Üsküdar Meydan Düzenleme Projesi'nde son durum ne?
Üsküdar Meydanı'nda Marmaray İstasyonu inşası sırasında yapılan kazılarda çok sayıda eser ve mimari yapı bulunmuştu. İstanbul Büyükşehir Belediyesince yürütülen Üsküdar Meydan Düzenleme Projesi'nde müze devre dışı bırakıldı.
Üsküdar Meydanı'nda Marmaray İstasyonu inşası sırasında İstanbul Arkeoloji Müzeleri tarafından yapılan kazılarda çok sayıda eser ve mimari yapı bulunmuştu. Khrysopolis koloni kentine ait mimari yapılar arkeologlarca 2 yıla yakın süre kazılmıştı. İstanbul Büyükşehir Belediyesince yürütülen Üsküdar Meydan Düzenleme Projesi’nde bu kez müze devre dışı bırakıldı. 6 Numaralı Koruma Kurulu skandal bir karara imza atarak, SİT alanında müzeyi dışlayan kararında ‘’Kültür varlıklarına zarar vermeyecek şekilde gerçekleşmesi için gerekli hassasiyetin gösterilmesine’’ tavsiyesinde bulundu. Kurul Başkanının karşı oy kullandığı karar ile kültür varlıkları müteahhittin insafına bırakıldı.
ANTİK KENTİN İZLERİ BULUNDU
Arkeolojik ve tarihi SİT alanlarında müze denetimsiz hafriyat yapılması kesinlikle yasak olmasına ve üstelik bu alanda daha 10 yıl önce antik kent kalıntıları bulunmasına rağmen kurulun bu karara imza atması anlaşılır gibi değil. 2005 yılında Marmaray istasyon inşası sırasında Üsküdar meydanında yapılan kazılarda Khrysopolis antik kentine ait olduğu düşünülen liman kalıntıları, Geç Roma ve Bizans dönemine ait olduğu sanılan apsisli kilise yapısı ve altında 20’den fazla gömülü iskeletler bulunmuştu. Gerekli koruma önlemleri alındıktan sonra üstü kapatılan kazı alanının meydanın çevresinde devam ettiği biliniyordu. O dönemde kazıların devam etmesi istenmişse de bu reddedilmişti.
MEYDANIN ALTI ÜSTÜNE GETİRİLECEK
Üsküdar Meydan Düzenleme Projesi İBB Alt Yapı Projeler Müdürlüğü’nce sürdürülüyor. Üsküdar Evlendirme Dairesi önünden başlayarak, vapur iskelesine kadar uzanan alanda uygulama yapılacak. Proje ile Üsküdar Meydanı şu anki halinden 3 kat daha genişleyecek. Otopark kapasitesi artıracak ve yer altına otopark inşa edilecek. Şu anki belediye binası yıkılacak ve yer altı otoparkı yapılacak. Güneyde Ahmediye Meydanı ile başlayan yaya aksı, Hakimiyeti Milliye Caddesi ile meydana açılacak. Ayrıca Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı ve Kara Davut Cami önünde iki farklı aktivite alanı oluşturulacak. Marmaray Projesi’ne ait yaya çıkışları; yer altı meydanı ve meydan beraber düşünülerek yeniden düzenlenecek. Bu kapsamda meydanda farklı yönlerde yaya sirkülasyonu sağlayan 7 farklı çıkış yer alacak. Üsküdar Meydanı’nda, Harem yönünden gelen taşıt yolu ile ulaşılan yer altı katlı otoparkı bulunacak. Günübirlik ticaret alanları, performans alanları vb. fonksiyonlara sahip olacak şekilde tasarlanan yer altı meydanı; istasyon yapısına kuzey ve güney yönlerden bağlanacak şekilde oluşturulacak.
BAŞKAN KARŞI OY KULLANDI
Bu proje için İBB İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na müracaat etti. Kurul 25.11.2015 tarihli kararında bir skandala imza attı. Koruma Kurulu Başkanı Doç. Dr. Elif Örnek Özden’in karşı oy kullandığı kararda Arkeoloji Müzesi devre dışı bırakıldı. Kararda şöyle denildi; ‘’Yaya akışını rahatlatmak ve kültür varlıklarını ortaya çıkarılması amaçlandığından 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu açısından sakınca olmadığına, ancak alanda gerçekleştirilecek uygulamaların özellikle rıhtımlar uygulamasının bölgede ve çevresinde yer alan kültür varlıklarına zarar vermeyecek şekilde gerçekleştirilmesi için gerekli hassasiyetin gösterilmesine… karar verildi.’’
Radikal/ Ömer Erbil