Ekonomi

Dolar tökezledi! Petrol fiyatlarındaki düşüş piyasayı nasıl etkiledi?

Uzun zamandır yükselişte olan dolar, bu ay ilk defa düşüş eğilimi gösterdi. Analistler buna petrol ve emtia fiyatlarındaki düşüşün etkili olduğunu düşünüyor.  Bu duruma etkili olan enflasyon korkularını azaltan ve hisse senedi piyasalarının toparlanmasına izin veren petrol ve emtia fiyatlarındaki düşüş oldu

Faiz oranlarının nerede zirve yapabileceğine dair spekülasyonların azalması ve olası bir krize karşı koymak için faiz indirimlerinin zamanlamasına ilişkin görüşlerini öne sürmesiyledoları bugün düşen dolar, bu ay ilk defa düşüşe yöneldi. 

Bu duruma etkili olan enflasyon korkularını azaltan ve hisse senedi piyasalarının toparlanmasına izin veren petrol ve emtia fiyatlarındaki düşüş oldu. Bu, doları diğer büyük para birimlerine karşı artıran güvenli liman teklifini pekiştirdi.

ABD birimini altı ana para birimine karşı ölçen dolar endeksi, 104,3 civarında marjinal olarak zayıfladı. Perşembe günü, çoğunlukla zayıf ticari faaliyet verilerinin Avrupa Merkez Bankası'nın sıkılaşmasına yönelik tahminleri azaltmasının ardından eurodaki düşüşün etkisiyle %0,2 yükseldi.

Bu yıl yaklaşık %9 yükselen dolar, yatırımcıların Fed'in Temmuz ayındaki 75 baz puanlık bir artışın ardından faiz oranlarını sıkılaştırma hızını yavaşlatabileceğine dair bahse girmeye başlamasından bu yana parlaklığının bir kısmını kaybetti. Şimdi analisltler oranların önümüzdeki Mart ayında %3,5 civarında zirve yaptığını ve Temmuz 2023'e kadar yaklaşık 20 baz puan düştüğünü öngörüyorlar. 

Bu oran artışı yeniden fiyatlandırması, 10 yıllık Hazine getirilerini iki haftanın en düşük seviyelerine gönderirken, dolar endeksi bu hafta %0,4 kaybetti.

Fed Başkanı Jerome Powell, merkez bankasının enflasyonu ehlileştirme konusundaki "koşulsuz" taahhüdünü vurguladı. Fed Başkanı Michelle Bowman da Temmuz'dan sonraki "önümüzdeki birkaç" toplantı için 50 baz puanlık zamları destekledi. 

Analistler ayrıca, durgunluk korkuları arttıkça gelişmiş dünyada terminal faiz yeniden fiyatlandırmasının gerçekleştiğini kaydetti.

Sermaye Piyasaları stratejisti Stephen Gallo, "Piyasadaki yeniden fiyatlandırma... doları geride tuttu ama dengeleyici bir güç, küresel bir gerileme riskidir. Fed hemen hemen otopilotta. Ayaklarını frenden çekene kadar, doların zayıflığı sınırlı olacak. Euro ve sterlin piyasalarında da faiz artırımları yapılıyor" sözlerine yer verdi. 

ABD getirilerindeki değişikliklere duyarlı olan yen, dolar başına %135 civarında sabit kaldı, ancak üç haftalık bir kayıp serisini bitirmek istiyor ve bu sırada 136'nın üzerinde ardışık 24 yılın en düşük seviyelerine geriledi.

Yen'in yıl bazında 130 civarında olmasını bekleyen Mizuho kıdemli ekonomisti Colin Asher, "ABD Hazine getirileri zirve yaptıysa, dolar/yen de zirve yaptı. Daha iyi Japon GSYİH büyümesini ve ABD getirilerindeki zirveyi birleştirirseniz, yen gücü için iyi bir ortam" dedi.

Euro da aynı şekilde yatay seyirde devam etti ve daha önceki küçük bir yükselişi geride bıraktı. Haziran ayı için beklenenden daha zayıf PMI rakamları ve Almanya'nın acil gaz planının "alarm aşamasını" tetikleme kararının ardından Perşembe günü %0,4 düştü.

Doların düşüşü, Avustralya doları ve Norveç parası gibi emtia odaklı para birimlerini bile destekledi. Avustralya Doları %0,12 artışla 0,6903 $'a yükseldi, ancak art arda üçüncü haftalık düşüş yolunda kalmaya devam etti.

Perşembe günkü 50 baz puanlık faiz artışını tazeleyen Norveç kronu, önceki seansın en yüksek seviyesi olan 9.88'den sonra %0.5 artışla 9.92'ye yükseldi. Ayrıca euro karşısında %0.5 yükseldi.

İsviçre frangı, gün içinde yüzde yarım artışla 1.0055'te euro karşısında Mart başından beri en yüksek seviyesine dokundu.

https://emlakkulisi.com/asgari-ucrete-ara-zam-olacak-mi-bakan-bilgin-ilk-sinyali-verdi/711028

https://emlakkulisi.com/bakan-bilginden-emekli-ve-memuru-heyecanlandiran-flas-aciklama/711027

https://emlakkulisi.com/yabanci-sirketler-yok-demisti-o-kuyudan-petrol-fiskirdi/711026