30 / 04 / 2024

Uyardı: '7.6 büyüklükte deprem bekliyoruz'

Uyardı: '7.6 büyüklükte deprem bekliyoruz'

Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür,  İstanbul hakkında uyarılarını tekrarladı. İşte konu hakkında açıklamanın detayları...



Marmara Üniversitesi, "8 Kasım Dünya Şehircilik Günü" kapsamında "Türkiye'de Dirençli Şehirler Paneli" düzenledi. Panele TBMM Çevre Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Murat Kurum, Marmara Üniversitesi Rektörü Mustafa Kurt, Bilim Akademisi üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki gibi konuşmacılar ile üniversite öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.

Dün akşam saatlerinde Marmara Denizi'nde meydana gelen depremi değerlendiren Prof. Dr. Naci Görür, depremin Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın (KAF) kuzey kolu üzerinde değil, aksine KAF fayının güney kolu üzerinde gerçekleştiğini belirtti. Görür sözlerini şöyle sürdürdü:

"MARMARA'DA BİR DEPREM BEKLİYORUZ"

"Hem doğrultu bileşenli hem normal eğimli fay kesimi o güney Marmara'nın güneyini etkileyen fay sistemi. Yavaş bir fay. Orada tabii Marmara gerildikçe bu stres birikiyor. Hatta Marmara'nın güneyi kuzeye kıyasla yani İstanbul'a kıyasla daha fazla stres biriktiriyor. Bu stres dediğimiz ne anlama geliyor? Fayların bu kayaları kırma gücü demektir. Birim alana düşen kuvvet. Yani Marmara'da biz deprem bekliyoruz.

Marmara Bölgesi, önemli ölçüde stres biriken bir bölgedir. Bu nedenle güney fay kolunda deprem olması beklenen bir durumdur. Ancak bu, panik yaratmaya neden olacak bir durum değildir. Aslında, ilk depremi Kuzey Kol üzerinde bekliyoruz, güneyde değil. Ancak herkesin depreme karşı hazırlıklı olması son derece önemlidir.

"İSTANBUL'DA EN AZ 7.2 MAKSİMUM 7.6 BÜYÜKLÜKTE DEPREM BEKLİYORUZ"

İstanbul'da en az 7.2, maksimum 7.6 büyüklükte deprem bekliyoruz. Bunlar Kumburgaz Fayı veya Adalar Fayı üzerinde olabilir. 

"ALIN SİZE BEKA MESELESİ"

Yani sık sık siyasiler beka meselesi diyorlar ya, alın size asıl beka meselesi. İşte bu deprem. Önlem alın.”

Naci Görür dün akşam saatlerinde de sosyal medya üzerinde şu açıklamayı yapmıştı:

"Arkadaşlar, Marmara’da Harmanlı, Erdek/Balıkesir’de 4,5 deprem oldu (bknz: Şekiller). Deprem deprem beklediğimiz KAF’ın kuzey kolunda olmadı. Aksine Erdek kuzeyinden geçen mormal atım bileşeni olan güney kolu üzerinde oldu. Öncü falan demek, spekülasyon yapmak doğru değil (Sengör, vd 2005, Le Pichon vd ) Sevgiyle."

MEB, deprem bölgesinde 22 bin derslik inşa edecek!

Kira sözleşmesi yaparken dikkat edin! Oldukça önemli...

Yeni trend: Bungalov ve Tiny House


 


Geri Dön