06 / 05 / 2024

Urtim, AB'ye Alman şirket satın alarak girecek!

Urtim, AB'ye Alman şirket satın alarak girecek!

Dünyada ve Türkiyede havaalanları başta olmak üzere birçok prestijli projenin kalıp ve iskelelerini kuran Urtim, batı ülkelerine girmenin yolunu da Alman şirketi satın alarak bulacak



Serdar Urfalılar... Urtim şirketinin ikinci kuşak yöneticisi. Babasından devraldığı şirketi daha ileriye taşımasını bilmiş. Bugün 25 ülkede çok sayıda proje onun kurduğu iskeleler ile hayat buluyor. İskele ve kalıp sektöründe bu işin öncüsü Almanya ve Avusturyaya meydan okuyan Urfalılar, bu işin doğduğu yere göz dikmiş.

Urfalılar şirketin bugünlere gelmesinde babası Uğur Urfalılara borçlu olduğunu söylüyor. Urfalılar o günleri şöyle anlatıyor: Babam Yıldız Teknik Üniversitesinden mezun olduktan sonra Almanyaya çalışmaya gidiyor. Türkiyeye döndükten sonra bu işle ilgili kafa yormaya ve ufak ufak imalata başlıyor. Bu ürünler o zamanlar Türkiyede yok. Avrupada yapılara modern iskeleler kurularak işler yürütülürken bizde eski usul mevcut. 40-50 m2 bir atölyede işe başlıyor. Beton kalıpları ve iskele sistemlerini üretmeye başlıyor. Urfalılar, babasından devraldığı şirketi bugün 20 bin metrekarelik bir büyüklüğe ve robotlarla donatılmış yapıya kavuşturmuş. 25 ülkede inşaatlarda modern iskeleler ve kalıplar kurduklarını belirten Urfalılar, teknik olarak dünyadaki en büyük rakiplerini yakaladıklarını söylüyor. Sürekli kendilerini geliştirerek bu başarıya ulaştıklarını ifade eden Urfalılar, Artık dünyada bu işin öncüsü olan Almanya ve Avusturya firmalarının elinden işlerini aldık. İşi yapacak şirket iskele ve kalıp için 4-5 firmadan teklif alıyor ve finale iki firma kalıyor. Genelde Alman, Avusturyalı ve biz oluyoruz. Bizim fiyatımız daha düşük olduğu için ihale bize kalıyor diyor. Urfalılar yaptıkları önemli projeler hakkında da şu bilgileri veriyor: Bakü Haydar Aliyev müzesi devasa dünyaca meşhur proje. Buranın iskele işlerinin önemli bir kısmını biz yaptık ve buraya 27 TIRlık malzeme taşıdık. İstanbul Sabiha Gökçen ve Kazakistan Almatı Havaalanı, Bingazi Limanı iskelelerini yaptık. Irakın şu an ki en yüksek binası bizim iskelelerle yapılıyor. Irakta yapılan hastane projelerini de biz yürütüyoruz.

Fransıza yaptık, bize yaradı

Euroscaf iskele sistemini Türkiyeye ilk olarak kendilerinin getirdiğini söyleyen Urfalılar Bu sistem iskelelerde aşırı güvenliği ön plana çıkarıyor ve inşaatlarda can kaybını en aza indiriyor. 8 sene önce bir Fransız firma bize bu tür iskele üretimi için sipariş vermişti. Türkiyede o zaman bu sistem kullanılmıyordu. Biz bunu Fransızlara yaptık. Şimdi bunun meyvesini topluyoruz. Bu sistem Türkiyede yaygınlaştı ve oldukça fazla bu üründen sipariş alıyoruz. Bu ürünle ilgili erken know how ve tecrübe elde etmiş olduk dedi.

Sertifikasyon problemini aşacağız

Serdar Urfalılar, Avrupaya girmek istediklerini ancak sertifikasyon sebebiyle çeşitli problemlerle karşı karşıya kaldıklarından yakınıyor. Yurt dışında bir firma bizi tercih ediyor ama teknik müşavir firma öyle bir teklif şartname istiyor ki belgeleri alabileceğimiz kuruluş yok diyen Urfalılar bunun yurt dışındaki laboratuvarlarda büyük maliyetlerle test yaptırmak zorunda kaldıklarını anlatıyor. Bunu aşmak için Almanyada satılan her türlü sertifikasyonu olan bir şirket satın almak istediklerini vurgulayan Urfalılar, böylece batı pazarlarına gireceklerini söyledi.

KOBİler dünyaya açılacak

MADE-İN-turkey.com, Türkiyedeki tüm KOBİleri dünyanın 192 ülkesindeki 250 milyona yakın alıcıyla buluşturuyor. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Uzun, KOBİlere reklam, sanal fuar ve pazarlama faaliyetlerini internetten yapma imkanı da sunduklarını söyledi.

İlk şubesini Hollandada açan Ahmet Aslan, Sırada diğer Avrupa ülkeleri var dedi.

Elazığlı çiğköfteci yurt dışına açıldı

Türkiyede çiğköfte dükkanları kurarak hızla büyüyen Elazığlı Çiğköfteci Ahmet Usta yurt dışına açıldı. İlk şubelerini geçtiğimiz günlerde Hollandanın Rotterdam kentinde açtıklarını belirten Elazığlı Çiğköftenin kurucusu Ahmet Aslan, Hollanda başta olmak üzere Avrupa ülkelerinden yoğun talepler aldıklarını söyledi. Aslan, Bu talepler karşısında Hollanda ile yurt dışına açıldık. Almanya, Fransa, Hollanda ve İsviçre gibi Avrupa ülkelerinde marka tescil işlemleri için gerekli kurumlarla görüşmelerimizi yaptık. En kısa tescil işlemlerimizi gerçekleştireceğiz dedi. Özellikle Türk nüfusunun yoğun olduğu şehirleri tercih ettiklerini bildiren Aslan Yurt dışındaki şubelerimizin konsepti Elazığlının Türkiye şube konseptidir. Şubenin bütün iç dizaynında kullanılan, tezgah, tabela, masa, iç afişler, broşür, bütün çiğköfte ekipmanlarını biz Türkiyeden gönderiyoruz. Yurt dışına gönderdiğimiz ürün özel kaplarda uzun süre bozulmadan saklanabilmektedir diye konuştu.

Türkiye/Mustafa Sezer


Geri Dön