olduğunu görüyoruz. G20 evletleri içinde bu sene bitiminde enflasyonun yüzde 4'e gerilemesi, seneye ise yüzde 2'ye gerilemesi tahmin ediliyor bu bile büyük bir sorun olarak görülüyor. Türkiye'de ise bu sene bitiminde yüzde 43,8, 2024 senesinde ise yüzde 41,6'ya gerilemesi öngörülüyor" diyerek enflasyon gerilemesinin ücretlere etki etmeyebileceğini söyledi.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön