Uzundere'de kentsel dönüşüm kapsamında 23 bina yıkıldı!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, "Biz burada ne mal sahibini müteahhide, ne de müteahhidi mal sahiplerine bırakıyoruz. Biz burada hakem oluyoruz, adalet dağıtıyoruz, hak koruyoruz" dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentsel dönüşüm için bir yandan uzlaşma görüşmelerini sürdürdüğü Uzundere'de diğer yandan da ilk 23 binanın yıkımına başladı. Törende konuşan Başkan Kocaoğlu, "Biz burada ne mal sahibini müteahhide, ne de müteahhidi mal sahiplerine bırakıyoruz. Biz burada hakem oluyoruz, adalet dağıtıyoruz, hak koruyoruz" dedi.
Kent dönüşümünde “uzlaşma ve yerinde dönüşüm” prensipleriyle çalışmalarını gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, 32 hektarlık alanı kapsayan Uzundere projesi için ilk kazmayı vurdu. Proje startının verildiği törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentsel dönüşümün Türkiye'de yeni yeni öğrenilen, yeni uygulanan ve 'yasal çelişkilerinin' bulunduğu bir durumda olduğunu belirterek, "Bizim kentsel dönüşümde çok basit kurallarımız var. Birincisi yerinde dönüşüm olacak. Uzundere'yi yurt edinmiş vatandaşlarımız, Uzundere'de yaşamaya devam edecek. Daha iyi, daha sağlıklı daha dayanıklı, ulaşım, otopark problemi olmayan, çocukların oynayacağı alan problemi olmadan yaşayacak. Ve yerinde kalacak. İkincisi ve bu işin can damarı şu: Burada yaklaşık 3500 civarında konut yapılacak. Bunun inşaat maliyeti var. İhale ile bunu yapacağız. İnşaat maliyeti var. İnşaat maliyetinden sonra müteahhidin karı var. Kar hesabı ile girecek. İnşallah kar eder. Yapacak konutları hak sahiplerine teslim edecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu organizasyonu gerçekleştirdiği zaman hiç bir rant, bir kuruş belediyeye kalmayacak. Burada ne değer üretiliyorsa, maliyeti haricinde burada yaşayan hemşehrilerimize kalacak. Bütün hesap, bütün uzlaşma, bütün mutabakatlar bunun üzerine yapılmaktadır. Bunun bilinmesi gerekiyor. Belediyenin buradaki karı, Uzundere'nin kalkınması olacak. Uzundere'de insanlar daha mutlu yaşayacak, çevre yolundan gelen insanlar modern kentle karşılaşacak. Yani hemşehrilerimiz daha sağlıklı konutlarda ve çevrede yaşayacak. Gayrimenkullerinin değeri artacak. Dolayısı ile İzmir kenti konut seferberliği ile kentsel dönüşüm seferberliği ile bugünkü gecekondular, dar sokaklar söylemleri kalkacak. Yani kent 45 bin dönüm alanda 18 ana bölgede kentsel dönüşüm yapacak. Bir iyi örneği Uzundere'de gerçekleştirdiğimizde herkes kentsel dönüşümün ne demek olduğunu, nasıl yapıldığını görecek. Ve bu iş katlanarak devam edecek" dedi.
Dönüşümde hak ve adalet
Başkan Aziz Kocaoğlu, Büyükşehir Belediyesi olarak yaptıkları uygulamada neden sorumluluk üstlendiklerini de şöyle açıkladı:
"Biz ne mal sahibini müteahhide ne de müteahhidi mal sahiplerine bırakıyoruz. Biz burada hakem oluyoruz, adalet dağıtıyoruz. Hak koruyoruz. Kentsel dönüşümün böyle yapılması gerekir. Yasal nedenlerle yerinde konut teklif edemediğimiz ve şu anda evleri yıkılan vatandaşlarımıza da uzlaşı ile Tolu Konutlar'dan evlerini verdik. Yavaş yavaş taşınıyorlar, güle güle otursunlar, hayırlı uğurlu olsun".
Proje fiilen başladı
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, İzmir için kentsel dönüşümde önemli bir gün yaşandığını söyleyerek, "Türkiye'de uzun yıllardır tartışılan yerinde dönüşümün bugün uygulamaya geçildiği ilk fiziksel müdahalesi yapılacak. Yani alanda fiilen proje başlamış olacak. Bu projeler içinde ben de yer aldım. Birçok gelişmeleri yakından biliyorum. Türkiye'de uygulanan pek çok projede yaşanan sıkıntıları da biliyoruz. Bu proje bu sıkıntıları aşmak üzere geliştirildi ve emek sarf edildi" dedi.
Kentsel dönüşümde amacın vatandaşları mağdur etmemek olduğunu vurgulayan Selvitopu sözlerini şöyle sürdürdü:
"İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocoğlu da bu anlayış ile projeler geliştiriyor.
Şu anda ilçemizde 3 ayrı kentsel dönüşüm var. Bunlardan ilki bugün başlayan proje. İkincisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın sürdürdüğü, 17 mahalleyi içeren proje. Diğeri de Aşık Veysel ve Osman Aksüer mahallelerini içeren proje. Bakanlık Aşık Veysel ve Osman Aksüer de bize başvurumuz üzerine resen yetki verdi. Bizim çalışmalarımız devam etmektedir. Karabağlar'ın dönüşüme ihtiyacı var. Ulaşım projelerine ihtiyacı var. Bu konuda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Aziz Kocaoğlu gereken desteği vermektedir. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Bu destekler olmdan bizim bir çok projeyi tamamlama imkanımız yok" dedi.
65 aileye ev verildi
Uzlaşma çalışmalarının devam ettiği proje kapsamında, ilk etapta yasa gereği dönüşüm alanından konut/işyeri teklif edilemeyen hak sahiplerine ait 23 bina yıkılacak. Hak sahipleri ile varılan uzlaşma ile toplam 23 binada oturan 65 aileye Büyükşehir Belediyesi’ne ait Uzundere Toplu Konutları’ndan konut tahsis işlemleri gerçekleştirilerek hak sahipleri de evlerine taşındı. 32 hektarlık alanda etap etap olmak üzere, 474 yapının daha yıkımını gerçekleştirileceği bildirildi.
Projede neler var?
Bölgede yapılması planlanan toplam 3 bin 500 konut ya da ticari yapıyı kapsayan tüm altyapı ve üstyapı uygulama projelerinin hazırlanması için ihale süreci devam ediyor.
İzmir-Aydın-Çeşme otobanı yanında bulunan Uzundere Mahallesi için hazırlanan ön projede; 149 bin metrekare konut alanı, 66 bin metrekare rekreasyon alanı, park alanları ve çocuk oyun alanları ile 10 bin metrekare alan da sosyal donatı alanı olarak ayrıldı. Alandaki tüm çalışmalar tamamlandı.
Uzundere İletişim Merkezi'nde hak sahipleri ile uzlaşma görüşmelerini sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, vatandaşlarla “Konut / İş yeri sözleşmesi” imzalamaya devam ediyor.
Uzundere’de neler yapıldı?
•32 hektar alanda, 497 yapı ve bin 168 bağımsız bölümü kapsayan Kentsel Dönüşüm alan sınırı, 11 Kasım 2011 tarihli yazıyla Bakanlar Kurulu’na sunulmak üzere İzmir Valiliği’ne gönderildi.
•Uzundere Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alan sınırı, 9 Eylül 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
•Uzundere Mahallesi’nde Büyükşehir Belediyesi tarafından mülkiyet durumu, bina ve ölçüm tespitleri ile hak sahiplerinin belirlenmesi çalışmaları tamamlandı.
•Alanda yapılan çalışmalar hakkında vatandaşların bilgi sahibi olması ve proje hazırlığına katılabilmesi amacıyla, 23 Mart 2013 tarihinde bölgede bir “İletişim Merkezi” açıldı.
•Halkı proje süreci hakkında bilgilendirmek amacıyla, farklı zamanlarda bölge içerisinde bilgilendirme toplantıları düzenlendi ve vatandaş talepleri değerlendirildi.
•Kentsel Tasarım, yerleşim planı ve 13 farklı tipte mimari avan proje hazırlanarak uzlaşma görüşmeleri sürdürülüyor.
•Vatandaşlarla uzlaşma görüşmeleri ve Konut / İşyeri sözleşmeleri imzalanma süreci devam ediyor.
Büyükşehir, kentin dört bir yanında çalışıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kent bütününde toplam 4 bin 700 hektarlık alanda kentsel dönüşüm çalışması yapıyor. Bunlardan Kadifekale’deki dönüşüm tamamlandı. Afete Maruz Bölge olan Kadifakale’deki sağlıksız yapılar yıkılarak vatandaşların Uzundere’deki yeni konutlara taşınması sağlandı. Proje sonucunda İzmir, 420 dönüm büyüklüğünde bir kent ormanına kavuştu. Yeşildere heyelan bölgesindeki yıkımlarda sona geldi. 153 yapıdan 152’sinin yıkımı tamamlandı. Kalan tek bina için hukuki sürecin bitmesi bekleniyor. Yeşildere heyelan bölgesindeki vatandaşlar da Uzundere’deki yeni konutlarına kavuştu.
Gürçeşme heyelan bölgesinde yer alan 120 binanın tamamı yıkıldı. Boşaltılan alanın yeşil alan olarak kente kazandırılması için uygulama çalışmalarına başlandı.
Bayraklı Belediyesi tarafından sınırları belirlenen, Çanakkale-İzmir Otoyolu ile Altınyol arasındaki Cengizhan, Fuat Edip Baksı ve Alparslan mahallelerinin büyük kısmını içeren 60 hektar büyüklüğündeki alana ilişkin de tüm planlama çalışmaları tamamlandı. Hak sahipleri ile uzlaşma görüşmeleri ve “Konut/İş yeri sözleşmesi” imzaları sürüyor.
Ege Mahallesi’nin yaklaşık 7 hektarlık kısmından oluşan “Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı” için de vatandaşlarla konut/işyeri sözleşmesi imzalanmaya devam ediliyor.
3 bin 600 yapıyı kapsayan 48 hektarlık Ballıkuyu projesi için ise yapıların ölçüm çalışmaları tamamlandı. Vizyon, kentsel tasarım çalışmaları ile avan mimarlık projeleri devam ediyor.
Gaziemir’in Aktepe ve Emrez bölgelerinde de 122 hektarlık alandaki yapıların ölçümü tamamlandı, kentsel vizyon ve kentsel tasarım çalışmaları devam ediyor.
Örnekköy’de jeolojik etüdü onaylanan 18 hektar büyüklüğündeki alana ilişkin ön fizibilite raporu hazırlandı. Kentsel tasarım ve planlama çalışmaları tamamlanma aşamasına gelen projenin önümüzdeki günlerde kamuoyuna tanıtılarak, hak sahipleri ile konut/işyeri sözleşmesi imzalanmasına başlanılması hedefleniyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi