29 / 04 / 2024

Uzungöl'e teleferik yapılacak!

Uzungöl'e teleferik yapılacak!

Doğu Karadeniz'in en önemli turizm merkezlerinden Uzungöl'de, merkez ile Garester Yaylası arasındaki 2 bin 868 metrelik hat üzerinde teleferik yapılacak. Teleferik ile kış turizminin de canlandırılması hedefleniyor...



Trabzon'un Çaykara ilçesine bağlı turizm merkezi Uzungöl ile Garester yaylası arasına yapılması planlanan teleferik için ilk kazmanın önümüzdeki günlerde vurulacağı bildirildi. Uzungöl Belediye Başkanı Abdullah Aygün, doğal güzelliği ile öne çıkan ve bu yıl yaklaşık 1 milyon 375 bin turistin ziyaret £ttiği Uzungöl'ün, Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden ve Doğu Karadeniz'in turizmde adeta lokomotifi olduğunu söyledi. 

Yörede turizmi daha da geliştirmek için beldedeki göl ile gölün üst kısmında yer alan Garester Yaylası arasında kurulacak teleferiği yap-işlet yöntemiyle Beyaz Anadolu Limited Şirketi'ne ihale ettiklerini belirten Aygün, şirket bu ay teleferik yapımı için kazmayı vuracağını söyledi. Aygün, "Tteleferik saatte 700 kişi taşıyabilecek. 2 bin 868 metre uzunluğundaki hatta, teleferik 4 dakika 13 saniyede Garester Yaylası'na çıkacak. Biri gidiş diğeri dönüş şeklinde iki kabinden oluşacak. Bir kabin tek seferde yaklaşık 50 kişi taşıyabilecek" dedi. 

Teleferik yapılınca kayak da artacak Aygün, yapılacak teleferiğin Antalya Kemer Tahtalı'dakinin aynısı olacağını söyledi. Uzungöl yakınındaki Garester ve yanındaki Şekersu yaylasının kış turizmi açısından oldukça önemli olduğuna işaret eden Aygün, "Teleferik yapılınca yöremizde kayak da artacak. Garester Yaylası'nda saatte 1500 kişi kayak yapabilecek. Aynı dağın kuzey yamacındaki Uçarsu köyü de uluslararası kış olimpiyadannın yapılabileceği niteliklere sahip bir yer. Buradan 6 ay kar kalkmıyor, dünyanın hiçbir bölgesinde böyle uygun bir yer yok" diye konuştu. 

Uzungöl'ün imar sorunu çözülüyor Belediye Başkanı Aygün, Uzungöl'ün imar planlarının bu yıl yürürlüğe gireceğini belirterek, "Herkesi mudu etmek mümkün değil, ama başka Uzungöl yok, buranın korunması gerekir. Gölde kanalizasyon sorununu da hallettik ve kirlenmenin önüne geçtik. Bu nedenle göldeki bitkiler canlanmaya başladı. Uzungöl'de doğal yaşamda en ufak bir eksiklik yok. Doğal yaşamda hayvan zenginliğimiz, ördeklerimiz her yıl artıyor" dedi. 

Uzungöl'e 25 milyon liralık kongre merkezi Aygün, Trabzon'da bir kongre merkezi olmadığını ancak Uzungöl'e 25 milyon liralık bir kongre merkezi kazandırmak istediğini ifade ederek, şunları kaydetti: "Uzungöl için 1.461 kişilik bir kongre merkezi planı var. Eğer ilgili kurumlardan gereken izinleri alırsak yatırımcısı da hazır. Bir işadamı, parlamenter, Trabzon'a yap-işlet modeliyle bir kongre merkezi yapmak istiyor. 

Böylece Trabzon'da kongre turizmi yapılabilecek. Trabzon Valimiz Abdil Celil Öz turizm konusunda istekli, ondan istifade edeceğiz." Üç kez Davos'a gittiğini, Uzungöl'ün Davos'tan çok daha güzel olduğunu vurgulayan Aygün, "Hazinenin üzerinde oturuyoruz. Doğu Karadeniz turizm cenneti. Bütün Avrupa bunu keşfetmiş, biz hala farkında değiliz" ifadelerini kullandı. 


Dünya


Geri Dön