Ekonomi

Uzman ekonomistten korkutan uyarı: ‘Yanlış politikalar benimsenirse TL krizi yaşanabilir’

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Bölgesel Başekonomisti Roger Kelly, Türkiye’deki ekonomik sorunlara ilişkin değerlendirmede bulundu. Kelly, “Yanlış politikalar benimsenirse TL krizi yaşanabilir” dedi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) seçim sürecinde döviz kurlarında yaşanan artışı sınırlamak için arka arkaya aldığı kararlara karşın, seçim takviminin belli olmasından bugüne kadar döviz talebi hızla arttı

Türkiye, bu hafta seçimlerin ikinci turuna kilitlenirken, yatırımcılar da piyasalarda meydana gelebilecek olası yüksek oynaklıktan korunmak için mücadele edecek. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) seçim sürecinde döviz kurlarında yaşanan artışı sınırlamak için arka arkaya aldığı kararlara karşın, seçim takviminin belli olmasından bugüne kadar döviz talebi hızla arttı.

Aynı zamanda, dolarda istikrarlı bir yükseliş yaşandı. Ekonomistler, seçim sürecinin bitmesiyle beraber sandıkta kazanan kim olursa olsun, para politikasında köklü bir değişimin kaçınılmaz olduğuna belirtiyor.  10 Mart tarihinde sandık başına gidileceğinin resmi olarak duyurulmasından bugüne kadar TL yüzde 4'ten fazla değer kaybetti. Piyasalarda dövize ulaşımın giderek zorlaşması, insanların seçimden sonra bir döviz şoku yaşanabileceğine ilişkin endişeleri Kapalıçarşı'ya olan ilgiyi artırdı. Bankalar arası piyasalarla Kapalıçarşı'daki döviz kurları arasındaki fark da giderek arttı.

İşte detaylar...

LİRA KRİZİ YAŞANABİLİR

Kapalıçarşı'da dolar 14 Mayıs’ta yapılan seçimin ilk turundan önce 23.48 liraya kadar çıkarken, bankalar arası piyasalarda çarşıdaki fiyatlara yaklaşmaya başladı. Merkez Bankası’nın swap ve Hazine varlıkları hariç net döviz pozisyonunun 12 Mayıs tarihinde eksi 73.4 milyar dolara düşmesi, piyasalardaki paniği artıran önemli bir etken oluyor.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Bölgesel Başekonomisti Roger Kelly, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede Türkiye'nin yakın gelecekte devreye alacağı ekonomi politikalarının son derece önemli olduğunu söyledi. Kelly, yanlış politikalar benimsenirse TL krizi yaşanabileceğine vurgu yaptı.

BORSADA DALGALANMA SÜREBİLİR

Borsa İstanbul’da ise bu hafta da dalgalanmanın sürmesi öngörülüyor.  BIST 100 endeksi haftayı yüzde 6.13 kayıpla 4.501 puandan kapattı.  14 Mayıs’ta yapılan seçimde ilk turu muhalefetin kazanabileceğine ilişkin beklentilerin güçlenmesiyle beraber 14 Mayıs’tan önce borsaya giren yabancı yatırımcılar, ilk turdan sonra belirsizliğin artması nedeniyle hızla borsadan çıktı. Faizde üst sınırın kaldırılması ile birlikte enflasyondan korunmak için Kur Korumalı Mevduat’a olan ilginin çoğalması da Borsa İstanbul üzerindeki baskının artmasına sebep oluyor.

İçişleri Bakanlığı sürpriz bir kararla KPSS şartsız personel alımı yapacak! Son başvuru tarihi 26 Mayıs!

Fahiş kiralar yüzünden İstanbul’da tersine göç başladı

A101’de 3’lü ankastre set 4200 TL’ye, 3 çekmeceli dondurucu 2900 TL’ye, su arıtma cihazı 2000 TL’ye düştü!