02 / 05 / 2024

Ünlü müteahhit Eser Tümen vefat etti!

Ünlü müteahhit Eser Tümen vefat etti!

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün yapımında önemli rol oynayan mühendis müteahhit Eser Tümen, Maldiv Adaları'nda tatil yaparken geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi.



 Aslı ve Esra adında iki kızı, Mert adında bir oğlu bulunan ünlü işadamının cenazesinin cuma ya da cumartesi günü toprağa verilmesi bekleniyor. 1992'de kurucusu olduğu TML şirketinin başkanlık görevini de yürüten Tümen, bu 18 yılda üç kıtada üç milyar doların üzerinde bir iş hacmine ulaştı. Enerji, gemi yapımı, gayrimenkul ve elektronik sektöründe faaliyet gösteren TML şirketinin en ünlü projeleri arasında, Galata Köprüsü, 220 kilometrelik Kınalı Sakarya Otoyolu, Roketsan füze üretim tesisi ve LNG terminalleri var.

- Sabah -

Basında yer alan diğer haberler;

İŞLERİNİ OĞLUNA DEVREDECEKTİ
Türk iş dünyasının önde gelen isimlerinden Eser Tümen, Maldivler'de geçirdiği kalp krizi sonucu dün hayatını kaybetti. 65 yaşındaki işadamı, eşi Samra ve kızı Aslı'yla birlikte tatil yapmak için Maldivler'de bulunuyordu. Eser Tümen'in diğer kızı Esra Tümen, CNN Türk'te program yapıyor. Oğlu Mert Tümen'in ise yakın zamanda babasından işleri devralmaya hazırlandığı öğrenildi.

BİRÇOK ÜLKEDE İNŞAAT YAPTI

Eser Tümen, Libya, Suudi Arabistan, Azerbaycan ve Gürcistan'ın da aralarında bulunduğu birçok ülkede müteahhitlik ve inşaat hizmeti veren TML'nin kurucuları arasında. Türkiye Müteahhitler Birliği üyelerinden TML, 1992 yılında dört ortaklı bir şirket olarak kuruldu. Müteahhitlik ve inşaat şirketi TML'nin başkanlığını yürüten Eser Tümen, yurtiçi ve yurtdışında birçok projeye imza attı.

- Posta -

Eser Tümen Maldivler'de hayatını kaybetti

Türk iş dünyasının önde gelen isimlerinden Eser Tümen, Maldivler'de geçirdiği kalp krizi sonucu dün hayatını kaybetti

65 yaşındaki işadamı, eşi Samra ve kızı Aslı'yla birlikte tatil yapmak için Maldivler'de bulunuyordu. Tümen'in diğer kızı Esra Tümen CNN Türk'te program yapıyor. Oğlu Mert Tümen'in ise yakında babasından işleri devralmaya hazırlandığı öğrenildi.
Müteahhitlik ve inşaat şirketi TML'nin Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüten Eser Tümen, bugüne kadar yurtiçi ve yurtdışında birçok büyük ölçekli projelerin altına imza attı. Tümen Libya, Suudi Arabistan, Azerbaycan ve Gürcistan'ın da aralarında bulunduğu pek çok ülkede müteahhitlik ve inşaat hizmeti veren TML'nin kurucuları arasında yer aldı. Türkiye Müteahhitler Birliği üyelerinden TML, 1992 yılında dört ortaklı bir şirket olarak kuruldu.

En büyükler listesinde
İnşaat sektörünün prestijli yayınlarından dünya çapında 78 bin abonesi bulunan Engineering News Record'un açıkladığı 2005 yılının en büyük 225 uluslararası inşaat şirketleri listesinde TML İnşaat da yer almıştı.
Eser Tümen, Türkiye'nin ilk mühendislik şirketlerinden biri olan STFA İnşaat Grubu'nun kurucuları Fevzi Akkaya ile Sezai Türkeş'in sağ kolu hatta manevi oğulları olarak iş dünyasında öne çıktı.
STFA grubunda ortaklığı da bulunan Eser Tümen, grubun denizcilik şirketi STFA bünyesinde Sedef Gemi Endüstrisi şirketinde Genel Müdürlük görevini de üstlendi. Bu dönemde denizcilik sektöründe gemi inşaası ve işletmecilik alanında iş yaptı. STFA grubu Sedef Gemi Endüstrisi şirketini 2001 yılında Kalkavan Ailesi'ne ait olan Turkon Holding'e sattı.

TML inşaat, enerji ve denizcilikte öne çıkıyor
Eser Tümen'in yönettiği TML, genel müteahhitlik ve inşa yönetimi alanlarında faaliyet gösteriyor. Şirket Türkiye, Libya, Azerbaycan, Gürcistan ve Bosna-Hersek'te aktif iş yapıyor. TML'nin iştiraki olan firmalar arasında, STFA grubundan birçok şirket var. Bunun yanı sıra TML'nin FILO Deniz Taşımacılığı, TİBOT Yapı Market ve BOROVA-TML Enerji olmak üzere inşaat, enerji ve denizcilik alanında iştirakleri bulunuyor. TML, Tekfen'le yurtdışında ortak iş yapıyor.
Milliyet

İnşaatın duayeni Eser Tümen hayata veda etti

STFA'nın kurucuları Fevzi Akkaya ile Sezai Türkeş'in sağ kolu olarak iş dünyasına adım atan ve başkanı olduğu TML İnşaat'la Afrika, Asya, Avrupa olmak üzere 3 kıtada 3 milyar doların üzerinde projeye imza atan işadamı Eser Tümen hayata veda etti.

Ünlü işadamı Eser Tümen'in Maldivler'deki tatili sırasında rahatsızlanarak vefat ettiği öğrenildi.

Esra, Aslı ve Mert adında 3 çocuk sahibi olan 65 yaşındaki Eser Tümen, STFA'nın kurucuları Fevzi Akkaya ile Sezai Türkeş'in sağ kolu hatta manevi oğulları olarak iş dünyasında önemli bir yer tutmuştu. 1992 yılında 4 mühendis olarak TML'i kuran, vefatına kadar şirketin başkanlığını yürüten Eser Tümen'in şirketi özellikle Libya'da yaptığı projelerle dikkat çekti. Tümen, TML'le Libya'nın yanı sıra Suudi Arabistan, İran, Tunus, Rusya ve Türkiye'de metrodan tünele, üniversiteden altyapı yatırımına kadar 3 milyar doların üzerinde işe imza attı. TML'nin halen faaliyet gösterdiği ülkeler arasına Azerbaycan, Gürcistan, Bosna ve Hersek de katıldı.

Ailesi ile tatildeydi

Tümen'in şirketi TML, 2008 yılında uluslararası inşaat dergisi ENR tarafından hazırlanan 'dünyanın en büyük 225 uluslararası müteahhitlik firması listesi'ne de girmişti.

Eser Tümen'in eşi Samra Tümen ve kızı Aslı birlikte Maldivler'de tatile gittiği ve orada geçirdiği rahatsızlık sonucu hayata gözlerini yumduğu öğrenildi. Eser Tümen'in cenazesini almak üzere özel bir uçağın Maldivler'e gittiği, cenazesinin bugün Türkiye'ye getirileceği belirtildi.

Eser Tümen'in 3 çocuğundan biri olan Esra Tümen, Raif Dinçkök ile evli bulunuyor.
 
Vatan


Geri Dön