Ekonomi

Ünlü ekonomistten iddia! Emtia fiyatlarındaki düşüş, Türkiye ekonomisine yarayacak!

Küresel piyasalarda son günlerde bazı emtia fiyatlarında belirgin düşüşler bazılarında ise dalgalanmalar yaşandı. Yaşanan bu gelişmeler, finansal yatırımcıları üzerken, Türkiye ekonomisi için ise son derece yararlı olduğu iddia edildi. Elbette yaşanan bu gelişmeler, finansal yatırımcıların moralini bozuyor

Küresel piyasalar, ABD ve Avrupa merkez bankalarının faiz kararları ile adeta yön bulamaz hale gelirken, bundan emtia fiyatları da olumsuz etkileniyor. Elbette yaşanan bu gelişmeler, finansal yatırımcıların moralini bozuyor.

Ancak özellikle emtiada son zamanlarda yaşanan bu düşüşlerin Türkiye ekonomisinin lehine olduğu iddia edildi.

TRT Haber’de yer alan habere göre, Prof. Dr. Mahmut Demirbaş, küresel emtia fiyatlarındaki gerilemelerin Türkiye’nin lehine olduğunu savundu.

Son zamanlarda emtiada yaşanan düşüşlerle ilgili birçok analist yorum yaparken, ekonomist Prof. Dr. Mahmut Demirbaş’tan ise bambaşka bir yorum geldi. Demirbaş’a göre, Türkiye, enerji ithalatçısı bir ülke olduğu için, küresel piyasalardaki enerji emtialarındaki fiyat gerilemeleri, ülkemizin dış ticaret açığını azaltıyor.

EMTİADAKİ GERİLEMELER TÜRKİYE'YE YARAYACAK

Emtia fiyatlarında son zamanlarda yaşanan gerilemeleri değerlendiren Ekonomist Prof. Dr. Mahmut Demirbaş, uluslararası emtia fiyatlarında ki Brent ve ham petrolün varil fiyatlarındaki gerilemenin, Türk ekonomisine önemli ölçüde olumlu yansıyacağını iddia etti.

Demirbaş, “Uluslararası emtia piyasasında hem Brent petrol hem de ham petrolün varil fiyatlarının düşüş trendine girmesi Türk ekonomisine olumlu yansıyacak” diye konuştu.

“DOĞALGAZ FİYATLARI 2020 SEVİYESİNDE”

Prof. Dr. Mahmut Demirbaş, geçtiğimiz sene tavan fiyatın 9.987 dolar olduğu doğal gaz fiyatlarının 1 Ağustos 2020 seviyesine gerilediğini hatırlatarak, doğalgazın kontrat değerinin şu anda 2.385 dolarda olduğunu söyledi.

KÖMÜR FİYATLARI DA GERİLEDİ

Demirbaş ayrıca, geçtiğimiz sene 260-340 dolar bandında seyreden kömür fiyatlarının ise şu anda 142 dolara kadar gerilediğinin de altını çizdi.

“EMTİADAKİ GERİLEMELER, TÜRKİYE’NİN DIŞ TİCARET AÇIĞINI AZALTIR”

Emtialarda yaşanan bu düşüşün Türkiye’nin dış ticaret açığının gerilemesine önemli katkı sağlayacağını vurgulayan Prof. Dr. Mahmut Demirbaş, altın fiyatlarının yeniden düşüş trendinde olduğunu hatırlattı. Demirbaş, “Emtia fiyatlarındaki gerileme, enerji fiyatları nedeniyle hem sanayinin gelişmesine ve ithalat değerlerinin azalmasına neden olur hem de dış ticaret açığı ve cari açık kalemine de olumlu katkı sağlar” ifadelerini kullandı.