23 / 12 / 2024

Üsküdar Mihrimah Sultan Camii'nin silueti mi kapatılacak?

Üsküdar Mihrimah Sultan Camii'nin silueti mi kapatılacak?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Mimar Sinan’ın Mihrimah Sultan’a duyduğu aşkın anısına Üsküdar’da yaptığı caminin önüne camekan bir yapı inşa edecek. CHP’li üyeler, “Osmanlı” ruhunu bozacağı için meydan düzenlemesine karşı çıktı.



Mimar Sinan’ın 1548 yılında yaptığı Üsküdar Mihrimah Sultan Camisi, Sinan’ın Mihrimah Sultan’a duyduğu gizli aşkın simgesi olarak yorumlanıyor. AKP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Mimar Sinan’ın Mihrimah Sultan’a duyduğu aşkın anısına Üsküdar’da yaptığı caminin önüne camekan bir yapı inşa edecek. CHP’li üyeler, “Osmanlı” ruhunu bozacağı için meydan düzenlemesine karşı çıktı.


GİZLİ AŞKININ SİMGESİ OLARAK BİLİNİYOR

Mimar Sinan’ın 1548 yılında yaptığı Üsküdar Mihrimah Sultan Camisi, Sinan’ın Mihrimah Sultan’a duyduğu gizli aşkın simgesi olarak yorumlanıyor. Aynı adı taşıyan Edirnekapı’da da bir cami var.

İstanbul Üsküdar’da müze denetimi dışında yapılacak olması tartışmalara yol açan ve önümüzdeki aylarda başlaması planlanan meydan düzenleme projesi, Büyükşehir Belediyesi’nin CHP’li meclis üyelerini harekete geçirdi. CHP’li üyeler, tarihi Mihrimah Sultan Camii önüne yapılacak olan ve ayrıntıları henüz açıklanmayan camekan yapıya Mimar Sinan’ın eserine gölge düşürdüğü için tepki gösterdi.


SİLUETİ KAPATILACAK


Meclis üyeleri Hasan Tapan, Nezih Küçükerden ve Mehmet Berke Merter, İBB Başkanlığı’na “Üsküdar Meydan Projesi” ile ilgili soru önergesi verdi. Önergede, Mihrimah Sultan Camii önünde yapılacak ve caminin siluetini kapatan camekanlı yapıya dikkat çekildi. CHP’liler, projenin Osmanlı dokusu ile bir ilgisi olmadığını belirterek “Oysa  Marmaray  kazıları sırasında meydandan belediye binasına kadar uzanan alanın 17, 18 ve 19. yüzyıllarda arasta (çarşı) olarak kullanıldığı ortaya çıktı. Bu kalıntıların ortaya çıkarılarak restorasyon sürecine alınması ve tekrar kullanıma açılması daha uygun olacaktır” dedi.



‘KURULA BASKI MI YAPILDI?’


Daha önce koruma kurulunun Ulaştırma Bakanlığı tarafından Üsküdar Meydanı’nda yapılan Marmaray projesi ve İBB’nin hâlâ devam eden “Çavuşdere-Bülbül Deresi Islah Projesi” için müze denetimi kararı alındığı ifade edildi. Bu kazılarda elde edilen veriler ortada iken İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun Meydan Projesi ile ilgili müze denetimi kararı almaması dikkat çekici bulunarak “Kurula baskı mı uygulandı?” diye soruldu. Projede kurul kararına göre kültür varlıklarının İBB tarafından ortaya çıkarılacağı belirtilerek bu görevin yasalarda müzelere ve üniversitelere verildiğinin altı çizildi. Kararın arkeolojik kalıntılar için felaket olacağı vurgulandı.


1548 YILINDA YAPILDI


Cami, Kanuni Sultan Süleyman’ın Hürrem Sultan’dan olan kızı Mihrimah Sultan için 1548 yılında Mimar Sinan tarafından yapıldı. Cami, Sinan’ın, Mihrimah Sultan’a duyduğu gizli aşkın simgesi olarak yorumlanıyor. Sultanın ay ve güneş anlamına gelen ismine ithafen, nisan ve mayıs aylarında Bayezid yangın kulesinden veya o bölgedeki yüksek bir noktadan camiye doğru bakıldığında iki minare arasından sabah güneşin doğuşu ve gün batımında ise ayın doğuşu izlenebiliyor. Mihrimah Sultan tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan Edirnekapı’daki cami de sultanın adını taşıyor. Rivayete göre Mihrimah Sultan’ın doğum günü olan 21 Mart’ta Edirnekapı’daki caminin tek minaresinin ardından güneş batarken Üsküdar’daki caminin arkasından ay doğuyor.


Belediye binası yıkılacak ticaret alanları yapılacak


Üsküdar Meydanı düzenleme projesi ile şu anki belediye binası haziran ayında yıkılacak. Binanın üstü meydan altı otopark olacak. Meydan düzenlemesi kapsamında Marmaray’ın havalandırma bacaları da tıraşlanacak. Meydanda farklı yönlerde yaya sirkülasyonu sağlayacak 7 farklı çıkış yer alacak. Üsküdar Meydanı’nda, Harem yönünden gelen taşıt yolu ile ulaşılan yer altı katlı otoparkı bulunacak. Proje kapsamında ticaret alanları da oluşturulacak. Projenin 2018 yılının başında tamamlanması hedefleniyor.


Sözcü/ Özlem GÜVEMLİ 


Geri Dön