21 / 05 / 2024

Uşak'ta Haydar Dümen'in heykeli yapılacak!

Uşak'ta Haydar Dümen'in heykeli yapılacak!

Uşak Kültür ve Turizm Geliştirme Derneği, kentin çeşitli yerlerine Uşaklı ünlü isimlerin büstlerini yerleştirme kararı aldı



Kentin çeşitli yerlerine Uşaklı ünlü isimlerin büstlerini yerleştirme kararı alan Uşak Kültür ve Turizm Geliştirme Derneği, cinsel tedavi uzmanı Dr. Haydar Dümen'i de bu isimlerin arasına koyunca ilde tartışma çıktı

Uşak Kültür ve Turizm Geliştirme Derneği (UTKUDER), kentin yetiştirdiği 20 ünlü ismin heykelini yaptırmak ve uygun yerlere dikmek için çalışma başlattı.
Mustafa Kemal Atatürk'ün eşi Latife Hanım'dan edebiyatçı Halit Ziya Uşaklıgil'e, Siyami Ersek'ten, ressam Devrim Erbil'e kadar kentin gururu olan isimlerin anısını sürekli canlı tutmayı hedefleyen projede, cinsel tedavi yöntemleri nedeniyle adı sık sık gündeme gelen Dr. Haydar Dümen de yer aldı.

ARKASINDAYIZ
Projeyi uygulamaka alan dernek yöneticileri, yer gösterilmesi ve destek sağlanması için belediye ve il özel idaresine başvurdu.
UTKUDER Başkan Vekili Erhan Karslı Uşak'a mal olmuş ünlüleri Uşak'ın her köşesinde yaşatmak istediklerini söyledi. "Dümen" isminde ısrarcı olan Karslı, "O Uşak'ın yetiştirdiği önemli insanlardan biri. Bu nedenle büstünün dikilmesi gerektiğine inandık" dedi. Dümen'in adını farklı iddialarla anılmasını önemsemediklerini belirten Karslı, "Hasta-doktor ilişkilerinde memnuniyet olmayabilir. İddiaların kasıtlı olduğuna inanıyoruz. Bu işi sadece bilim adına yapan 85 yaşındaki bir insanın dedikodularla yıpratılmaya çalışıldığını düşünüyoruz. Hocamızın arkasındayız" diye konuştu.

Büstü planlanan isimler şöyle açıklandı: Edebiyatçı Halit Ziya Uşaklıgil, eski bakanlardan Besim Atalay, edebiyatçı Ömer Bedrettin Uşaklı, Türkiye'nin ilk şeker fabrikasını kuran Nuri Şeker, Kuvvayı Milliye kahramanları İbrahim Tahtakılıç, Alettin Tiritoğlu, Hasan Hilmi, belediye eski başkanlarından Hakkı Yağcı, ordu eski komutanlarından İzzettin Çalışlar, milli eğitim eski bakanlarından Orhan Dengiz, hayırsever işadamları Halil Kaya Gedik, Mehmet Sadık Boz, Hasan Zeki Boz, Mehmet Sesli, Muzaffer Mert, Nihat Dülgeroğlu, Turhan Akçay, Uğur Serdaroğlu, Sait Ağaoğlu, Sabri Ağaoğlu, Necati Özen, Mahmut Özgöbek, Halil Yiğit, adalet eski bakanlarından Mehmet Topaç, Prof. Dr. Siyami Ersek, edebiyatçı İskender Pala, astronomi doktoru Tevfik Oktay Kakaçıoğlu, ressam Devrim Erbil, şair Ahmet Tacettin İbrahim, heykeltıraş Remzi Savaş, asker-politikacı Cemal Madanoğlu, Atatürk'ün eşi Latife Hanım. Uşaklı Dr. Haydar Dümen.

Erdoğan'dan destek yok
Uşak Belediye Başkanı Ali Erdoğan,"Projeye bu şekliyle destek veremeyiz. Halka mal olmuş ama hayatını kaybetmiş insanların bulunmasını yeğleriz. Bu nedenle desteklemeyeceğiz" demekle yetindi. İl Özel İdaresi Genel Sektereti Servet Ecemiş de, "Çalışmayı bu haliyle kabul edemeyiz" dedi.
Uşak Gençlik Birliği Derneği Başkanı Ahmet Mıdık, projenin güzel göründüğünü, ancak Haydar Dümen ile Latife Hanım'ın isimlerinin böyle bir olayda yan yana duramayacağını söyledi. Uşak Aşevi Vakfı İkinci Başkanı Mustafa Salıcı da, "Uşak'a hizmet edenlerin heykellerinin dikilmesi güzel ve olumlu. Ancak anılan isimlerin arasında Haydar Dümen'in bulunması bana göre yanlış olur" dedi.
Asım Pilgir / Yeni Asır


Geri Dön