Ekonomi

Ünlü ekonomistin birinci duyumu doğru çıktı, sırada asgari ücret var. Asgari ücrete ikinci zam ne zaman?

Ünlü ekonomist ekonomi kanalında seçim ekonomisine ilişkin iki önemli duyumu olduğunu paylaştı. 24 saat geçmeden birincisi doğru çıktı sırada ikinci duyum var. İkinci duyum milyonlarca işçiyi ilgilendiren asgari ücrette ikinci zam ile ilgili

Ekonomist  Can Fuat Gürlesel Bloomberg HT'ye kanalında katıldığı bir TV programında 2023 yılında doğalgaz ve elektriğe indirim asgari ücrete ise ikinci zammın geleceğine dair duyumlarını paylaşmıştı.

Aldığı duyumlara göre Nisan ve ya Mayıs aylarında sagari ücrete ikinci zammın yapılacağını kaydeden Gürlesel, Ocak ayında doğal gaz ve elektriğe indirim yapılacağına dair güçlü duyumları olduğunu ifade etmişti. Programın yayınlanmasının üzerinden bir gün geçmeden doğal gaz indirim haberi geldi.

DOĞAL GAZ İNDİRİMİ DOĞRU ÇIKTI

EPDK doğal gaza İstanbul'da yüzde 12 indirim yaptığını açıkladı. Böylece İstanbul'da yaşayan 5,5 milyon doğal gaz abonesinin 1000 liralık doğal gaz faturaları yüzde 12 indirimle 789 liraya gerilmiş oldu.Gürlesel'in geniş kitleleri ilgilendiren ikinci büyük duyumu ise geçtiğimiz günlerde 5500 TL'dan 8506 TL'ye yükselen asgari ücrete yapılacak ikinci zam ile ilgili. Seçim ekonomisine girildiğini aktaran Gürlesel bu kapsamda değerlendirilebilecek asgari ücret ikinci zammının Nisan ya da Mayıs aylarında yapılacağına dair kulis bilgisi aldığını aktardı.

ASGARİ ÜCRETE İKİNCİ AÇIKLAMASI

Bilindiği gibi 2023 asgari ücret zam oranı yüzde 54,54 olarak açıklanmıştı. Yeni asgari ücreti açıklayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 yılında uygulanacak asgari ücretin 8 bin 506 TL olduğunu açıklamıştı. Yeni asgari ücret zammıyla brüt ücret 10 bin liraya, işverene maliyeti ise 11 bin 750 liraya yükselmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada çalışanların gelir ve refah seviyesini artırmaya devam edeceklerini ifade etmişti. Erdoğan, asgari ücret açıklamasın önceki 9 bin lira 10 bin lira gibi rakamlar ifade edenlerle ilgili olarak "Onların sırtında küfe yok, Küfe bizim sırtımızda herkesin dediği ile hareket edemeyiz" açıklamasını yapmış ancak daha sonrasında toplantıda yaptığı açıklamada asgari ücretle ilgili olarak beklenmedik bir tablo ile karşılaşılırsa geçtiğimiz Temmuz ayında olduğu gibi ara düzenleme yapılabileceğini kaydetmişti.

ASGARİ ÜCRET 10 BİN LİRAYI GEÇECEK Mİ?

Ekonomistler asgari ücrete iki kademeli zam yapılacağını daha önce de öngörmüş ve ilk etapta 8 bin liranın üzerine çıkacak rakamın ikinci zam ile birlikte 10 bin liranın üzerine çıkacağını ifade etmişti.