29 / 04 / 2024

Uygulama imar planına itiraz dilekçesi!

Uygulama imar planına itiraz dilekçesi!

Taşınmaz mal sahiplerinin uygulama imar planına itiraz etme hakkı bulunuyor. Uygulama imar planına itiraz bir dilekçe ile yapılıyor. İşte uygulama imar planına itiraz dilekçesi örneği...




Uygulama imar planına itiraz dilekçesi!

Uygulama imar planı belediyelerce yapılmaktadır ve mecliste onaylanarak yürülüğüğe girer. Ancak bu imar planına vatandaşların itiraz etme hakkı vardır. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun "Dava Açma Süresi" başlıklı 7. maddesince özel kanunlarında ayrı süre gösterilmeyen hallerde Danıştayda ve idare mahkemelerinde altmış ve vergi mahkemelerinde otuz gün olarak belirlenmiştir. 


Yetkililer Danıştaya, idare ve vergi mahkemelerine dava açabilirler.  Ancak, bekleme süresi başvuru tarihinden itibaren altı ayı geçemez. Eğer altmış gün içinde bir cevap verilmezse isteğin reddedilmiş sayılmaktadır.


Uygulama imar planına itiraz süresi içerisinde yetkili birimlere verilecek itiraz dilekçe örneği aşağıda yer alıyor:


Uygulama imar planına itiraz dilekçe örneği


............... İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI’NA


DAVACI:....................................

ADRES:......................................

DAVALI:....................................

ADRES:...................................


TEBLİĞ TARİHİ :(*) .........................

DAVANIN KONUSU: ............... İli, ........... il­çesi, ........... Mahallesi, .......... Mevkiinde, tapunun ......... pafta, ........ ada ve ......... parsel sayısında . sayılarında adıma müvekkilim adına kayıtlı bağımsız hisseli olan taşınmazı taşınmazları kapsayan alanda, 3194 sayılı İmar Kanununun 18. maddesi uyarınca imar uygulaması (parselasyon) yapılmasına ilişkin davalı idare belediye encümeninin ........... günlü ve ......... sayılı işleminin iptali ile işlemin açıkça hukuka aykırı olması ve uygulanması halinde telafisi mümkün olmayan zararlara neden olacağından yürütmenin durdurulması istemidir.


OLAY VE HUKUKİ AÇIKLAMA:

................. İli, ............... ilçesi, ................ Mahallesi, ............ Mevkiinde, tapunun ........... pafta, ............. ada ve ............... parsel sayısında sayılarında adıma müvekkilim adına kayıtlı bağımsız hisseli olan taşınmazı taşınmazları kapsayan alanda, davalı idarece (belediyece) 3194 sayılı İmar Kanununun 18. maddesi uyarınca imar uygulaması (parselasyon) yapılmıştır.


3194 sayılı İmar Kanununun 18. maddesinde, “İmar hududu içinde bulunan binalı veya binasız arsa ve arazileri malikleri veya diğer hak sahiplerinin muvafakatı aranmaksızın, birbirleri ile, yol fazlaları ile, kamu kurumlarına veya belediyelere ait bulunan yerlerle birleştirmeye, bunları yeniden imar plânına uygun ada veya parsellere ayırmaya, müstakil, hisseli veya kat mülkiyeti esaslarına göre hak sahiplerine dağıtmaya ve re’sen tescil işlemlerine yaptırmaya belediyeler yetkilidir. Sözü edilen yerler belediye ve mücavir alan dışında ise yukarıda belirtilen yetkiler valilikçe kullanılır.” hükmü yer almaktadır.


SONUÇ VE TALEP:

............... İli, ............... ilçesi, ................. Mahallesi, .............. Mevkiinde, tapunun .............. pafta, ................ ada ve ............... parsel sayısında sayılarında adıma müvekkilim adına kayıtlı bağımsız hisseli olan taşınmazı taşınmazları kapsayan alanda, davalı idarece (belediyece) 3194 sayılı İmar Kanununun 18. maddesi uyarınca imar uygulaması (parselasyon) yapılmasına ilişkin ....................... belediye encümeninin .................. İl İdare Kurulunun .......... tarih ve .... sayılı kararının İPTALİ ile YÜRÜTMENİN DURDURULMASINA, yargılamanın Duruşmalı yapılmasına, (ileride avukat tutmam halinde) avukatlık ücretinin ve yargılama giderinin davalı idareden alınarak tarafıma verilmesine karar verilmesi için gereğini arz ederim.


Uygulama imar planını kim yapar?

Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön