Altın & Dolar

Uzmanı açıkladı: Türkiye’de altın kültürü değişiyor! Altında yeni ayar dönemi…

Altında beklenen ralli başladı. Düğün mevsiminin başlamasıyla birlikte yatırımcıların yanı sıra vatandaşın da altına olan ilgisinin arttı. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, Türkiye’de altın kültürünün değiştiğini söyledi. İşte Türkiye’de yeni ayar dönemi.  

Yatırımcıların en çok tercih ettiği altın kuşkusuz 24 ayar gram altın. Takı olarak kullanılan altın ayarlarında ise sert olduğu için 24 ayar altın tercih edilmezken, en çok kullanılanlar 22 ayardan başlayarak, 21, 18, 14, 10 ve 8 ayar olarak sıralanabilir. Tabii ki altının ayarı düştükçe değeri de azalıyor. Bunların içinde de en çok talep göreni işçilik ücretinin düşük olması nedeniyle 22 ayar bilezik.

Özellikle düğünlerde, hem takı hem de yatırım amacı olması nedeniyle 22 ayar altın bilezik tercih ediliyor. Türkiye’deki kuyumcularda her ne kadar 22 ayar takılar görülse de son dönemde alternatifler arttı.

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, https://x.com/islammemiss X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye’ye farklı ülkelerden gelen yabancılar nedeniyle altın kültürünün değiştiğini belirterek, hangi ülke vatandaşlarının hangi altın ayarını tercih ettiğini söyledi:

Türkiye’ye yerleşen birçok farklı ülke vatandaşı oldu (devamı gelir)

Türkiye’deki yabancı nüfus farklı, altın kültüründe de farklılığa neden oluyor.

Mesela;

- Türkiye’de en çok 22 veya 14 ayar altınlar tercih ediliyor

- Suriyeli’ler ve Orta doğu bölgesi 21 ayar

- Rus ve Ukrayna’lılar 18 ayar

- Afrika bölgesi 18 ayar

İŞTE O PAYLAŞIM

Işık Ökte’den 2024 borsa analizi, gelecek 1 yıl beklentisi ve portföylerini kendi yönetenlere 4 tavsiye

Lojman kiralarına şok eden düzenleme: Rayicin yüzde 20 altında olacak! İstanbul'da lojman kirası 18.880 TL!

1 gram bile altın alacaklara 'Hazır olun' uyarısı! 2 hafta içinde gram altın fiyatı tam bu kadar olacak!