Kent Haberleri

Uzmanlar uyardı: Kabına sığmayan İstanbul çöküşe doğru gidiyor, tersine göç rakamı çok düşük!

Mega kent İstanbul'dan son bir senede 148 bin 978 yabancı uyruklu, 252 bin 27 Türk vatandaşı göç ederken, kent nüfusu ilk defa tersine göç ile 400 bin kişi azaldı. Konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan uzmanlar 400 binlik göç rakamının çok düşük olduğunu söyledi.

Milyonlarca kişi tarafından merakla beklenen yerel seçimlere odaklanılan mega kent İstanbul'da nüfus yapısı, nüfus hareketliliği ve ulaşım rakamları çok ilginç detaylar barındırıyor. Bir zamanlar “taşı toprağı altın” ifadelerinin kullanıldığı mega kent İstanbul, her geçen gün daha da yaşanamaz bir şehir olurken, kentten tersi göç rakamları da oldukça dikkat çekti.

Uzmanlara göre mega kent İstanbul'dan tersi göç hareketliliği son bir senelik süreçte artış gösterse de mevcut yükün ciddi oranda azaltılması gerekli. "Ucu Olmayan Şehir Sendromu"na yönelen 'İstanbul'dan yansıyan son rakamlar da kaotik yapının vehametini ortaya çıkarıyor. 


1 MİLYON YABANCI 

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı tarafından açıklanan son rakamlara göre ikamet izni 556 bin 578 yabancı mega kent İstanbul'da hayatını sürdürüyor. Ayrıca yine verilen bilgilere göre İstanbul'da yaşayan yabancıların büyük bölümünü de Irak, Türkmenistan, Suriye, Özbekistan, Rusya, Kazakistan ve Afganistan'dan gelenler oluşturuyor. Son bir senelik süreçte mega kent İstanbul'da ikamet izniyle bulunan yabancı sayısının da 148 bin 978 azaldığı kaydedilirken, Türk vatandaşlarının sayısının da bir önceki seneye kıyasla 252 bin 27 azaldığı kaydediliyor. 

KOMŞU KENTLERE GÖÇ

Haber Global'den Mert İnan imzalı habere göre Türk vatandaşları; artış gösteren kira fiyatları, pahalılık, deprem riski gibi sebeplerle İstanbul'u terk etmeye başlarken, istihdamın yeni adresi de Bursa, Tekirdağ, Sakarya, Kocaeli gibi Marmara Bölgesi'ndeki sanayi kentleri oldu. Resmi olarak açıklanan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre, İstanbul’un nüfusu bir önceki seneye göre 15 milyon 655 bin 924'e gerilese de, uzmanlar bu sayının mevcut nüfus ve insan yoğunluğu dikkate alındığında önemsiz olduğunu belirtiyor.


TERSİNE GÖÇ ÇOK DÜŞÜK

İTÜ Meteoroloji ve Afet Yönetim öğretim üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada İstanbul şişenin boğazı gibi olduğunu, küçük bir alanda çok büyük bir nüfus barındırdığını belirtirken, kent nüfusunun da artık kabına sığmadığını kaydediyor. 

Yaptığı açıklamada İstanbul'un kapasite nüfusu belirlenerek, ona göre tasarlanması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Kadıoğlu, şu uyarıları yaptı: "İstanbul çöküşe doğru gidiyor. Otomobil sayısına karşın yollar yetersiz kalıyor. Tersine göç rakamı oldukça düşük. Kentin nüfusu 15 milyon şeklinde açıklansa da kayıt dışı mülteciler, turistler ve iş amaçlı gelenlerle 20 milyonu aşıyor. Olası bir depremde 50 bin binanın yıkılması öngörülüyor. Meydana gelecek bir büyük depremde ortaya çıkacak kaotik durumu düşünmek bile istemiyorum. Anadolu’da bazı yeni cazibe merkezleri oluşturulmalı."

UCU OLMAYAN ŞEHİR

Yaşanan kargaşanın 45 senelik bir sürecin sonucu olduğuna değinen şehir plancısı Erhan Demirdizen de mega kent İstanbul'un mevcut nüfusu taşımadığını kaydederek, gelişmiş ülkelerin metropollerinde olmayan bir yığılma söz konusu olduğunu ve yaşanan bu durumun da 'Ucu olmayan şehir sendromu' olarak tanımlandığını söyledi. Açıklamasında tersine göçün ekonomik sorunlar ve biraz da deprem korkusu sebebiyle yaşanıyor gibi göründüğüne değinen Erhan Demirdizen, "Bunun ne kadar kalıcı olacağını bilemiyoruz. Tersine göçün planlı ve sürdürülebilir olmasını sağlamamız gerek" ifadelerini kullandı.  

İSTANBUL'A EN ÇOK GÖÇ VEREN ŞEHİRLER

Diğer bir taraftan mega kentin en çok göç aldığı şehirler listesinde de Doğu Anadolu ve Karadeniz etkisi dikkat çekiyor. İstanbul'a en çok göç veren şehirler şu şekilde belirtiliyor: 

Erzincan 300 bin, Adıyaman 216 bin, Ordu 515 bin, Ağrı 227 bin, Mardin 263 bin, Bitlis 244 bin, Diyarbakır 236 bin, Kastamonu 544 bin, Elazığ 153 bin, Malatya 419 bin, Rize 304 bin, Erzurum 450 bin, Samsun 415 bin, Giresun 482 bin, Siirt 258 bin, Tokat 478 bin, Sinop 365 bin, Sivas 754 bin, Trabzon 411, Van 263 bin 921.

ESENYURT DETAYI DİKKAT ÇEKİYOR

Kilometre kareye 3 bin 13 kişinin düştüğü mega kent İstanbul’da en kalabalık ilçe de 978 bin kişinin ikamet ettiği Esenyurt oldu. Ülkemizin en kalabalık ilçesi olan Esenyurt, adeta 77 milletten insanı barındırıyor. Esenyurt'tan son bir senede 5 bin 564 kişi tersine göç etse de, kaçak mültecilerin de hesaba katılması halinde ikamet edenlerin sayısı bir milyon şeklinde telaffuz ediliyor. 

Beşiktaş'ın Beykoz'daki arazisi için karar verildi! Futbol köyü inşa edilecek!

Kira uyarlama ve kira tespit davası arasındaki 4 fark!

Şahintepe mahalle sakinleri Murat Kurum'la görüştü: Tapularımızda kesintiler yaptınız!