22 / 12 / 2024

“Utanmıyor musun bu fotoğrafı çekmeye?!” mesajıyla banka hesaplarınız boşalabilir! Aman dikkat! Canınız yanmasın!

“Utanmıyor musun bu fotoğrafı çekmeye?!” mesajıyla banka hesaplarınız boşalabilir! Aman dikkat! Canınız yanmasın!

Telefonunuza gelen ‘Utanmıyor musun bu fotoğrafı çekmeye, bu fotoğraftaki kişi sen misin?’ mesajı ile ansızın geri dönüşü olmayan bir tuzağın içine düşebilirsiniz. Marmara Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ali Murat Kırık vatandaşları uyardı.



Son zamanlarda genç yaşlı demeden herkes fidye dolandırıcılarının hedefi olmaya başladı. Teknolojinin de gelişmesi ile birlikte sanal dolandırıcılar tuzaklarını kolayca kurabiliyorlar. Artık dolandırıcıların ağına düşmek için ise bir cep telefonu yeterli hale geldi. Doç. Dr. Ali Murat Kırık, sanal dolandırıcıların yeni yöntemlerini ve onlardan nasıl korunulacağını tek tek anlattı.

“Utanmıyor musun bu fotoğrafı çekmeye?!” mesajıyla banka hesaplarınız boşalabilir! Aman dikkat! Canınız yanmasın!

“ANLIK ZAFİYETLER CİDDİ SORUNLARA NEDEN OLABİLİR”

Anlık zafiyetlerin ciddi sorunlara neden olabileceğini ifade eden Kırık, “İnternetin ve dijital teknolojilerin gelişmesi ile birlikte siber saldırıların sayısının günden güne arttığını görüyoruz. Özellikle son zamanlarda dünya genelinde artan siber saldırılarda daha çok akıllı cihazların hedef alındığını görüyoruz. Çünkü artık verilere erişme, cep telefonu, tablet ve bilgisayar gibi elektronik cihazların kontrolünün ele geçirilmesi daha da kolaylaştı. Burada her yaştan, her kesimden biri, cep telefonu ve bilgisayar kullanan herkes risk altında. Bir öğretmen de risk altında, esnaf da, kamu çalışanları da ve hatta kurumsal firmalar bile risk altında. Anlık zafiyetler ciddi problemlerle karşı karşıya kalmamıza sebep olabiliyor. Bu nedenle burada bir cinsiyet, yaş, meslek sınırlama yapmak söz konusu değil. Sanal dolandırıcılar, daha çok dijital okur yazarlık seviyesi düşük kişiler olabiliyor. Bir yandan da her kesimden insanın da risk altında ve aynı tehdit ile karşı karşıya kaldığını da unutmamak gerekiyor. Kişilerin dışında kurum ve kuruluşlar ve işletmeler de risk altında. Çünkü hemen hemen hepsinin bir sosyal medya hesabı, web sitesi veya mail adresi bulunuyor” ifadelerini kullandı.

Peki, siber saldırılardan korunmak için ne yapmak gerekiyor? İşte detaylar...


Geri Dön