22 / 12 / 2024

Urfa’da yer alan toplam konut stokunun yüzde 5’ini yarım kalan konutlar oluşturmakta...

Urfa’da yer alan toplam konut stokunun yüzde 5’ini yarım kalan konutlar oluşturmakta...

Yüzyılın felaketi deprem afetinden sonra iki bini aşkın binanın ağır hasar aldığı Şanlıurfa’da yarım kalan konut projeleri yükseliyor. Şehirdeki toplam konut stokunun ise yüzde 5’ini yarım kalan konut projeleri yer alırken, kişiler yüksek maliyetler nedeni ile kaçak yapılaşmaya yöneldiği kaydedildi.



Pandemi sonrası dengesiz kurlar, yükselen enflasyon ve şubat ayı itibari ile de yaşanan deprem enflasyonu ile mücadele veren Urfalı müteahhitler konut projelerinden çekilmeye devam etiğini kaydetti. 

Bu kapsamda ds Kentte hem yarım kalan konut projelerinin sayısında hemde bu alanda açılan dava sayısında artış yaşanıyor. Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası 10 No’lu İnşaat Müteahhitliği Meslek Komite Başkanı Mehmet Çetin, şuanda merkez ilçelerdeki konut stokunun en az yüzde 5’ini yarım kalan binaların oluşturduğunu belirtti.

ekonomim.com'dan Mehmet Nabi Batuk'un haberine göre; Müteahhit firmalarının zarar etmemek için konut projelerinden çekildiğini ifade eden Mehmet Çetin, arsa sahiplerinin de teknik ve finansal gücünün olmaması nedeniyle mağdur olduğunu kaydetti. Kentte 10 yılı aşkın süredir tamamlanmayı bekleyen yüzlerce proje olduğuna da kaydeden Çetin, “Kentimizdeki yarım kalan konut projelerin ivedilikle tamamlanması için özel destek programlarına ihtiyacımız var. Arsa sahibi para vermek istemiyor, müteahhitte zarar ettiği için toplayabildiği meblağı toplayıp projeyi yarıda bırakıyor. Arsa sahibi de projeyi tamamlayacak teknik gücü ve finans kaynağı olmadığı için konut projeleri çıkmaza giriyor. Depremden kaynaklı bina kayıplardan dolayı Urfa’da konut bulunamaması nedeni ile kiralar hala yüksek seviyelerdedir. Pek çok kentte kira artış oranları yavaşlamasına rağmen Urfa’da bunu hissedemiyoruz. Bu sorunların önüne geçmek için arsa sahiplerine ve müteahhitlere yönelik projelerini tamamlayabilmesi için uzun vadeli ve düşük faizli finans kaynağı yaratılması lazım. Ayrıca yerel ve ulusal kuruluşların ücretlerinde indirime gidilmesi lazım. Aksi taktirde bu projeler atıl kalmaya ve binlerce kat maliki de mağdur olmaya devam edecek” denildi. 

Urfa’da yer alan toplam konut stokunun yüzde 5’ini yarım kalan konutlar oluşturmakta...

Müteahhit firmaların yüksek maliyet oranları neden ile  yeni konut projelerini beklettiğini kaydeden Mehmet Çetin, bu sektördeki resesyonun bertaraf edilmesi için beton, çelik, sıva, yalıtım vb. inşaat malzemelerine yönelik vergi indirimleri talep ettiklerini kaydetti.

Çetin, “Şanlıurfa deprem bölgesinde olmamasına rağmen 2000’i aşkın mevcut binamız ağır hasar aldı. Bu binaların yıkım işlemleri hızla devam ediyor. Sektörümüz üzerinde yüksek bir beklenti yer alırken  şirketlerimizin  yüksek maliyetler, dengesiz piyasa ve deprem enflasyonu nedeni ile  vatandaşlarımızın beklediği projeleri hayata geçiremiyorlar. Yeni projelerden firmalarımız uzaklaşıyor. Çünkü bin bir emek ve yüksek finans maliyetleriyle binalarını tamamlamayı başaran firmalarımız yüksek bedellerinden dolayı konutlarını satamıyorlar. Kentimizde bu alanda milyarlarca TL’lik kayıp oluşmuş durumda. Öte yandan şirketlerimiz projelerini sürdürebiliyorlar,  ne de vatandaşlar uygun maliyet ile  konut tedariki yapabiliyorlar.  Bu süreçte inşaat sektörü için desteklerin yükseltilmesi ve ayrıca vergi indirimi düzenlemeleri de tek çare olacaktır. Tüm önlemlere rağmen; depremde tecrübe ettiğimiz tüm acılara rağmen tüm ilçelerimizde de  kaçak yapılaşma oranı maalesef yükseliş göstermektedir.  Bu alanda yerel yönetimlerimizin denetimlerimizin daha da sıklaştırılmasını talep ediyor” dedi.

Kiralık konut arayanlara son dakika uyarısı: Sakın bu tuzağa düşmeyin! Dolandırıcıların kapora oyunu! 

İnşaat sektörünün elinde 2 milyon konut stoğu var! Cazip krediler piyasayı canlandıracak mı?

İstanbul'da stokta bekleyen 252 bin konut var!


Geri Dön