Ekonomi

Uzmanlar korkutan senaryo için uyardı! İşte doların uçuş yapacağı tarih

Kahramanmaraş'ta başlayıp 11 ili etkisine sokan deprem kuşağının yaraları sarılırken, Ülke ekonomisinin bu durumdan nasıl etkileneceği merak konusu oldu. En çok doların nasıl etkilenip reaksiyon göstereceği araştırılıyor. zelzelenin ekonomiye etkisi nasıl olacak endişe ile beklenirken yatırımcılar  dolarda yaşanan son dakika gelişmelerini yakından takip ediyor

DEPREM EKONOMİYİ NASIL ETKİLEYECEK?

Merkez üssü Elbistan ve Pazarcık olan zelzele felaketinde 42 bine aşkın vatandaşımız yaşamını yitirdi. zelzelenin ekonomiye etkisi nasıl olacak endişe ile beklenirken yatırımcılar  dolarda yaşanan son dakika gelişmelerini yakından takip ediyor. Bankacılara göre, tüm tedbire nazaran dövizin ekonomide büyük bir baskı oluşturacağını tahmin ediliyor. Kur korumalı mevduatta enenin en büyük itfalarından birinin zelzele ile aynı ana denk gelmesi de dövizdeki dengeyi kolay olmaktan çıkaran elemanlardan biri oldu. Depremle aynı anda 12 milyar dolar KKM itfa edildi.

DOLAR KURU İÇİN KORKUTAN TAHMİN

Bir bankanın döviz masası yöneticisi, dolar kuru için önemli ikazlarda bulundu. Dövizin en nihayetinde bir yerden patlayacağını söyleyen yönetici şu ifadeleri kullandı:

"TCMB bu zamanlarda rezervlerini ilk defa kullanmıyor… fakat rezerv yeterliliği az olduğu için bu uzun süre devam sürdürülemez. Bu ebeple döviz isteğini azaltıcı  yönde adımların devamını bekliyorum. TCMB’nin haftalık rezerv yitikleri bankacıların kamu kontrollü olarak tanımladıkları var olan politika için şaşırtıcı bir hal değil. 
Fakat bu siyasette döviz talebi, ihracat gibi sürekli döviz akarı sağlayan kanallardan finanse edildiği için de ‘devamlı rezerv kaybı’ da mümkün değil. TCMB dövizde ekonomi yönetiminin istikrarlı olarak nitelediği dengeyi kurmak için sadece rezervlerine başvurmadığı fakat piyasayı hep organize ettiği ve en büyük oyuncu olduğu 
bir yapıyı geçen seneden beri yürütüyor.

 

MERKEZ BANKASI'NDAN DOLARA MÜDAHALE

Merkez Bankası'nın dövize tedbir aldığını fakat bunların az olduğunu söyleyen banka yöneticisi konuşmasının devamında şunları söyledi:

"TCMB bankalardan türev işlemlerini Borsa İstanbul’a aktarmalarını ya da maliyetini vadeli işlemler opsiyon piyasasındaki (VIOP) ortalama olan yüzde 40’a yükseltmelerini  ve ayrıca döviz ve altın işlemlerinde alım ve satımda farkın açılmasını da istedi. Kimi altın ithalatının yasaklanmasının da planlandığı ifade edildi. Tüm bu 
adımların ortak noktası döviz talebinin azaltılması.


Zelzelenin akabinde bankalar yurt dışı muhabir hesaplara 2,5 milyar dolar aktarırken, benzer halde yüksek enerji ücretleri başta olmak üzere ithalat da aynı hızda devam etti.

Bankacılar öncü verilerden ihracatta, depremin ilk zamanlarında günlük 200 milyon dolar civarı kayıplar hesapladı. Elektrik tüketimi ülke genelinde ilk gün yüzde 11, ilk hafta yüzde 7 düşüş kaydetti. Kredi kartı harcamaları ilk haftada yüzde 20’ye yakın azalırken sürecin istihdama bütçeye gıda başta olmak üzere enflasyona tesirleri ise izlenmeye devam ediyor."