09 / 05 / 2024

Üretimle ilgili özelleştirmelerde süreç uzuyor!

Üretimle ilgili özelleştirmelerde süreç uzuyor!

Elektrik dağıtım özelleştirmelerinden sonra bu yıl büyük miktarda gelir beklenen üretim özelleştirmelerinde süreç uzayacak. Son teklif tarihi 24 Ocak olan elektrik üretim santralleri için takvimin ileri bir tarihe ertelenebileceği dile getiriliyor...



Elektrik dağıtım özelleştirmelerinden sonra bu yıl büyük miktarda gelir beklenen üretim özelleştirmelerinde süreç uzayacak. Ekonomi yönetiminin 2014 yılında büyük gelir beklediği üretim özelleştirmelerinde 17 Aralık operasyonu ve dolar kurundaki artış sebebiyle fiyatının düşmesi endişesi sürecin uzamasına neden olacak. Son teklif tarihi 24 Ocak olan elektrik üretim santralleri için takvimin ileri bir tarihe ertelenebileceği dile getiriliyor. Uzmanlar, özelleştirme geciktiği için de Türkiye'nin eneıji kaynaklı cari açığının devam edeceğini belirtiyor. Finans çevrelerinin hesaplamasına göre ihaleden toplamda 56 milyar dolarlık bir gelir öngörüsü bulunuyor. ÖİB'in EÜAŞ'a ait Kemerköy-Yeniköy, Çatalağzı ve Yatağan Termik Santral ihaleleri için aralarında Sabancı Holding, Aksa Eneıji, Fransız GDF-Suez, IC İçtaş ve Limak'ın da yer aldığı bazı şirkeder şartname alırken, bazı yatırımcılar süre uzatımı talebinde bulundu. 


16 GW'lik kapasite 


Üretim özelleştirmelerinde öncelikli 4 termik üretim tesisi portföy gruplarından ayrı olarak, 13 termik ve 28 hidroelektrik santral ise 9 portföye bölünerek özelleştirilecek. Özelleştirilecek elektrik üretim tesislerinin toplam gücü 16 GWnin üzerinde bulunuyor. Özelleştirilecek tesisler toplamı EÜAŞ kurulu gücünün yüzde 68'ini, Türkiye'deki kurulu gücün yüzde 39'unu oluşturuyor. Termik santrallerin mülkiyet satışıyla, hidrolik santrallerin ise işletme hakkı yöntemiyle özelleştirilmesi öngörülüyor. Yüksek kapasiteli hidrolik santraller Türkiye'nin iç ve doğu bölgelerinde toplanmış bulunuyor. 18 termik santralin büyük çoğunluğu da Türkiye'nin batı bölgesinde yer alıyor. Termik santrallerin en büyükleri de doğalgaz kullanıyor. 


Dünya Gazetesi 



Geri Dön