28 / 04 / 2024

Üsküdar metro inşaatında son durum ne?

Üsküdar metro inşaatında son durum ne?

Üsküdar - Sancaktepe metro hattı inşaatı çalışmalarında vatandaşları korkutan çatlaklar ve bazı binaların tahliye edilmesi üzerine Üsküdar Belediyesi konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.



Açıklamada, ''Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe metro hattı inşaatı çalışmaları; İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Doğuş Grubu’nun ortaklaşa yürüttüğü bir proje olup Üsküdar Belediyesi’nin konuyla ilgili her hangi bir görev yetki ve sorumluluğu bulunmamaktadır'' denilerek, şu ifadelere yer verildi:


 


Metro çalışmaları sırasında Mimar Sinan Mahallesi, Sabahattin İskele Sokak’ta binalarda ve zeminde meydana gelen çatlaklar sonrası; Üsküdar Belediyesi Zabıta Müdürlüğü, can ve mal emniyetini sağlamak için çevre güvenliği tertibatı alarak İBB tarafından mühürlenen binalara giriş-çıkışları kontrol etmek gayesiyle ekiplerini görevlendirmiştir.


Özellikle bazı basın organlarında yer alan haberlerde ve sosyal medyada yapılan paylaşımlarda belediyemizin haksız şekilde ithamlara hedef olduğunu görmek son derece üzücü olup yaşanılanların Üsküdar Belediyesi ile hiçbir ilgisinin bulunmadığının altını çizmek isteriz.


'Binalar Tedbir Amaçlı Boşaltılmıştır'


26 Temmuz 2015 tarihinde zeminde ve binalarda oluşan çatlaklar sonrası İTÜ’den iki profesörden oluşan kontrol ekibi incelemelere başlamıştır.


Üsküdar’da yapımı süren metro hattı çalışmalarının yakınında bulunan 3 binanın zemininde ve duvarlarında çatlaklar oluştuğu tespit edilmiştir. Toplamda 7 bina tedbir amaçlı olarak boşaltılarak can güvenliği açısında mühürlenmiştir. Denetim ekibinin çalışmalarını yapacağı süre zarfında binaları mühürlenen vatandaşlar mağdur edilmeyerek proje ortağı firma yetkilileri tarafından otellere yerleştirilmişlerdir.


Metro inşaatının çalışmalarını yürüten İBB Anadolu Yakası Raylı Sistemler Daire Başkanlığı ve Doğuş Grubu yetkilileri zemindeki kaymanın nedeni olarak jeolojik hareketlerin neden olduğu belirtmişlerdir.


Bölgede yoğun olarak bulunan yer altı sularının seviyesindeki düşüşün zemindeki kaymayı tetiklediği vurgulanmıştır. Yapılan kontrollerde su seviyesinin eski noktaya geldiği belirtilmiş olunup denetim ekibinin konuyla ilgili vereceği raporun beklendiği ifade edilmiştir.


Binalarda oluşan hasarların risk taşımadığı ve zemindeki hareketlenmenin normale dönmesinden sonra vatandaşların evlerine girişine izin verileceği vurgulanmıştır.


'Ciddi bir sorun yok'


Konuyla ilgili olarak ciddi bir sorun olmadığını, tedbir amaçlı binaların tahliye edildiğini belirten metro inşasını sürdüren Doğuş İnşaat yetkilileri, “Yeraltı suyu kaynaklı binaların cephelerinde çatlaklar oluştu. İnsanları tedbir amaçlı tahliye ettik ve otellere yerleştirdik. Hiçbir bölge halkı mağdur olmadı. Belediye yetkilileri ve alanında uzman hocalar şuan bölgede, incelemeler başladı. Yapılan incelemeler sonrası nihai karar verilecek ancak büyük bir sorun olmadığını öngörüyoruz. Bizler en kötü ihtimali düşünerek tedbirimizi aldık” şeklinde açıklamada bulundular.


Yeni Akit


Geri Dön