Kent Haberleri

Ünlü profesörden o şehir için yeni uyarı: Yeniden yıkıcı bir deprem yaşayacak!

Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal yaptığı açıklamada Ölüdeniz Fayı'na dikkat çekerek çok önemli açıklamalar yaptı. Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal'ın o açıklamaları...

Ulusal Deprem Sempozyumu için geldiği Adana'da çok önemli açıklamalar yapan Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, geçen sene 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerin büyük yıkımlara neden olduğu Hatay'ı bekleyen bir diğer tehlike olan Ölüdeniz Fayı ile ilgili açıklamalar yaptı.

'BU COĞRAFYANIN EN YIKICI FAY HATTI'

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada Hatay'ın içinden geçip Kızıldeniz, Akabe Körfezi'ne kadar inen, yani Suriye, Lübnan, İsrail'i geçen Ölüdeniz Fayı'na değinen Prof. Dr. Pampal, "6 Şubat tarihinde meydana gelen depremlerde bu fay Hatay Kırıkhan'a kadar kırıldı. Bu coğrafyada en yıkıcı ve en sık deprem olan fay hattı budur. Şimdi o fay hattı kırılmaya başlayacak. Çünkü oraya da stres yüklendi. Eğer o başlarsa maalesef Hatay yeniden yıkıcı bir deprem yaşayacak. Bunu düşünerek o depremlere dayanacak biçimde Hatay'ı yeniden inşa etmemiz gerekiyor. Çünkü bu büyük depremler çok uzak değil ve çok yıkıcı olabilir" dedi.

,
'BEKLENTİ KESİNLİKLE 7'DEN BÜYÜK'

Açıklamasında stres yüklenen bu fayda 7'den büyük bir deprem beklendiğine değinen Prof. Dr. Pampal, şunları söyledi: "Söz konusu bu bölge, bu fay 7-8 arası büyüklüğünde depremler üretiyor. Kırıldığı zaman kesinlikle 7'den büyük bir deprem üretecek. Hatay'da 200-300 bin kişinin yaşamını yitirdiği milattan önce 70'li senelerde, milattan sonra 500'lü senelerde ondan sonra da çok sayıda tarihsel dönem depremleri var. Bundan Hatay üst merkezi ve güneyindeki Suriye etkilenecek. Örnek vermek gerekirse Adana da 6 Şubat depremlerini üreten faylara 200 kilometrenin üzerinde bir mesafede fakat 468 kişi yaşamını yitirdi. Onun için 200 kilometre mesafeye bakın yine İskenderun da etkilenecek, Adana da etkilenecek, Osmaniye de etkilenecek ancak daha çok güneye doğru, Suriye yönünde ilerleyeceği için o bölgeyi etkileyecek. Adana'yı kuzey-güney diye ayırmamak lazım. Adana'da özellikle alüvyal zeminler uzak depremlerde de ivme değerini çok yükseltiyor. O bakımdan üzerindeki ağır, betonarme, kötü binaları yıkıyor. Artık bunlara dikkat edilmeli ve bunlardan ders çıkarılmalı." 

 

Miras sorgulama işlemi nasıl yapılır?

İstanbul ile Antalya'da arsa ve arazi satılacak! İki büyükşehirde yatırım yapmak isteyenler dikkat!

Ne Londra ne Paris ne de Berlin! Ankara konut fiyat artışında dünya lideri oldu!