23 / 12 / 2024

Üst hakkının devri!

Üst hakkının devri!

Taşınmaz maliki, Türk Medeni Kanunu'nda belirtilen bazı durumların söz konusu olması halinde üst hakkının devrini isteyebiliyor. Üst hakkının devri ile ilgili hükümler kanunun 831. maddesinde yer alıyor...



Üst hakkının devri!

Üst hakkı sahibi, bu haktan doğan yetkilerinin sınırını aşması halinde, malik, üst hakkının ona bağlı bütün hak ve yükümlülükleri ile birlikte süresinden önce kendisine devrini isteyebiliyor. 


Süresinden önce devir istemi

1. Koşulları

MADDE 831.- Üst hakkı sahibi, bu haktan doğan yetkilerinin sınırını ağır şekilde aşar veya sözleşmeden doğan yükümlülüklerine önemli ölçüde aykırı davranırsa; malik, üst hakkının ona bağlı bütün hak ve yükümlülükleri ile birlikte süresinden önce kendisine devrini isteyebilir.


2. Hakkın kullanılması

MADDE 832.- Malik, üst hakkının devrini, kendisine geçecek yapılar için uygun bir bedel ödemek kaydıyla isteyebilir. Üst hakkı sahibinin kusuru, bedelin belirlenmesinde indirim sebebi olarak göz önüne alınabilir.


Üst hakkının malike devri, bedelin ödenmesine veya güvence altına alınmış olmasına bağlıdır.


3. Diğer haller

MADDE 833.- Üst hakkı sahibinin yükümlülüklerine aykırı davranması hâlinde sözleşmede malik lehine saklı tutulan, üst hakkını süresinden önce sona erdirme veya devrini isteme yetkisi, süresinden önce devir istemine ilişkin hükümlere tabidir.



Üst hakkının sona ermesi!
Üst hakkı Medeni Kanun!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön