29 / 04 / 2024

Megakent İstanbul'a son dakika deprem uyarısı: Hızlanan fay deprem riskini artırıyor! 

Megakent İstanbul'a son dakika deprem uyarısı: Hızlanan fay deprem riskini artırıyor! 

Prof. Dr. Osman Bektaş, megakent İstanbul'a son dakika deprem uyarısında bulundu. Beltaş, hızlanan fay hareketini işaret ederek, deprem tehlikesinin arttığını dile getirdi. 



Beklenen büyük Marmara depremi, sık sık gündem oluyor. 17 Ağustos 1999 depreminin yıldönümünün ardından da sık sık konuşulan deprem ile ilgili uzman isimler peş peşe açıklamalarda bulunuyor. 

Son açıklama Prof. Dr. Osman Bektaş'tan geldi. Prof. Dr. Osman Bektaş, sosyal medya hesabından beklenen büyük Marmara depremi ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu ve hızlanan fay tehlikesini işaret etti.  

Megakent İstanbul a son dakika deprem uyarısı: Hızlanan fay deprem riskini artırıyor! 

Halk TV'de yer alan habere göre; Prof. Dr. Osman Bektaş, söz konusu açıklamasına "Batı-Orta Marmara'da fay sürünmesi (creep) hızlanarak Anadolu-Avrasya Levhaları arasındaki hareket hızına ulaşmıştır (2-3 cm/ yıl;Uchida ve diğ.219)" ifadelerini kullanarak başladı. 

Osman Bektaş, açıklamasında benzer şekilde fay hızlanmasının Becker ve diğ. 2023 tarafından verildiğini de vurguladı. 

Megakent İstanbul a son dakika deprem uyarısı: Hızlanan fay deprem riskini artırıyor! 

Prof. Dr. Osman Bektaş, söz konusu açıklamasında "Batı-Orta Marmarada hızlanan creep şeklindeki fay hareketi Kumburgaz doğusundaki kilitli Adalar Fayı veya batıda Kilitli Ganos Fayı üzerinde San Andreas Fayında olduğu gibi stres artışına neden olduğundan deprem tehlikeside o ölçüde artmaktadır" değerlendirmelerini paylaştı. 

Açıklamasında "Batı-Orta Marmara'da creep bölgesinde fay hareketinin hızlanması o bölgede fayın kilitli olmadığı, büyük bir deprem beklenmediğini ima eder" ifadelerine de yer veren Prof. Dr. Bektaş, bu hızlanmaya bağlı oluşan stres transferinin bitişikteki kilitli bölgelere aktarıldığını ve deprem enerjisi üretiminin bu şekilde başladığını dile getirdi. 

Megakent İstanbul a son dakika deprem uyarısı: Hızlanan fay deprem riskini artırıyor! 

Prof. Dr. Osman Bektaş, geçtiğimiz ay yaptığı bir açıklamada da Adana'nın doğusunda bulunan Maraş Bloğu'nun saat yönünde dönerek, batı kenarında Karataş-Osmaniye-Andırın aktif Fay Zonu'nda (jeolojik-jeofizik verilere göre) sismik aktivite artışına sebep olduğunu söylemişti. 

Bektaş, Twitter hesabından yaptığı paylaşımında, bu fay zonunun 1998 yılında meydana gelen M6,3 büyüklüğündeki deprem potansiyeline sahip olduğuna dikkat çekti. 

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, 6.5 büyüklüğünde Marmara depreminin nerede olacağını açıkladı! Son dakika! 

Malatya'daki 5 şiddetindeki depremi için korkutan açıklama! Fay hattı 2,5 milyon yıl sonra uyandı

SON DAKİKA Deprem oldu! Malatya'da korkutan deprem !


Geri Dön