26 / 12 / 2024

Uzmanlardan son dakika deprem uyarısı! Fay hatları inceleniyor: İzmir, Söke, Aydın, Muğla, Manisa'ya dikkat! 

Uzmanlardan son dakika deprem uyarısı! Fay hatları inceleniyor: İzmir, Söke, Aydın, Muğla, Manisa'ya dikkat! 

İzmir’i depreme dayanıklı hale getirmek için 90 hendekten 140 örnek alındığı ve çalışmaların sürdüğü belirtildi. Uzmanlar, İzmir'in yanı sıra Söke, Aydın, Muğla, Manisa'nın da deprem riskine dikkat çekti. İşte ayrıntılar...



Türkiye’nin en kapsamlı deprem araştırmaları ve risk azaltma projelerini başlatan  İzmir  Büyükşehir Belediyesi’nin yapı envanteri ve zemin çalışmalarıyla birlikte kara ve denizde başlattığı depremsellik araştırması devam ediyor. 100 kilometre yarıçaplı alanda fayların ve tsunamilerin incelendiği depremsellik araştırması çevre şehirlere kadar gitti ve bu kapsamda Aydın’ın Söke ilçesinde de eski deprem izlerini araştırmak için hendek açıldı. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şehri oladı depremlere karşı dirençli hale getirme çalışmaları Aydın'a kadar uzandı. Şu ana kadar yaklaşık 90 hendekten 140'ı aşkın hendekten örnek alan uzmanlar, eski deprem izlerini araştırmak amacıyla Söke’de açtıkları hendekte de iki depreme ait jeolojik kanıt buldu. Örneklerde yapılacak incelemelerin ardından İzmir ve Ege Bölgesi’ndeki pek çok şehrin depreme dayanıklı bölgeleri tespit edilecek. 

Uzmanlardan son dakika deprem uyarısı! Fay hatları inceleniyor: İzmir, Söke, Aydın, Muğla, Manisa ya dikkat! 

FAYLARIN DEPREM ÜRETME POTANSİYELİ TESPİT EDİLECEK 

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin resmi internet sitesinde yer alan habere göre; Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erhan Altunel, İzmir’in 100 kilometre yarıçapında Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından haritalanan tüm diri fayları çalıştıklarının altını çizdi. 

Söke Gülbahçe köyünde açılan hendekte gerçekleştirdikleri çalışma ile ilgili de bilgi veren Erhan Altunel, "Genç çökerlerde, yani günümüzden 10 bin yıl geriye gittiğimizde o tür çökerlerde, onları kesen faylar varsa, bunlarda inceleme yapıyoruz. Fay gördüğümüz hendeklerden tarihsel depremleri yaşlandırmak amacıyla örnekler topluyoruz" diye konuştu. 

Şu ana kadar açtıkları ve fay gördükleri hendeklerden aldıkları örnek sayınının 140'tan çok olduğunu söyleyen Altunel, "Bu örnekleri yaş analizi için gönderdik. Yaş analizleri geldiğinde hangi fayın ne zaman, hangi büyüklükte deprem ürettiğine yönelik bilgimiz olacak"ifadelerini kullandı. 

Uzmanlardan son dakika deprem uyarısı! Fay hatları inceleniyor: İzmir, Söke, Aydın, Muğla, Manisa ya dikkat! 

BÜYÜK MENDERES FAY ZONU O İLÇEYE 15 KİLOMETRE UZAKLIKTA

Prof. Dr. Erhan Altunel, Söke’nin yaklaşık 15 kilometre güneybatısında Büyük Menderes fay zonunun olduğuna vurgu yaptı. "Büyük Menderes Ovası’nın oluşumunda etkin olan bir fay zonu bu. Aktif fayları haritalandıran ekibimiz o fayı bulup ‘Burada aktif fay var’ diyor. Biz de ekibin hazırladığı haritalardan faydalanarak hendek açmak için uygun olan yerleri tespit ediyoruz" açıklamasında bulunan Altunel, burada 1955'te 6.8 büyüklünde bir deprem olduğuna dikkat çekti. 

Bu depremin yüzey kırığı oluşturup oluşturmadığını anlama hedeflerinin olduğunu aktaran Altunel, "Bir de o depremden önce bu fay üzerinde büyük deprem olmuş mu, yüzey kırığı oluşturmuş mu onu anlamayı istiyoruz" şeklinde konuştu. 

O FAYDAKİ 7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM 30-40 BİN KİLOMETREKARELİK ALANI ETKİLER 

Yapılan çalışmaların sadece İzmir’i değil, çevre şehirleri de kapsadığının altını çizen Altunel, "7 büyüklüğündeki bir deprem yaklaşık 30-40 bin kilometrekare bir alanı etkiler. Bu çalışma her ne kadar İzmir Büyükşehir Belediyesi çalışması gibi görünse de aslında Söke, Aydın, Muğla, Manisa için de oldukça önem arz ediyor" dedi ve bu fayda deprem olduğunda çevre kentlerinde etkileneceğine dikkat çekti.

Uzmanlardan son dakika deprem uyarısı! Fay hatları inceleniyor: İzmir, Söke, Aydın, Muğla, Manisa ya dikkat! 

İstanbul Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Akyüz de Söke’de açtıkları hendekte iki tarihsel depreme ilişkin jeolojik kanıta rastladıklarına vurgu yaparak, "Bu depremlerin yüzeye kadar ulaştığının kanıtı bunlar. Gerçekleştirdiğimiz araştırmalar sayesinde geçmişte olan deprem ile ilgili bilgi sahibi olacağız. Fayın yüzeydeki uzunluğu ve bu yer değiştirme miktarına göre de depremlerin büyüklüğünü görebiliriz" ifadelerini kullandı. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı’nda görevli jeoloji mühendisi Mesut Özdemir de "Bu proje ile İzmir’in merkezini referans alan yaklaşık 100 kilometre yarıçaplı bir alanda paleosismolojik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu çalışmalarda İzmir için risk yaratabilecek tüm diri fayları araştırmayı planlıyoruz. Tek amacımız Tek hedefimiz doğal afetlere, depremlere karşı daha dirençli bir şehir yaratmak" açıklamasında bulundu. 

Altın yatırımcıları dikkat! Gram, çeyrek, yarım, tam, Ata, gremse altın ne kadar? 30 Ekim Pazartesi altın fiyatları

İnşaat malzemelerindeki artış ihaleleri vurdu! 63 milyonluk ihale 5 yılda 719 milyon liraya çıktı!

Ekonomik güven endeksi aylık bazda yüzde 1,2 artarak 96,5 oldu!

Kasım'da hesaplara tam 5 bin 97 TL yatacak! e-Devlet'ten başvuran anında alıyor! SON DAKİKA! 

 


Geri Dön