22 / 11 / 2024
fuzul

Urtim 2014'te yüzde 15 büyüme hedefliyor!

Urtim 2014'te yüzde 15 büyüme hedefliyor!

Bu yıl içinde ise yüzde 15 büyüme hedeflediklerini aktaran Urtim Kalıp ve İskele Sistemleri Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Urfalılar, bu senenin Kanada ve Amerika gibi yeni pazarlara açılacak bir yıl olacağını aktardı.





Kalıp ve iskele sistemleri konusunda inşaat firmalarına satış öncesi ve satış sonrası projelendirme desteği veren Urtim Kalıp ve İskele Sistemleri, 2013'te yüzde 18 büyüme kaydetti. Bu yıl içinde ise yüzde 15 büyüme hedeflediklerini aktaran Urtim Kalıp ve İskele Sistemleri Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Urfalılar, bu senenin Kanada ve Amerika gibi yeni pazarlara açılacak bir yıl olacağını aktardı. 

Geçtiğimiz yıl, üretimlerinin yüzde 60'ını yurtdışına ihraç ettiklerini kaydeden Urfalılar, Rusya pazarında yüzde 26'lık büyüme gerçekleştirdiğini söyledi. 

İstanbul'da 20 bin metrekare üretim tesisinde yılda 30 bin ton çelik malzemeyi kaynak robot teknolojisi ile ürettiklerini ileten Serdar Urfalılar, 2013'te kapasitesi eskisinden daha yüksek yeni toz boya tesislerini kurduklarını açıkladı. Urfalılar, "Ayrıca mevcut robotik hatta yapılan geliştirmelerle Frameset panel kalıp sistemi imalatını yüzde 20 artırdık. Yine Almanya'dan getirdiğimiz robotla, çerçeve üretim hattında verimi yüzde 30 artırdık. 2013 yılında çalışmalarını tamamladığımız kiralama ve bakım-onarım tesisini, 2014 yılında faaliyete geçirdik" dedi. 

Kiralama ve bakım-onarım tesislerini İstanbul Hadımköy'de faaliyete geçirdikleri bilgisini veren Serdar Urfalılar, 15 bin metrekarelik bu alanda tamamen kiralama faaliyetlerini yürüttüklerini kaydetti. Üretimlerinin yüzde 60'ını 25 ülkeye ihraç ettiklerini dile getiren Urfalılar, Azerbaycan Khazar Island projesinin kalıp ve iskele tedarikçisi olan firmalarının, aynı zamanda Tekfen İnşaat ile Tüpraş Rafinerisi projesine devam ettiğini aktardı. Türkiye'nin en büyük özelleştirme projelerinden olan İzmir-Gebze Otoyolu projesinde STFA İnşaat ile çalıştıklarım ifade eden Urfahlar, yine önemli projeler arasında yer alan Azerbaycan Haydar Aliyev Bakü Havaalanı, Beşiktaş Stadı, Sivas Stadı, ve Diyarbakır Havaalanı projelerinin devam ettiğini belirtti. 

"Fuarda, yeni sistemlerimizi sunacağız" Büyümenin inovasyondan geldiğine inandıklarını aktaran Serdar Urfalılar, "Beş kişilik bir Ar-Ge ekibimiz bulunuyor. Sistemlerimizi geliştirirken iş güvenliği konusundaki detaylara da çok önem veriyoruz. Tüm yeniliklerimizi bu iki anlayışa göre yapıyoruz" şeklinde konuştu. Yapı Fuarı'nda yeni firma bulmaktan ziyade, mevcut firmalarla tekrar bir araya gelip, yenilikleri sunmayı önemsediklerini aktaran Urfalılar, fuarda geliştirdikleri yeni sistemlerini sunacaklarını dile getirdi. Bu sistemler içinde Climbset-H hidrolik kalıp sistemi, Climbset-W rüzgar perdesi sistemi, ağır tip prop sistem ve katlanır prop sistem ile Frameset hidrolik şaft perde kalıp sistemlerinin bulunduğunu belirten Urfalılar, "Ayrıca hazırlandığımız iki TÜBİTAK projesi ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bunları da çalışmalarımızı tamaml ayınca sunacağız" dedi. 

"Endüstriyel kalıp noktasında halen bir standart bulunmuyor" Faaliyet alanlarına ilişkin yaptığı değerlendirmelerde ise dış pazarda rekabette özellikle enerji ve finansal giderler ile istihdam vergilerini artıran dolaylı vergilerin yüksek olmasının firmayı zorladığını anlatan Serdar Urfalılar, "Ayrıca endüstriyel kalıp konusunda bir Türk Standardı'nın bulunmamasından dolayı herhangi bir norma uymadan, sadece ticari amaçlı yapılan üretimler sektörün en büyük sorunu olmaya devam ediyor" yorumunu yaptı. 

Urtim'in standartların belirlenmesi noktasında Çalışma Bakanlığı ve TSE ile yapılan iş güvenliği çalışmalarının bulunduğunu ifade eden Serdar Urfahlar, "Önümüzdeki dönemde bu tip üretimlerin önü kesilecek. Ayrıca kurmuş olduğumuz Kalıp ve İskeleciler Derneği (KALİSDER) bünyesinde üyelerimiz ile birlikte bu konuları daha detaylı irdeleyerek, çözüme kavuşturacağımıza inanıyorum" diye konuştu. 

Türk müteahhitlerin başarısının Türk inşaat malzemesi sanayicilerinin ihracatına yansımadığı görüşünde olan Urfalılar, bunun nedenini ise dünyanın çeşitli ülkelerinde inşaat projelerinin teknik şartnamelerini hazırlayan Avrupalı danışman firmaların kendi ülkelerinin sanayisini desteklemek için çeşitli sertifikasyon şartları koyarak, Türk firmalarının malzeme satışını engellemesine bağladı. Urfalılar, şartnamelere yazılan bu sertifikasyon taleplerinin tamamen Avrupalı sanayiciyi ön plana çıkarmak için yapılan ve Türk sanayicisinin önünü kapatmak için talep edilen sertifikalar olduğunu ileri sürdü. Bu sertifikasyon ve teknik şartnameler ile ilgili çözüm önerilerinin, yurtdışında projelerde hizmet verecek danışman firmalarının daha da güçlenmesini sağladığım dile getiren Urfalılar, "Bu konuda Ekonomi Bakanlığı'mn sıkıntıyı erken fark etmesiyle yurtdışında iş yapacak danışman firmalarımız için destek çıktı. Ekonomi Bakanlığı önderliğinde yapılan çalışmalar ile ilerleyen dönemde Türk müteahhitlerin dünyadaki başarıları, Türk inşaat malzemesi sanayicilerinin ihracat rakamlarına da yansıyacaktır" dedi. 



Dünya Yapı Fuarı




Geri Dön