Genel

Uzunlar İnşaat, Ayamama Deresi'ne iş merkezi yapıyor!

Ayamama'nın hemen kenarında bu kez 15 katlı iş merkezi inşaatı yükseliyor. Saruhan şžirketler Grubu'na ait 15 katlı Saruhan Plaza inşaatını Uzunlar İnşaat yapıyor  

 Iİstanbul Halkalı'daki Ayamama Deresi, Eylül 2009'da yaşanan sel faciasında 30 kişinin canını aldı. TEM'in iki yakasında onlarca işyeri sular altında kaldı. Facianın ardından Başbakan Erdoğan 'Dere yatağında yapılanmaları yaygınlaştınrsak, derenin intikamı ağır olur' demişti. İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise 'Dere yatağını işgal eden ne varsa yıkıp geçeceğiz' sözü vermişti.

Seyrantepe'yÜ® yapan firma
Fakat denilenlerin hiçbiri olmadı. Yaklaşık 2 yıldır bölgede inşaatlar devam ediyor. Önce taşan dere yatağının yanı basma Fethullah Gülen Cemaati'ne ait bir kolej yapıldı. şžimdi de Ayamama'nın hemen kenarında bu kez 15 katlı iş merkezi inşaatı yükseliyor. Saruhan şžirketler Grubu'na ait 15 katlı Saruhan Plaza inşaatını Uzunlar İnşaat yapıyor. Rizeli bir aile şirketi olan Uzunlar inşaat, Varyap ile birlikte Türk Telekom Arena'yı yapan firma olarak kamuoyunun dikkatini çekmişti.

Ruhsatları var ama...
Uzunlar İnşaat'ın yaptığı Saruhan Plaza inşaatının şantiye şefi, 'Ruhsatlı bir proje yapıyoruz. Binanın bir imar planı vardır ve bu proje imar planına uygundur. Tabi iki projemizin İSKİ'den onayı var' diyor. Dere yatağında yükselen 15 katlı iş merkezinin bulunduğu arazi için önceki yıllarda arsa sahibinin başvurusu üzerine arsanın imar planının, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 17 şžubat 2006 tarihli kararı ile değiştirilmesi dikkati çekiyor.

İmar planı değiştirilmiş
İmar Planları'nda bir bölümü yeşil alanda kalan arsanın sahipleri, İstanbul Belediyesi'ne başvurarak 1/5000 ölçekli ; imar planına itiraz etti. Planlama Müdürlüğü, yapılan itiraz için '1/5000 ölçekli plan bütünlüğünü bozucu, yapı yoğunluğunu arttırıcı, yeşil alan donatısını azaltıcı niteliktedir' şeklinde görüş bildirerek, itiraz dosyasını Belediye Meclisi'ne gönderdi. Belediye Meclisi ise, Planlama Müdürlüğü'nün olumsuz görüşüne rağmen, 'yeşil alanın parsel bünyesinde yine yeşil alan olarak bırakılması parselin diğer cephelerinden 5 metre çekme mesafesi konularak yapılaşmanın bu sınırları aşmamak kaydıyla meni plan yapılanma şartlarında olması, yeşil alan miktarı parsel bünyesinde aynen korunacaktır' diyerek arsa sahibinin itirazını uygun buldu.


İmar planları yasal değil!

BAşžKAN Kadir Topbaş 'yasal' dese de, Ayamama'nın etrafında inşaatların sürmesi tepki topluyor. Selden sonra dere yatağının genişletilmesi kararı alındı. Ancak İSKİ, Ayamama'nın 360 metrelik kesitine genişletme çalışması yaptı. İnşaat yapılan bölgede ise dere yatağının 6-7 metre kadar daraldığını söyleyen Mimarlar Odası Büyükkent şžubesi çevre Denetleme Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı, Ayamama'daki inşaatları şu sözlerle eleştirdi:

İSKİ de selden sonra Ayamama Deresi için olumsuz rapor hazırladı. Rant kaygılarıyla, İSKİ'nin de hazırladığı bütün olumsuz raporlara rağmen imar planlarıyla buralar yapılaşmaya açıldı. Bina için 'ruhsati var' denilebilir ama bu bölgenin düzenlenmesine esas olan imar planlan yasal değil. Bugün binaların yapıldığı yerlerin temelleri sel sırasında tamamen su doluydu. O dere kenarında en az 100-150 metre bir band yeniden gözden geçirilmel.'

Sözcü/Hande Zeyrek