28 / 04 / 2024

Uygun fiyatlı ev alabilmenin tek yolu yeni arsa üretiminden geçiyor!

Uygun fiyatlı ev alabilmenin tek yolu yeni arsa üretiminden geçiyor!

Sektörün yeni konut üretebilmesi için arsa üretilmesi gerektiğini söyleyen FCTU Yönetim Kurulu Başkanı  Gülçin Okay, vatandaşların yeni ev alabilmeleri ve inşaat firmalarının da uygun fiyatlarla ev yapabilmesinin tek yolu yeni arsa üretilmesinden geçtiğini söyledi. 



Sonbaharın yaklaşması ile okul ve üniversitelerin açılacak olması ve tayinlerdeki artış, gayrimenkul piasasında hareketlilik oluşturdu. FCTU Yönetim Kurulu Başkanı Gülçin Okay, uygun fiyatlı ev alabilmenin tek yolunun arsa üretimindn geçtiğini belirtti.

KİRALIK VE SATILIK KONUT PİYASASI EYLÜL AYI İLE YENİDEN CANLANACAK!

FCTU Yönetim Kurulu Başkanı Gülçin Okay, piyasadaki kiralık ve satılık konut arzındaki azalma nedeniyle sakinleşen piyasanın Eylül ayından itibaren yeniden canlanacağını söyledi.

Konut kredisinin yetersizliğinden dolayı satışların belli seviyede azaldığını ve fiyatların da gerçek değerlere indiğine dikkat çeken Okay,uzun süren durağanlıkta fiyatların dengesini bulmaya başladığını belirtti.

Piyasa artık daha gerçekçi rakamlara sahip olduğunu aktaran Okay ''İnsanlar kredi bulamadığı için konutları nakit almak zorunda. Bu nedenle evleri yatırımcılar değil, kullanıcılar alıyor. Şu anda yatırımcıların daha az konut aldığı bir dönemdeyiz. Yatırımcı artık peyderpey değeri artacağı için sıfır konut almayı tercih ediyor.

Ya da firma içi kredilendirme olursa tercih ediyor. Şu anda 3, 5 ve 10 milyona kadar evlere talep var. Yazlık bölgelerde ise kiralama ve satışlarda talep çok azaldı. Çünkü fiyatlar aşırı yüksek” dedi.

Uygun fiyatlı ev alabilmenin tek yolu yeni arsa üretiminden geçiyor!

UYGUN KONUT ÜRETİLMESİ İÇİN ARSA ÜRETİLMESİ GEREKİYOR!

Sektörün yeni konut üretebilmesi için arsa üretilmesi gerektiğini kaydeden Gülçin Okay, vatandaşların yeni ev alabilmeleri ve inşaat firmalarının da uygun fiyatlarla ev yapabilmesinin tek yolunun yeni arsa üretilmesinden geçtiğini söyledi.

İnşaat maliyetleri bu kadar yüksekken ucuz konutun olamayacağını belirten Okay,  ''yeni arsalar şmara açılırsa, arsa maliyeti düşecek ve maliyetleri daha uygun konutlar yapılacak. '' dedi.

İnşaat sektörü beraberinde 250 sektörü beslediğine vurgu yapan Okay konut sektörünün  ekonomiye güç verdiğini ve istihdam sağladığını söyledi.

Okay İnsanların konut alsın veya kiraya vermesinde kira fiyatların düşeceğini ve bundan herkesin faydalanacağını söyledi.

 Diğerr konunun ise kredi faiz oranlarını düşürmek olduğunu söyleyen Okay ''İnşaatın teşvik edilmesi gerekir. İnsanlar eve ulaşamıyor çünkü kredi alamıyorlar. Parasını değerlendirmek isteyenler tarla, arsa, tiny house gibi farklı alternatiflere yöneliyor. İnsanların hangi firmadan ne aldığına dikkat etmesi gerekli. Hisseli arsalara yönelenler orada dikkatli davranmalılar ve güvenilir firmaları tercih etmeliler. Yoksa gelecekte sorunlar yaşayabilirler” ifadelerini kullandı.

Uygun fiyatlı ev alabilmenin tek yolu yeni arsa üretiminden geçiyor!

KİRALAMALARDA TERCİHLER DEĞİŞTİ!

Okay, konut kira artışlarına getirilen yüzde 25 sınırlamanın kiracı ve ev sahibi arasında sorunlara yol açtığını da dile getirdi. 

Kiralamalarda da tercih edilen müşteri profiliğinin değiştiğine değinen Okay '' Nasıl olsa bir iki sene oturur gider mantığıyla bekarlara ve öğrenciye ev veriliyor. Veya Kira sözleşmelerinde bir yılın sonunda gerektiği takdirde tahliye için taahhüt isteniyor. '' dedi.

Üniversite öğrencilerinin en çok bulunduğu 10 ildeki kiralık konut fiyatları! İşte şehir şehir tam liste!

Geri Dön