29 / 04 / 2024

Üvey çocuklar mirasçı mıdır?

Üvey çocuklar mirasçı mıdır?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, 4 kardeş olduğunu ve annesinin 1990'da vefat ettiğini belirten okuyucu, babasının ikinci evliliğinden 3 çocuğu olduğunu aktardı. Okuyucu, babasının 2 dairesinden miras düşüp düşmeyeceğini sordu. 



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, 4 kardeş olduğunu ve annesinin 1990'da vefat ettiğini belirten okuyucu, babasının annesiyle evliyken arsasına iki katlı bir ev yaptığını aktardı. Daha sonra babasının yeniden evlendiğini ve evin üzerine bir kat daha çıktığını belirten okuyucu, babasının ikinci evliliğinden 3 çocuğu olduğunu aktardı ve babasının 2 dairesinden miras düşüp düşmeyeceğini sordu. İşte Tamer Heper'in yanıtı...

***

Üvey çocuklar mirasçı mıdır?

Okuyucunun sorusu aslında net değil. Acaba şu şekilde bir bilgi kendisi için yeterli olur mu? Anneleri önce vefat etmiş, bu nedenle babalarından kalan mallarda miras açısından bir hakkı bulunmuyor. Sonra da babaları hayatını kaybetmiş. Babalarının vefatında mirasçı olarak tam sekiz kişi bulunuyor. Bu sekiz kişiden biri hayatta olan ikinci eş ve ilk eşten olan dört çocuk ile ikinci eşten olan üç çocuk toplamı olan yedi evlat.

Yani kendilerine intikal edecek miras payının annelerinden kendilerine geçmesi diye bir şey mümkün değil. Evlatlar zaten birinci derece mirasçı durumunda. Dereceye tabi olmayan eş, miras bırakandan önce vefat ettiyse ise mirasçılar arasında olmayacak anlamına gelir. Fakat bu olayda ikinci eş devrede. Dolayısıyla babalarının vefatında ikinci eş hayatta olduğundan kendisi mirasçılardan oluyor.

İkinci eşten olan çocuklar da babalarının çocuğu, yani ilk dört ile ikinci üç arasında mirasçılık kapsamında bir fark bulunmuyor. Vefat eden kişi yedisinin de babası. Geriye gidip dört çocuğun anneleri üzerinden bir miras payı hesaplanmayacak. Babaya ait bütün mallar, yalnızca sözü edilen üç katlı bina değil bulunan bütün mallar... Varsa para ve kıymetli eşya yukarıda belirtilen esaslar doğrultusunda paylaştırılır. Dörtte bir ikinci eşin olacak şekilde, dörtte üç de yedi çocuğun olur. Çocuklar aralarında eşit paylaşım yapılacak.

Annesinden miras kalanlar dikkat!

Mirasçılar arasında miras paylaşımı nasıl yapılır?


Geri Dön