Uzman isimden korkutan deprem uyarısı! Binaların durum tespiti hemen yapılmalı! Yeni depremlerle karşılaşacağız!
Konya Teknik Üniversitesi, Hatay'daki inceleme ve gözlem raporunu tamamladı. Prof. Dr. Mehmet Kamanlı, Hatay için hazırlanan deprem raporuna ilişkin verileri paylaştı ve korkutan uyarılarda bulundu.
Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; raporda yer alan verilerde, hasarların meydana gelme sebepelrinin genel olarak zemin mukavemetinin düşük olması, malzeme kalitesizliği, taşıyıcı eleman boyutlarının yeterli olmaması, işçilik ve tasarım hataları olarak belirlendi.
Söz konusu raporda "Felaketin büyüklüğünü ortaya koymak gerek. Normal bir büyüklükle anlatılacak bir deprem değil" denildi.
Tespit çalışmaları başkanı, üniversitenin İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kamanlı, yıkılan binaların büyük bölümünün 2000'den önce inşa edilenler olduğuna dikkat çekti ve "Nelerin yapıldığı, nelerin yapılmadığını laboratuvar olarak ne görmemiz gerekiyorsa o bölgede fazlasıyla yaşadık ve rapor haline getirdik" açıklamasında bulundu.
Depremden etkilenen tüm coğrafyada ortalama yüzde 95 oranında 2000'den önce inşa edilen binaların yıkıldığını söylemediğini dile getiren Prof. Dr. Mehmet Kamanlı, "Göçtüğünü söylüyorum. Bütün can kayıplarımızın böylelikle olduğunu söylüyorum" diye konuştu.
Açıklamasında "Deprem tasarım sınıfı açısından periyodumuz 475 sene. Bu Adapazarı depreminde 0.45 G denk geliyor. Yani yapı ağırlığının yüzde 45i. Kahramanmaraş depremlerinde 1.4'e yükselen rakamlar söz konusu" ifadelerine yer veren Mehmet Kamanlı, deprem tasarım sınıflarını aşmış bir deprem olduğunun altını çizdi.
Kamanlı, 475 sene önce olan depremin bu büyüklükte olduğunu ancak, 475 sene sonra olması gereken depremin 8 saat arayla bir meydana geldiğini aktararak, bunun bir asrın felaketi olduğunu vurguladı.
Yapılardan alınan numunelerde dayanıklılığı olmayan malzemelerle karşılaştıklarına dikkat çeken Prof. Dr. Kamanlı, "Bir yönetmeliğimiz var ama özellikle mühendislik hizmeti almamış yapı sayımız çok. Maalesef gereken özeni göstermiyoruz" diyerek, insanların yaşadıkları binalarla ilgili durum tespitini bir an önce yaptırması gerektiğini belirtti.
Bile bile mezarlarda oturulduğuna dikkat çeken Kamanlı, "Yeni depremlerle karşılaşacağız. Daha ciddileriyle de karşılaşacağız. Buna biz hiç hazır değiliz" diyerek, 1999 depreminde de hazır olunmadığının görüldüğünü dile getirdi.
"Kaç 6 Şubat yaşayabiliriz bilmiyorum. Bizim yapı stoklarımız kötü" diyen Prof. Dr. Kamanlı, beton kalitesinin kötü, donatının yetersiz, zemin şartlarının da kötü olduğuna vurgu yaparak, açıklamasını "Nereden karot numunesi alsak 8-9larda çıkıyor beton ortalaması. Bu da dayanıklılık yok" ifadelerini kullanarak tamamladı.
EYT'de ilk maaşlar bugün yatıyor! EYT'liler hemen hesaplarınızı kontrol edin! Peş peşe açıklandı!