Uzman isimler peş peşe açıkladı! Deprem yasaları yeniden düzenlenmeli!
6 Şubat 2023 tarihinde ilki 7,7 ikincisi 7,6 büyüklüğünde meydana gelen depremlerin ardından, Türkiye'deki binaların riskleri yeniden gündeme geldi. Uzman isimler peş peşe açıkladı! Deprem yasaları yeniden düzenlenmeli!
Cumhuriyet Gazetesi'nden İklim Öngel'in haberine göre; Gazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. A. Samet Arslan ve Prof. Dr. İlyas Yılmazer, depremle ilgili son dakika açıklamalarında bulundu.
Gazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. A. Samet Arslan, açıklamasında Maraş'ın Ahır Dağı eteklerinde binalardaki hasarın yüzde 10 civarında olduğunu, ovada inşa edilen binaların hepsinde hasar olduğunu aktardı.
"Hatay’da da ovaya yapılan binaların hepsi gitti. Buralara normal konut yapılmaz" diye konuşan Prof. Dr. A. Samet Arslan, "Bu işin maliyeti çok büyük. Türkiye’nin ekonomik koşulları malum. Cebinizde para olmadığında “İnşallah deprem olmaz” diyorsunuz. Olan paraya göre bir şey yapmaya çalışıyorsunuz" diye konuştu ve yapı denetim şirketlerine dikkat çekti.
"Yapı denetim şirketleri çıktı. Orada bir hata yapıldı. Denetleyenin parasını da inşaatı yapan ödedi. O denetim şirketi, parayı vereni denetleyebilir mi, denetleyemez" diyen A. Samet Arslan, devletin bir süre sonra bunu fark ettiğini ve değiştirerek 'Ben denetleyeceğim' dediğini belirterek durumun düzeldiğini ancak çalışmadığını dile getirdi.
Arslan, kendisine yöneltilen 'Türkiye genelinde iller için nasıl bir hazırlık yapılmalı?' sorusunu da yanıtladı. Kamu binalarının hiçbir şekilde hasar görmemesinin, seferberliğe benzeyen bir organizasyonla, sivil örgütlenmeye önem verilmesinin, vatandaşın binalarını yenilemesi için kentsel dönüşüm yasası acil olarak rantsal dönüşüm yasasından çıkarılıp gerçek kentsel dönüşüm yasası haline gelmesinin, yapı denetim sisteminin de yeniden değerlendirilmesinin, vatandaşların ise kurum ve kuruluşlara binalarını baktırmasının gerektiğini dile getirdi.
Açıklamasında "Ben olsam önce üniversitelere giderdim. Olabilecek en düşük maliyet neyse o çıkarılır ve doğru bilgi verilir. Güvenilir, ciddi, kurumsal şirketlere gidilebilir. Onların önerilerine göre belediyelere başvurulur. Tüm binalar güçlendirilebilir" ifadelerine yer veren A. Samet Arslan, kentsel dönüşüm yasasının düzenlenmesi halinde vatandaşın cebinden para çıkmadan bu işlemin yapılabileceğini vurguladı.
"Örneğin, 10 daire olan bir apartman. Belediyeden, bakanlıktan 14 daire için izin alabilirseniz 4 daire maliyeti karşılar. Dolayısıyla vatandaşa yük getirmeden yapılabilir" diye konuşan Arslan, sistemin bu şekilde kendini finanse edebileceğinin altını çizdi ve İstanbul'u işaret etti.
İstanbul’da bakılmadık kamu kurumu kalmadı ama vatandaşların binasının kötü durumda olduğunu, 109 bin binanın riskli olduğunu belirten Arslan, "En kritikleri 25 bin bin civarında. En kritik dediğim deprem olduğunda göçecek bina. Bu da en azı. Vatandaşın bunu yapacak parası yok. Devlet kendisi organize etmeli, bu işi ada ve mahalle bazlı yapmalı" açıklamasında bulundu.
Prof. Dr. İlyas Yılmazer ise depremlerin ardından yaptığı açıklamasında, "Deprem sadece ovada yıkar. Ova dışında yıktığına dair dünyada örnek yok. Ovalar anayasamıza göre amacı dışında kullanılamaz" diye konuştu ve "8 milyonu çıkarmamız gerek. 8 milyon birinci derece deprem tehlikesi taşıyan yerlerde yaşıyor" açıklamasında bulundu.
İlyas Yılmazer, deprem tehlikesi taşıyan ovalarda yaşıyan 8 milyonun yeri değişitirildiğinde sorun kalmadığını belirtti. Bunların 1100 km uzağa değil, hemen bitişiğindeki kayalık alana taşınabileceğine dikkat çekti.
Ekrem İmamoğlu'ndan İstanbul depremi açıklaması! Megakentte 90 binden fazla bina... Son dakika!