14 / 05 / 2024

Uzman isim açıkladı! O illerde 7 şiddetinde deprem bekleniyor! Kırılmayan fay var!

Uzman isim açıkladı! O illerde 7 şiddetinde deprem bekleniyor! Kırılmayan fay var!

Prof. Dr. Ziyadin Çakır, o il için önemli önemli açıklamalar yaparak uyarılarda bulundu. İşte detaylar!



Prof. Dr. Ziyadin Çakır, Bolu'da 16 Martta olan 4.8 büyüklüğündeki deprem yalnızca il genelinde değil, Düzce,  Ankara  ve İstanbul'da da paniğe sebep oldu. Aynı gün içinde Bolu'da hissedilen sarsıntılar, geçmişte de 1944 yılında Bolu-Gerede'de yaşanan 7.2 ve 1957'de Bolu-Abant'ta yaşanan 7.1 büyüklüklerindeki depremleri de tekrardan hatırlamamıza neden oldu ve 4 bin kişinin hayatını kaybettiği iki büyük depremlerin ardından da 1999'da 7.5 büyüklüğündeki Düzce Depremi'nden de olumsuz yönde etkilenen Bolulular, 4.8'lik depremden sonra büyük korkulara gebe oldu.

Milliyet'e İstanbul Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ziyadin Çakır ile Sakarya Üniversitesi Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Utkucu önemli açıklamalarda bulundu.

YENİDEN 7'NİN ÜZERİNDE BİR DEPREM OLABİLİR Mİ?

Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun Bolu ile Gerede bölümünde 1944’te 7'den büyük bir deprem ile kırıldığı bilgisini veren Prof. Dr. Murat Utkucu, Bu yüzyıl içinde tekrardan 7 ve üzeri büyüklükte bir depremin olma olasılığı düşük olduğunun altını çizdi.

Kuzey Anadolu Fayı'nın 1944'te kırılan bölümünün bir tehlike içermediğini belirten Uzman isim Prof. Dr. Ziyadin Çakır ise; "1999 yılında yaşanan Düzce depremi kırığı şehrin kuzeyine kadar geldi ama Kuzey Anadolu Fayı ile birleşmedi. Kırılmayan bu kesim de 6.5 ile 7 arasında deprem üretme potansiyeline sahip ve bu da Bolu'da yıkıma sebep olabilir” diye konuştu.

TÜRKİYE'DE DEPREM RİSKİNİN ARTTIĞI BÖLGELER

Prof. Dr. Murat Utkucu hangi bölgeler şu anda büyük risk altında? Sorusuna da şöyle yanıt verdi; "Kuzey Anadolu Fayı'nın Kuzey kolunun Doğu Marmara Denizi içinde kaldığı kesimin 1766'dan beri deprem meydana getirmediği ve bir sismik boşluk olarak da İstanbul için büyük bir tehlike arz ettiği uzmanlar tarafından dile getiriliyor. Geyve, Mekece ve İznik hattında olan Kuzey Anadolu Fayı'nın Güney kolu büyük olasılıkla en son 1419 depremi ile kırılmış olma ihtimali var. Bu sözü edilen fay da, Kuzey kesime göre çok daha az hareketli bir fay olmasına rağmen uzun süredir sessiz olması sebebiyle 7 büyüklüğünde veyahut 7'nin üstünde deprem üretecek enerjiyi içinde barındırıyor. Kuzey Anadolu Fayı üzerinde bulunan Erzincan doğusundaki Yedisu Sismik Boşluğu da 1784 yılından bu yana 7 civarı deprem üretmemiş ve yaklaşık olarak 7 büyüklüğünde bir deprem üretecek enerjiyi biriktirmiştir."


Geri Dön